A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.08.01. 12:01 Regénytár

A magyar sportélet elmeállapota

Ezen a szép, hétfői napon a magyar sport helyzetéről fogok értekezni, mégpedig abból a speciális nézőpontból, ahonnét én látom. Az én perspektívám, amelyből remek panoráma nyílik erre a területre, egy tévénézésre használt ülő, fekvő alkalmatosság, erről szoktam nyomon követni a magyar sportélet körül zajló eseményeket, de a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem minden közvetítésre vetem rá magam. Nem nézem pl. az utóbbi időben nagyon divatba jött pókerversenyeket, viszont nézem a focit, ami ugyanaz, mintha önmagam ellensége lennék.

Kézenfekvő lenne most is ezzel a témával foglalkozni, mert a magyar foci szőrmeresztő borzalmassága tálcán kínálgatja a jobbnál jobb cikizési lehetőségeket, ám ez részint lerágott csont, részint süket fülekre talál.
 
Itt jegyzeném meg, hogy habár nem folytattam családfeltáró kutatásokat, gyanús az erőm, hogy a trójai Cassandrához rokoni kapcsolatok fűznek. Aki nem tudná, ez a szerencsétlen, idiótának nézett hölgy mindig megmondta a tutit, de soha, senki nem hallgatott rá. Velem is így van ez, és nem csak a sport terén kifejtett jóslásaimban, hanem globálisan mindenben. Amikor például arról danoltam, hogy a környezeti károk csaknem teljes egészében a közlekedés rovására írhatók, a füle botját se mozgatta senki arra a javaslatomra, hogy azonnali hatállyal be kell szüntetni a légi és magáncélú automobilközlekedést, különben záros határidőn belül kipurcanunk. Máig nem értem, mi vacillálni való volt ezen, de az emberiség lelke rajta. Én szóltam.
 
Ami a magyar sport helyzetét és elmeállapotát illeti, legújabban az úszó vb-n elért szerény sikereink miatt szomorkodhatunk. Tény, hogy van egy aranyunk, és négy bronzunk, de ettől még nem vagyunk ízig-vérig úszónemzet. A nagy generáció ideje lassanként lejár, utána pedig jön a világűr sötétje egy-két magányos csillaggal. A bronzérem sehol a világon nem dicsekvésre való, de úgy fest, miránk, magyarokra olyan idők jönnek, amikor egy világversenyen elért bronznak is nagyon kell majd örülnünk. Az okok, amelyek idáig vezettek bennünket annyira mélyenszántóak, hogy nálam százszor okosabbak sem tudnak velük mit kezdeni. De nem lennék méltó Cassandra régi hírére, ha nem tudnám ezzel kapcsolatban is az üdvözítő megoldást.
 
Természetesen csak Budapest szintjén gondolkodom, merthogy ott élek. A megoldást pedig a még mindig szép számmal létező, önkormányzati tulajdonban lévő foghíjtelkek jelentik, amelyeket minimális ráfordítással kosárlabda vagy egyéb sportpályákká lehetne alakítani, ahol a fiatalok ingyen és kedvtelésből sportolhatnának, ameddig jólesik. Nem azt kéne nézni, kinek lehet elpasszolni ezeket a telkeket, hogy aztán üresen kongó irodaházak épüljenek rájuk, hanem a magyar sport és a fiatalság testi-lelki egészégének megóvása, szinten tartása és fejlesztése érdekében szabad mozgásra alkalmas terekké kellene nyilvánítani mindegyiket. Az önkormányzatok a kutyák kakáltatását célzó területek kialakításával és körülkerítésével nem voltak ennyire szűkkeblűek, ami azt bizonyítja, hogy a magyar mentalitás szempontjából a városi kutyatartás sokkal fontosabb, mint a testkultúra.
 
Mindaddig, amíg ezek az üres, elhagyatott telkek építkezőkre várnak, a magyar sport utánpótlás nélkül sorvadozik, mert mondhat bárki bármit, és a mindenkori államhatalom célkitűzhet bármilyen népegészségügyi, nemzetmentő sportprogramot, ha a fiatalok spontán módon nem kezdik el ezt a mi időnkben még magától értetődő tevékenységet, ebben a dologban sem fogunk kikecmeregni a zuhanórepülésből, az hétszentség. Ami meg az üresen álló foghíj telkeket illeti, nálunk, a Medve utcában is van belőle egy szép, elgazosodott példány.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr133116507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása