A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.08.12. 09:30 Regénytár

Génkezelt forradalom

Bekövetkezett az, amire józan paraszti ésszel számítani lehetett: kiszabadultak és vadon teremnek a génmódosított növények. Egészen pontosan a repcéről van szó, erről a sárga virágjával föltűnést keltő, de amúgy joviálisan békés olajnövényről, amely most úgy tűnik, az emberiség pusztulására hajaz. Amerikában a spontánul burjánzó, génkezelt repce már kereszteződni is képes saját fajtársaival, ami azt bizonyítja, hogy a génmanipuláció korántsem egyszeri és véges aktus. A jelekből ítélve sokkal inkább lehet egy új, horrorszerűen kiismerhetetlen fejlődési szakasz kezdőpontja.

A kevély és nagyravágyó emberiség mindig is hajlamos volt arra, hogy kétségbe vonja a Teremtő értelmi képességét (mi tagadás, én sem nagyon értem, miért éppen az embert tette meg uralkodó fajjá), ezért hisztérikusan örül minden olyan pitiáner fölfedezésének, amely megengedi neki, hogy bekukucskáljon a teremtés mechanizmusába. Amikor a tudósaink rájöttek, hogy az életnek ún. építőkövei vannak, csak idő kérdése volt, mikor kezdik el őket össze-vissza tologatni. Az első, ösztönös gondolat az volt, hogy mivel semmi sem tökéletes, egy kis génfelvarrással eltüntethetővé válnak a hibák, és kidomboríthatóvá a jó tulajdonságok. Csábítóan hangzott az is, hogy ezzel a módszerrel például olyan gabonaféléket lehet előállítani, amelyek fele annyi idő alatt beérnek, mint a természetes társaik, ráadásul zord életfeltételek közepette.
 
Úgy tűnt, egy szép, új világ küszöbén állunk, erre föl az történt, hogy nyakunkon a repce áfium. Ez a növény eddig az Atyaúristen által előírt módon élt és növekedett, szilárdan és megbonthatatlanul beillesztve abba a magasabb rendű szervezettsége, amelyet közkeletű idegen szóval bioszférának nevezünk, de azután, hogy valahol, valakik megpancsolták a génkészletét, az Istennek nincs többé fennhatósága fölötte. A repce mostantól egyike az ember szabad akaratából keletkezett találmányoknak, amelyek között olyan finomságok is akadnak, mint amilyen az atombomba.
 
Azt nem merném kimondani, hogy a génkezelt repce elszabadulása akkora veszélyeket hordoz, mint egy potenciális nukleáris háború, de sosem lehet tudni. Ha ez a kereszteződési hajlam mondjuk, olyképpen módosul, hogy a repce nemcsak más növényekkel, hanem tetszőleges élő szervezetekkel is képes lesz párosodni – és a genetikai korlátok lerázása után ez egyáltalán nem lehetetlen –, akkor belátható időn belül meg fognak jelenni az első helyváltoztatásra is alkalmas repcék. Ez pedig a szocializáció, azaz a magasabb szintű társadalmi fejlődés első lépcsőfoka, ahonnét már csak egy aprócska lépés a kommunikáció és a parlamentáris demokrácia.
 
Talán még van néhány nyugodt évünk a tíz méter magasra nőtt, félig dinoszaurusz, félig repce hadak végső offenzívájáig, de hogy egyszer ennek is felvirrad a napja, az majdnem biztos. Hacsak nem sütjük magunkat pecsenyévé ezzel a globális felmelegedésnek nevezett találmányunkkal, mert szó, mi szó, ebben is akad némi fantázia.

 

www.regenytar.hu

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr202216293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.13. 17:23:22

igen bizony, mióta az ember teremtőnek képzeli magát és infotechnológiát is kapott a kezeibe, nincs megállása... a lehetséges következményekről meg mintha nem is hallott volna még életében. A rengeteg egymásnak ellentmondó "tudós"-i tájékoztatásról ne is beszéljünk :(. Csak rohanunk és közben elfelejtünk csodálkozni a természet nagyszerűségén, sőt... egyesek meg is erőszakolják.

takashisenko 2010.08.16. 15:00:16

Elnézést, de te mennyit tudsz a génmódosításról, mint eszközről, technikáról?

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.08.16. 15:43:59

@takashisenko: Semennyit nem tudok, csak félek. És ha félek, akkor mindenfélét beszélek. Te nem? :)

takashisenko 2010.08.16. 16:09:27

@Regénytár: Dehogynem! Ha félek én is...
De szerintem olvass utána. Csak annyit tennék hozzá, nem olyan a helyzet, mint ahogy a postodból látszik. :)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.16. 16:52:00

@takashisenko: hanem milyen a helyzet? - érdekelne (csak mert senki nem elégíti ki ez irányú érdeklődésemet, te tudsz valamit?)

Arth_ur 2010.08.24. 14:04:14

@térfél: Hát normális. Csak folyik a hisztériakeltés.
Én pl. megkaptam file-ban azt a tudományos posztert, amiben ezt a repcés eredményt prezentálták a felmérést végző kutatók, olvastam a róla szóló híradást a Nature-ben. Ezekből tudom, amit tudok és nem dőlök be olyan parasztvakításnak, amilyet Nika György adott elő Ángyán József államtitkárral az egyik Este-ben (aug. 11-én).
A lényeg: ezek a génmódosított(GM) repcék (nem génkezelt!!!) ugyanazt csinálják, mint a sima termesztett repcék, se többet, se kevesebbet. Szállításkor szóródik a magjuk, az út szélén kikelnek, ritkán még magot is hoznak, még ritkábban kereszteződnek, ugyanúgy mint a nálunk termesztett és szállított nem génmódosított repcefajták is. Egyik sem terjed, és szorítja ki a vadon élő mezei növényeket, de amíg a szállításból van magutánpótlásuk, addig nőni fognak az utakhoz közeli területeken (ahogy a búza, napraforgó stb. terményeink kiszóródott magjai is).
A felmérést végző ökológusok gyakorlatilag azt az arányt találták meg az útszéli repcék között, amilyen arányban GM repcefajtákat termesztenek az USA-ban.

takashisenko 2010.08.24. 21:32:51

@BZBE: Én azt gondoltam sokat tudok a témáról, de ez a félmondatod: "ezek a génmódosított(GM) repcék (nem génkezelt!!!)" megütötte a szemem. Elmagyaráznád, miként érted a génkezelés és a génmódosítás közötti különbséget? Kösz

Arth_ur 2010.08.25. 11:45:29

@takashisenko: A génmódosított a korrekt, szakszerű és hivatalosan is elfogadott kifejezés, ami annyit tesz, hogy "géntechnológiai módszerekkel, genetikailag módosított".
A génkezeltet is ugyanerre használják, a mediában sajnos nagyon elterjedt, de pejoratív és félrevezető kifejezés.
Egyrészt már hasonlóan pejoratív felhangja van, mint a korábbi génmanipuláltnak, vagy a méregzöldek által előszeretettel használt génpiszkáltnak, másrészt azt sugallja, hogy a gén az egy idegen, kívűlről jövő valami, amivel "kezelik" a növényt, mint valami vegyszerrel, radioaktív sugárzással (sugárkezelés) stb.
Így rájátszik az embereknek a félelmére, hogy ami kezelt, (lásd vegyszeres) az veszélyes, valamivel szennyezett; szemben azzal, ami kezeletlen, tehát természetes, tehát veszélytelen. Hogy ez az asszociáció mikor és mennyire hibás, vagy megengedhető, azt még hosszan lehetne diszkutálni, de most, ebből a szempontból a lényeg az, hogy ezzel a "génkezelt" növény automatikusan a "vegyszerezett sz@rral" kerül egy gondolati kategóriába.
Hát röviden ennyi, ezért tartom rossz, megbélyegző kifejezésnek a génkezeltet.
süti beállítások módosítása