A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.08.02. 11:52 Regénytár

Ramadán idején

Legelőször a hetvenes évek közepén találkoztam a ramadánnal. Katona voltam a káprázatos szépségű Boszniában, de nem emiatt kerültem fizikai kontaktusba ezzel a számunkra keresztényekre nézvést embertelen kínzással felérő muzulmán vallási ünneppel, hanem mert az akkori Jugoszláv Néphadsereg szó szerint gyűjtőhelye volt a különféle politikai és vallási meggyőződést kinyilvánító figuráknak.

Még ma is emlékszem, hogy egy tuzlai (iparváros Észak-Boszniában) illetőségű katonatársam, az erősen bohóckinézetű Hatunics Zaim világosított fel a ramadán mibenlétét illetően, ami egyfajta kulturális sokként hatott rám. Mi az, hogy egy hónapon keresztül nem lehet inni és enni?! Nincs olyan igazhitű, aki ebbe ne pusztulna bele, a hamishitűekről nem is beszélve. Zaim erre azt mondta, csak addig nem szabad enni és inni, ameddig le nem megy a nap, és jóízűen belekóstolt az ebédre kapott babgulyásba. Nem hiszem, hogy abban a heterogén társaságban bárki is betartotta volna Mohamed próféta előírásait. Pedig voltak ott mindenféle népek az albánoktól a bosnyák muzulmánokon át egészen a ki tudja, milyen vallású cigányokig. Nekem eleinte az is fura volt, hogy a pottyantós vécékben mindenütt ott díszelgett egy palack víz. Fogalmam sem volt, hogy a mohamedánoknál ez az eszköz a toalettpapírt helyettesíti, mégpedig – bármennyire is furcsa – inkább kulturális, mintsem vallási alapon.
 
Abban az időben, úgy 35-40 évvel ezelőtt, a vallásnak még senki sem tulajdonított akkora jelentőséget a Balkánon, mint manapság. A nagy, erős államalkotó népek fiai akkoriban még a népfelszabadító háború hagyományai szerint baszogatták a hozzánk, magyarokhoz hasonló reszliket, nyíltan a képünkbe vágva, hogy a mi őseink fasiszták voltak, akik ellen az ő partizán őseik öldöklő küzdelmet folytattak. A hozzám hasonló, békeszerető elemek legfeljebb verbálisan próbáltak ennek ellenszegülni, mondván, hogy ez nem igaz, a mi őseink egyáltalán nem voltak fasiszták, de a nagy, államalkotó népek fiai jó másfél fejjel magasabbak voltak náluk és tele torokkal ordibálták, hogy: oj lijepa majszka zoro.
 
Az albánokkal más volt a helyzet. Ők mindig és mindenütt klikkesedtek. Ha pihenőt kaptunk, rögtön megtalálták egymást, ilyenkor félkörbe állva, komor képpel cigarettáztak, és mint a farkas az odújából, lapos pillantásokkal nézegették a körülöttük sürgölődőket. Engem hál’ istennek már a katonáskodásom első napjaiban felvilágosítottak a szerb bajtársak, hogy egy albánnak sosem szidjam az anyját, még viccből sem, mert gondolkodás nélkül belém vágja a bajonettot. Nem is tettem ilyet soha, de nem beszariságból, hanem mert valakinek az anyját szidni egész egyszerűen nem volt szokásom.
 
Úgy rémlik, az albánok egy fokkal komolyabban vették a ramadánt is, mert ezekben a napokban és hetekben a tisztek a szokásosnál is toleránsabbak voltak velük, pedig azelőtt se mertek nekik szólni, ha kivonták magukat a békeidős katonaság lényegét képező látszatmunkákból. A cigarettázásról viszont az albánok sem mondtak le. Talán azért, mert a ramadán eredeti kiírásában ez a tétel nem szerepelhetett, tekintve, hogy a próféta idejében még nem létezett dohány Európában.
 
A ramadán azóta egyfajta multikulturális különlegesség lett az Ókontinensen. Túlzás lenne azt mondani, hogy beépült a köztudatba, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy itt van, és egyre többen poénkodnak is vele, hogy ha betartanánk, tán ez lenne a legolcsóbb és leghatékonyabb fogyókúra. Mohamed nagyon tudhatott valamit. 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr683119780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása