A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.07.26. 14:46 Regénytár

Fegyvert a népnek!

Most olvastam, hogy a norvég rendőrök azért nem helikopterrel mentek a vérengzés helyszínére, mert a pilóta éppen szabadságon volt, ráadásul az osztagot szállító egyik csónak is elsüllyedt. A tömeggyilkos pedig mindeközben csak lőtt és töltött, akik pedig az útjába kerültek, legfeljebb imádkozhattak, hogy mire rájuk kerül a sor, fogyjon el a golyó.

A norvég közvélemény most a rendőrséget támadja, mert mi tagadás, a fiúk nem álltak a helyzet magaslatán. De ez már csak a tehetetlenség újabb megnyilvánulása, mert ha a világ legjobban kiképzett, legszuperebbül felfegyverzett és legrövidebb reakcióidejű SWAT kommandója ott dekkol a túlsó parton, a vérengzést akkor sem akadályozhatta volna meg. Pusztán azért, mert nem logikus gondolkodású ellenséggel kellett harcolnia, hanem egy irracionalitásba temetkezett őrülttel.

Szerintem a biztos védekezésre egyetlen módszer létezik – amivel tudom, nagyon sokan nem értenek egyet –, mégpedig a korlátlan, szabad fegyverviselés. Ha azon a szigeten minden fiatalnak ott fityegett volna az oldalán egy irgalmatlanul nagy pisztolytáska, benne az elmaradhatatlan gyorstüzelővel, a magas szőke rögtön az első lövés eldurrantása után kapott volna egy tucatot a homloka közepébe.

Tény, hogy a korlátlan fegyverviseléssel a sültbolondok is játszva beszerezhetnék a gyilkoláshoz szükséges eszközöket, de amikor használni kezdenék őket, a normális gondolkodásúak nemes egyszerűséggel és ugyanilyen gyorsasággal firhanggá lyuggatnák mindnyájukat. Egyébként pedig az idióták minden tilalom dacára ma is könnyedén beszerzik maguknak a stukkereket, sőt, minél nagyobb barom valaki, annál lazábban és egyszerűbben kapja meg a fegyvertartáshoz szükséges engedélyt.

Természetesen ez a dolog a fegyverviseléssel csak akkor működne, ha nem volna vele szemben semmilyen ellenkezés. Ha csak a békés honpolgárok egy szűk rétege szánná rá magát arra, hogy hatlövetűje legyen, a mai helyzet lényegében mit sem változna, de ha a mordályviselés kötelező lenne, a terroristák egy szempillantás alatt elbizonytalanodnának, és ez a dolog szép lassan, fokozatosan kimenne a divatból. Az ember ugyanis az idők kezdete óta individuálisan is fegyverviselésre termett, ám az elidegenedett, urbánus életforma ezt valahogy kiölte belőle. A baj csupán az, hogy a világ működési rendje a kardfogú tigris óta semmit sem változott, de ezt mi nem vagyunk hajlandók elismerni.

De ha már társas lények vagyunk, és a fegyver ugyebár veszélyes jószág, a dolgot úgy is lehetne szabályozni, hogy volna, akinél csak töltetlen pisztoly lenne, és volna, akinél csak golyó. A kettő összekombinálása és működésbe hozása tisztán kommunikáció kérdése maradna. Már ha jutna rá idő.
www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr573100913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása