A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.09.13. 13:30 Regénytár

Az utolsó nyugdíjas – apokrif filmkritika

Az idei filmes évad legkülönlegesebb alkotása, Az utolsó nyugdíjas egy tömegjelenetekben bővelkedő, kosztümös nagyeposz, amely a hajdanvolt Nyugger Birodalom végnapjairól fest demoralizáló látomásképet.

A film nem foglalkozik avval, mi vezetett a nyuggerek gyors kihalásához, inkább leereszkedik az egyéni tragédiák szintjére, és mélyen belebugyborékol abba az ősmocsokba, ami a nyuggerek köré szerveződött mítosz elidegeníthetetlen része. A rendező, Steven Spielberg hatod-unokaöccse, a magyar származású Spíler Pista szerencsére nem gyalogol bele az érzelgősség kelepcéjébe, hanem mindvégig megmarad a szolid távolságtartás jól kitaposott ösvényén.

De lássuk, miről szól a film: a kissé sokkoló nyitó jelenetben az utolsó elitnyugger kommandó kamikáze rohamra indul a Batthyány téri SPÁR üzletben, mert szuperszombat van, és akciós áron lehet csirkenyakat kapni. Az elavult technológiájú szatyrokkal és nejlontáskákkal hadakozó nyuggerek tömegével hullnak el a pultossal folytatott reménytelen küzdelemben. Az egyetlen túlélő, Unkasz Géza annak köszönheti a szerencséjét, hogy támadás közben beszorul az uborkásüvegek közé, ahonnét csak záráskor szabadítják ki az árufeltöltők.
 
Hősünk ezt követően elanyátlanodva és legatyásodva lézeng a kifejezetten nyugdíjellenes világban, ahol szinte ordít az emberekről, hogy rühellnek az államnak nyugdíjjárulékot fizetni. Az új világrend képviselői, a nyuggerek helyére lépő öngondoskodók – öngerek – hajtóvadászatszerűen kezdik utálni Unkasz Gézát, aki a folytonos menekülés közepette naturális jelenetek sokaságába csöppen. Különösen gyomorpróbálók azok a képsorok, amikor Géza test-test elleni küzdelmet vív egy BKV ellenőrrel, mert az nem hiszi el neki, hogy elmúlt hatvanöt éves, és aljas módon elkéri a személyi igazolványát. Ennek ellenpontozása az a csúcsjelenet, amikor Unkasz a Battyhány utcában lévő, a Hattyúhoz címzett korcsmában rövid lefolyású, plátói szerelembe bonyolódik egy hetven év körüli, hajléktalan hölggyel, de a nénit az alkeszek váratlan betörése egyszer s mindenkorra elsodorja hősünktől.
 
A szomorúbbnál szomorúbb kalandok vége nem is lehet más, mint egy groteszk és bizarr hazaérkezés. Unkasz Géza két és fél óra múlva, a végkimerülés határán bukik be Kisrókus utcai lakásába és erejének utolsó maradékával felbontja azt a babkonzervet, amelyet első fizetéséből vásárolt a múlt század ötvenes éveiben. A záró képsorok drámaian mutatják, ahogy Géza minden mindegy alapon tömködi magába a meggumisodott, megtaplósodott Glóbusz babot, és közben kifelé bámul a légypiszkos vakablakon.
 
Sicc Tranzit, Glória Mundi – kiabál rá végül Tranzit névre hallgató herélt kanmacskájára, mert az megpróbálja lelopni a tányérjáról az utolsó falatként félretett babvelőt. Mundi Glória néni, a valaha szintén nyuggernek számító, de egy szerencsés házasság következtében tehetős özveggyé avanzsált szomszédasszony, mindezt természetesen nem hallja, mert egy kissé süket, ezért a normálisnál hangosabban kell nyomatnia a tévében a valóvilágot. Unkasz Géza, az egykor oly népes Nyugger Birodalom utolsó sarjadéka emiatt teljes magányban tölti az est hátralévő részét, amit még az a borzasztó felismerés is mételyez, hogy immár utolsó a legeslegutolsók között. A záró jelenet hősünk vargát rántott arcberendezését mutatja, szinte a végtelenségig.
 
A kritika elsősorban a film kultúrtörténeti jelentőségét méltatta, hiszen a nyuggerek történelméhez és juttatásaihoz egészen mostanáig sem művész, sem reálpolitikus nem mert hozzányúlni. A fölfedezésükhöz és az elismerésükhöz úgy látszik, az is kellett, hogy elfogyjanak. Van ez így.  

(Az illusztrációk a film legfontosabb jeleneteiből valók.)

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr483223715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása