A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.02.03. 10:10 Regénytár

A magyar bunda

Élénk kíváncsisággal tanulmányozom azokat a híreket, amelyek az ízig-vérig magyar termékekről, a hungaricumokról szólnak. Az ezzel kapcsolatos viták, találgatások és tudósítások néha hátrébb szorulnak, máskor meg előrébb jönnek, de a végkövetkeztetés valahol mindig az, hogy nincs egy árva termékünk sem, amelyet speciálisan magyar áruként oda tudnánk dörgölni a világ orra alá.

Régebben a makói hagymával, a herendi porcelánnal és tán a Rubik kockával valamelyest még fel tudtunk vágni, de manapság az ilyen nosztalgikus haszontalanságokkal labdába sem lehet rúgni. Apropó labda: azt olvastam, hogy a fociban nemrég kirobbant bundabotrányban egyre több a magyar vonatkozás. Az ügy kezdetén még csak néhány hazai csapat nemzetközi meccsét ítélték gyanúsnak, de ma már ott tartanak, hogy az áldott emlékű NB I-ből szinte találomra kipécézett meccsek is képesek fennakadni a rostán.
 
Engem mindez büszkeséggel tölt el, mert a közhiedelemtől eltérően a bundában nincs semmi szégyellnivaló. Kiváltképp, ha valódi szőrméből készítik, mert akkor apáról fiúra és anyáról leányra száll. A focibunda már más kérdés. Ezt a viseletet akkor pakolják ránk, amikor eszünk ágába nem jut felöltözködni. Élénken emlékszem például a 2009. szeptember 25-ikén, pénteken tévéközvetített Kaposvár–Debrecen NB I-es focimeccsre. Már az is nagyon gyanús volt, hogy a kilencvenedik perc környékén 4–4-re állt az eredmény, ám ekkor, a hosszabbítás legutolsó percében a Debrecen váratlanul tizenegyeshez jutott. Mivel akkoriban még a Debrecennek drukkoltam, valósággal repestem az örömtől. De ekkor, legnagyobb meglepetésemre, a Debrecen cerberusa hirtelen ott termett az ellenfél tizenhatosánál és ellentmondást nem tűrve, mindenkit félretolva jogot formázott a büntető elvégzésére. Kissé furcsálltam ezt a dolgot, mert a fickó nem a tizenegyesrúgásokra szakosodott, de amikor nekifutott a labdának, és belestukkolt, úgy vágta az ég alá, hogy az alacsonyabban szálló kémműholdak riadtan ugrottak széjjel. Azt, hogy bunda volt, a szomszédos galaktikában is látták. A dolog epilógusa jelenleg még íródik, mert ezt az embert később – ha jól tudom, a Debrecen–Fiorentina meccsen vállalt szerepéért – hosszú időre felfüggesztették. Ám ez csak egy apró, elszigetelt példa a hasonló ügyek óceánjában.
 
Annak taglalásába most nem mennék bele, miféle ok-okozati kölcsönhatások vezettek el bennünket idáig, de ha már így alakult, ki kéne használni az ebben rejlő óriási lehetőséget, és le kéne védetni ezt a bunda dolgot, mint hungaricumot. A minden gyakorlati eredmény nélkül működő fociakadémiák helyett bundafércelő üzemeket kéne létesítni, ahol busás részvételi díj fejében gyorstalpaló tanfolyamokon képeznék ki azok a külföldieket, akiknek fogalmuk sincs ehhez a szép és számtalan kihívást rejtő szakmáról.
 
Első ránézésre mindez akár hót marhaságnak is tűnhet, de gondoljunk csak bele, mennyivel macerásabb magas színvonalú, látványos és eredményes meccseléssel megkeresni azt a pénzt, amely primitív labdarúgással is előteremthető. Azt hiszem, erről talán a legtöbbet éppen a Debrecen nyakig gyanúba keveredett játékosai tudnának mondani. Érdekes epizód, hogy a sok gyanús eset dacára mégis ennek a klubbak ajánlották fel a magyar foci viszonylatában mindeddig legbusásabb állami támogatást: azt hallottam, kb. 12 milliárdot kapnak majd az adófizetők pénzéből stadionépítés céljára.
 
Mindebből számomra az derül ki, hogy a bunda igencsak hasznos viselet és nemcsak télvíz idején. Nyáron, kánikulában például ápol és eltakar. Már amennyire.

 

www.regenytar.hu

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr742635300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2011.02.04. 08:53:47

A "cikk" írójától kérdezem, hogy már a focihoz is ért?

A fociakadémiákról egy szó sem esik a cikkben, miért említi a bevezetőben?
bulvárosodunk???
Sok mindenben igaza, van de ne legyen már mindenki foci szakértő, és ebből akarjon megélni...
A fociakadémiákról meg gondolom annyit tudsz, amennyit az átlagember = semmit.

Öreg, dobj be egy viagrát, azt hívj fel valakit:)

sh4d0w 2011.02.04. 09:21:45

"A minden gyakorlati eredmény nélkül működő fociakadémiák helyett bundafércelő üzemeket kéne létesítni"

Még jó, hogy rálátsz a dologra. Mióta működnek az akadémiák, azóta némileg emelkedett a magyar foci színvonala és ázsiója. A Sándor Csikar akadémia megnyitása óta az MTK az onnan kikerülő fiatalokkal jónéhány bajnokságot nyert. Ezekről az akadémiákról került ki Dzsudzsák, Rudolf és még jónéhány futballista, akiknek egy része mára nyugati klubokban játszik.

Arról írj, amihez értesz, amihez meg nem, arról inkább ne... no offense, jótanács.

hacsu 2011.02.04. 09:33:01

A magyar bajnokság színvonalát látva asszem igaza van a cikkírónak, bár szerintem nem ez az írás lényege, hanem hogy bundázásban a világ élvonalában vagyunk. Ezt a kommentelők mintha elengedték volna a fülük mellett.

Styxx 2011.02.04. 09:40:56

@hacsu:
Szerintem is szellemes, sziporkázó írás, a két előző kommentelő meg gyanúsan felháborodott. Netán komolyabb tétben fogadtak a posztban hivatkozott meccsekre?:-)

bebe tv 2011.02.04. 09:44:08

@Shopping: Az nem is merült fel benned, hogy ezzel csak finoman elkerülte a fociakadémiák működéséről való írást? Ugyebár a Várszegi sulija eredményeiről egy s mást már tudunk, hiszen a külföldre kikerült ifik többségét az ő iskolája nevelte.
De mi van a másikkal ami Öcsi bácsi nevét viseli? Arról mit hallani? A sorok közt olvasva mindössze arról annyit sikerült kihámozni, hogy az onnan kikerülő többsége a legjobb esetben majd a Felcsútban vagy a Videotonban fogja rúgni a bőrt.
A támogatók többsége a Fideszhez közelálló cégekből verbuválódott össze. Ha megnézed az akadémia szervezeti felépítését abból egyértelműen kiderül, hogy a szakmai irányítás szintjén nem találni egyetlen egy
nemzetközileg elismert szakembert.Amit mi annak hiszünk az Trabant a BMW-vel szemben.
Kérded, hogy miért nem erről írt inkább a blog író? Írt,csak a Debrecennel álcázta.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.04. 10:03:54

A futballakadémiákba rúgás felesleges volt, hiszen ezt a pici fellendülésfélét, ami a mai magyar fociban (Dzsudzsák, Szalai, Németh, stb.) tapasztalhatunk, azt kizárólag ezeknek köszönhetjük. És ehhez kedves vezetőnknek sincs túl sok köze.

Bunda pedig azóta van, amióta sportfogadás létezik. Magyar bundabotrány is van kb. 10 évente, rendre. Olaszoknál a minap akkora bundabotrány volt, hogy majdnem feloszlatták az első osztályú bajnokságot. Az olaszoknál! De bepróbálkoznak magáncélú célprémiumokkal minden bajnokságban, szvsz., mindenhol.

Ringlósztár 2011.02.04. 10:32:08

Nekem tetszett az írás, az meg, hogy mivel hívja fel a műre a figyelmet, a szerzői sazabadság kérdéskörébe tartozik.
Külön öröm és bódogság, hogy a jól megvédett nyugdíjakból jut a forintsortoló debreceni Kósa focicsapatára 12 mrd!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:40:58

"De ekkor, legnagyobb meglepetésemre, a Debrecen cerberusa hirtelen ott termett az ellenfél tizenhatosánál és ellentmondást nem tűrve, mindenkit félretolva jogot formázott a büntető elvégzésére. Kissé furcsálltam ezt a dolgot, mert a fickó nem a tizenegyesrúgásokra szakosodott, de amikor nekifutott a labdának, és belestukkolt, úgy vágta az ég alá, hogy az alacsonyabban szálló kémműholdak riadtan ugrottak széjjel. "

Ó, vazze, az internet korában ekkora csúsztatást...

www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/polekszics-lababan-maradt-a-dvsc-siker-2001158/

Akkora kapufát rúgott, hogy csak úgy reccsent!Ha olyan lövőtechnikája van, hogy ezt szándékosan meg tudta így csinálni, akkor sürgőssen igazoljuk le a magyar válogatottba (ez technikailag nem lehetséges), mert megvan az új Puskás!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:41:52

"De ekkor, legnagyobb meglepetésemre, a Debrecen cerberusa hirtelen ott termett az ellenfél tizenhatosánál és ellentmondást nem tűrve, mindenkit félretolva jogot formázott a büntető elvégzésére. Kissé furcsálltam ezt a dolgot, mert a fickó nem a tizenegyesrúgásokra szakosodott, de amikor nekifutott a labdának, és belestukkolt, úgy vágta az ég alá, hogy az alacsonyabban szálló kémműholdak riadtan ugrottak széjjel. "

Ó, vazze, az internet korában ekkora csúsztatást...

www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/polekszics-lababan-maradt-a-dvsc-siker-2001158/

Akkora kapufát rúgott, hogy csak úgy reccsent!Ha olyan lövőtechnikája van, hogy ezt szándékosan meg tudta így csinálni, akkor sürgőssen igazoljuk le a magyar válogatottba (ez technikailag nem lehetséges), mert megvan az új Puskás!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:43:22

@Droli: Tessék, még a blogmotor is nyomatékosította a hozzászólásomat! :-)

ehja 2011.02.04. 10:44:14

@efes: Konkrétan melyik futballakadémiának köszönhetjük Dzsudzsákot? És még ha annak is köszönhetnénk, annak idején pl. Nyilasi akadémia nélkül is elég jól elfocizgatott.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:57:07

@sh4d0w: Ez sem igaz; Dzsudzsák a DVSC utánpótláscsapatait járta végig, Rudolf meg Franciaországban nevelkedett, mielőtt Debrecenbe került. Semmi közük az MTK futballakadémiájához.

Skj Joe 2011.02.04. 10:57:13

na, erről a bundáskenyér jutott eszembe :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.04. 11:07:35

@ehja: Látom, látod a lényeget... Amúgy jó, hogy felhoztad Nyilasit, az ő neve is felmerült annak idején a bundával kapcsolatban.
süti beállítások módosítása