A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.06.28. 09:42 Regénytár

Pusztába kiabáltatott reklámok

Sok szó esik mostanában a reklámhangerő nevű trükkről, ami nem több egy ócska, agresszív kucséber technikánál, ráadásul abszolúte hatástalan. Azt ugyebár mindenki tudja, mit jelent ez a valóságban: az ember szépen, kényelmesen elszundikál a tévé előtt, és már majdnem álmodik is, amikor hirtelen és minden átmenet nélkül akkorát ugrik az eladdig épp hogy csak suttogó hangerő, mint Bob Beamon az 1968-as olimpián. 

Ez a jelenség úgy elterjedt a tévében, mint a dudva. Valamelyik sunyi reklámguru kitalálta, hogy milyen frankó lenne, ha rátennénk egy lapáttal a reklám hangerejére, mert így az emberek pofájába szinte belevágódna az információ, a többi meg birka módra átvette. Senki sem jutott el a gondolkodásban odáig, hogy a gyakorlatban is megnézze, vajon működik-e ez a dolog egyáltalán.
 
Mielőtt feltárnám az ezzel kapcsolatos teljes igaságot, engedjék meg, hogy ismertessem a tévéreklámok bősz világával kapcsolatos személyes tapasztalataimat. Büszkén kimondhatom, hogy már vagy hat éve nem néztem végig egyetlen reklámot sem, ezért fogalmam sincs, mi a trendi manapság, és milyen változás történt ebben a műfajban az ezredforduló óta. Ráadásul ehhez a dologhoz nem is volt szükségem átlagon felüli önuralomra, mert mint mindenkinek, nekem is ott van a kezem ügyében a távirányító, amelyet, ha jön a reklámblokk, egy laza, ámde rutinos mozdulattal megpöccintek és máris egy másik, reklámmentes csatornán találom magam.
 
A kulcsszó tehát a távirányító, ez a kicsiny, ugyanakkor minden porcikájában rafinált eszköz, a homo televisionis legjobb barátja. Neki köszönhetjük, hogy ezt az alpárian durva trükköt lazán és csuklóból vissza tudjuk verni. Egy kis rutinnal, meg a belső biológiai óránk használatával az is elérhető, hogy pont annyi idő elteltével kapcsoljunk vissza, amikor ez az inzultus véget ért.
 
Nem győzök csodálkozni azon, hogy a reklámszakma irányadói miért nem érték fel ésszel ezt a nyilvánvaló igazságot, mármint hogy amit erőszakkal tukmálnak rá az emberre, attól ösztönösen elfordulnak? Ez a reklámhangerő növelés csak akkor működne, ha a nézőnek nem volna rá semmilyen válaszlehetősége, de mert mindenkinek megvan a magához való esze - ami tán nem elég arra, hogy mindnyájan multimilliomosokká váljunk, de a távirányító használatához igen -, ez az egész egyszerre szánalmas, nevetséges és hatástalan.
 
Egészen más lenne a helyzet, ha ennek éppen a fordítottját tennék, és a reklámok idejére az alig hallhatóság szinte alá csökkentenék a hangerőt, mert ekkor az emberekben rögtön feltámadna a kíváncsiság, és önként, dalolva hangosítanák föl a készülékeiket. De ehhez magasabb szintű elvonatkoztatásra és empátiára lenne szükség, amire a reklámszakma a mai, háborús idegállapotában aligha képes. Nekem mindenesetre tévénézéskor mindig a kezem ügyében van távirányító és szárazon tartom benne az elemeket.

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr193020974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása