A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.07.13. 12:19 Regénytár

Élhetünk-e légkondi nélkül is teljes életet?

A civilizált élet légkondi nélkül épp úgy elképzelhetetlen, mint megjárni Velencét és nem hozni haza világító műanyaggondolát.

Előre bocsátom: nekem nincs légkondim, tehát nem vagyok a téma szakértője, de valami mégis azt súgja, ez a találmány egyike az emberiség sorsát romba döntő haszontalanságoknak. Merész tézisemet arra az egyszerű felismerésre alapozom, hogy pl. a trópusokon a villanyáram feltalálása előtt is éltek emberek, és jól megvoltak légkondi nélkül. Tény, hogy városias környezetben a hőség sokkal elviselhetetlenebb, mint vidéken, mondjuk, egy öreg diófa alatt, de a városi emberek sem teljesen tehetetlenek. Mindenki tudja, hogy a mediterrán városokban sikátorszerűen szűkek az utcák, ami részben a helyhiány, részben meg a hűvöstartás miatt van. Néhány évvel ezelőtt abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy éppen egy rekordhőhullám idején jártam Córdobában, de az óváros keskeny utcáin ebből alig éreztem valamit.
 
Mindaddig, amíg mifelénk valakinek eszébe nem jut ilyen technikával építkezni, hadd említsem meg gyerekkori nyaralásaim színterét, a szépséges Zombor városát, amely a legzöldebb település egész Közép-Európában. Az utcákon valóságos zöld alagutat képeznek a hatalmasra nőtt galagonyafák, amelyek alatt akkor is kellemes a séta, ha fentebb csúcsra járatva süt a nap.
 
De ha ezek a lehetőségek – rajtunk kívülálló okok miatt – kiesnek, még akkor is marad néhány trükk, amellyel kirángathatjuk a hőség méregfogát. Nagyon hatásos lehet például az önszuggeszció. Miközben a városban élvezzük az urbánus életforma minden jótéteményeit, képzeljük el, milyen lehet ebben a melegben kint a mezőn hajlongani egy szál kapával a kezünkben. Ha jó a fantáziánk, garantáltan jobban fogjuk érezni magunkat. A másik lehetőség ennek a technikának a továbbfejlesztése: béketűrő módon el kell viselni azt, hogy ilyenkor izzadunk, mint a ló. A folyamatos vízivás pedig csodákra képes.
 
Természetesen apró kortyokban szabad csak inni és kizárólag langyos vizet, mert ez esetben nem a hidegen, hanem a folyadékon van a lényeg. Legvégül pedig hadd jöjjek elő a hőség elleni csodafegyverrel, amely úgy veri kenterbe az összes légkondit, hogy csak na. Arról van szó, hogy kánikulában ne csináljunk semmit. Húzódjunk be valami jó kis árnyékos helyre, nyújtóztassuk ki a lábunkat, de csak a hűvösség széléig, onnét egy centivel se tovább, és szemléljük a lehető legmélább egykedvűséggel a hőség izzásában remegő tájat. Azt nem garantálom, hogy ez lesz számunkra a hetedik mennyország, de hogy nem kapunk krónikus arcüreggyulladást az holtbiztos.
 
Végül hadd mondjak valami jót is a légkondiról: azt vajon hallották-e, hogy Fidel Castro ennek a berendezésnek köszönheti az életét? 1953-ban a Moncada laktanya sikertelen ostroma után Fidelék visszavonultak, de reménytelen helyzetükben meg kellett, hogy adják magukat Battista katonáinak. A diktátor egy bizalmi emberét küldte ki a letartóztatásukra, azzal a határozott utasítással, hogy Fidelt a helyszínen lője agyon. Igen ám, de ez az ember a légkonditól olyan súlyos megfázást kapott, hogy nem bírt kikászálódni az ágyából, a helyettese pedig titkon szimpatizált a felkelőkkel. A többit tudjuk.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr73063116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuci56 2011.07.13. 22:54:35

Nagyon hasznos dolog a légkondi,nekem is jól jönne minden nap.A mezön,öntözöberendezés javítása közben kb. 50 C fokon nem igazán érzem magam jól. Lehet,hogy az 55 évem és a120 kg-om is közrejátszik?

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2011.07.13. 23:18:32

@kuci56: Gyanús az erőm, hogy igen. Nekem már a munkahelyemre elsétálni is nyűgös ebben a melegben, pedig az csak negyed órára van. Régebben volt egy mondás mifelénk, tán még emlékszel rá: a villanyszerelő ötven éves kora után keressen magának egy nyugodt raktárosi állást. Ezt még Dávid Kálmán mondta, de asszem ma is érvényes. Vigyázz az egészségedre, ne nyüstöld magad a napon, ha nem muszáj!

kuci56 2011.07.13. 23:36:39

@Regénytár: Nagyon jó tanács,csak az a baj vele,hogy muszáj.A 3m magas kukoricaszár között majd meg makkanok,az ördög vigye,az a dög locsoló meg már 25 éves és minden nap elromlik.Nekem sajnos nem adatik meg a raktárosi állás,nyögdíjig drótkukac leszek.Az olyan állásokat ma már a sógorok,komák,jóbarátok töltik be,sajnos.Hja,ecsém ezt hozta a nagy büdös magánosítás.
süti beállítások módosítása