A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.04.16. 13:19 Regénytár

Ahol szarból van a törvény

A magyar ember úgy vélekedik, hogy amit nem tiltanak vasbetűkkel, Wertheim zárral és aknamezővel, azt meg szabad csinálni. Nem tudom, más országokban miként van ez, szinte biztos, hogy nagyon hasonlóan, de mivel magyar vagyok és ebben a hazában élek, nem foghatom ezt rá a dánokra vagy a svédekre, csak miránk, magyarokra.

A törvény például nem tiltja, hogy valaki átjelentkezzen egy másik szavazóhelyre, sőt ezt a faramuci ügyet inkább szabályozni próbálja, mintegy feltételezve, hogy néptársaink csak akkor tartózkodnak a lakókörletükben, ha szavazásmentes időt mutat a naptár. A politikusok olvasatában ez úgy működik, hogy suba alatt megpróbálnak minél több elkötelezett szavazójukat átkommendálni abba a körzetbe, ahol a jelöltjük győzelmi esélyeket dédelget. Baj akkor keletkezik, ha ezt az átjelentkeztetést menedzselő, vagy verbálisan támogató politikusok ugyancsak verbálisan mélyen elítélik és megvetik az ellentábort, azt feltételezvén róla, hogy két pofával habzsolja a tiltott gyümölcsöt, magyarán: szervezi és bonyolítja az átjelentkeztetést. A szavazó ekkor a meghasonlás állapotába kerül, ám ez speciel senkit sem érdekel.
 
De vannak olyan megbízott személyek is, akik ezt az egészet felügyelik, vagy divatos nemzetközi kifejezéssel élve bonyolítják. Ők azok, akik - látván az átjelentkezéses metódus csődjét és abszurditását - valamilyen nehezen körvonalazható, mondhatni éterikus szakértői státusra vagy pozícióra hivatkozva kijelentik: szar a törvény. Ez is jellegzetes magyar sajátosság: a törvény mindig szar, és bár értelmezni ugyan lehet, sőt kell is, ami a megoldást illei, itt kérem abszolút tehetetlenek vagyunk.
 
A felelősség innentől az Atyaúristené, aki ugyancsak sáros, mert a saját törvényhozói jogkörében is szarul tevékenykedett, nevezetesen több olyan törvényt alkotott, ami már a kihirdetése pillanatában is működésképtelennek bizonyult. Legnagyobb hibája például az volt, hogy uralkodó fajjá tette az embert, ám ennek részleteibe most ne menjünk bele.
 
A törvény tehát szar, de nem azért mert kapkodva, átgondolatlanul lett megcsinálva, hanem mert a maga naturális, meztelen csiga valóságában egyáltalán létezik. Már az is kész röhej, hogy egy ilyen miniatűr országban, mint amilyen mi vagyunk, 386 országgyűlési képviselő apasztja a közvagyont. Azokban a rég elfeledett időkben, amikor még világbirodalom voltunk, ez még belefért volna a költségvetésbe, de Trianon óta egy nap leforgása alatt bármelyik országcsücsökből bármelyik országcsücsökbe el tudunk jutni, ami ugyebár sokat elárul a dimenziónkról meg a képességeinkről.
 
És innentől tolakszik elő a nagyon logikus kérdés: ebben a miniállamban, amit magunk között Magyarországnak nevezünk, és ahol négyévente egyszer vannak a parlamenti választások, miért kell kavarni a szart ezzel az átjelentkezéssel? Erre az egy – vagy maximum két – napra menjen szépen mindenki haza, látogassa meg a rokonságot, vigyen virágot a nagyik sírjára, igyon egyet a régi ismerősökkel és szedje ki a levélszekrényből azt a rengeteg levelet, amit az APEH négy év alatt belegyömöszölt. Ha ez macerás neki, akkor ne szavazzon (az egyik ismerősöm Németországból jött haza szavazni, majdnem ezer kilométert nyomva le csak idefele), de az is igaz, hogy így sokkal unalmasabb lenne a kampány. Nem tudom, megéri-e?
 
 

www.regenytar.hu

182 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr821926696

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szanyi Gombóc 2010.04.16. 20:02:56

Szanyi gombóc   Hozzávalók 1 szavazásra: 1,2 l pártállami múlt, 20 dkg elvtelenség, 15 dkg erkölcstelenség, 1 kapzsiság reszelt héja, csipetnyi semmihez sem értés, 20 dkg proli, kész- vagy hitelpénzfizetés, 10 dkg pánik, 10 dkg cukrozott darált át...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2010.04.16. 23:43:17

@deflorator: Esetleg a képviselő csak a bejelentett lakóhelyén indulhatna?
Van olyan képviselő, akinek nincs is bejelentett lakóhelye, ezért a végrehajtó nem találta.
A parlamentben meg nem kereste. :)

Rántott máj (törölt) 2010.04.16. 23:43:46

@ljubityel: Az a baj, hogy ezzel eppen megerositetted a bejegyzes alapallitasat, miszerint a magyar ember ott mutyizik, ahol tud. Csak te a valasztasi latszolagos mutyizast magyaraztad ki azzal, hogy nem ott csaltak, hanem az ado befizetesenel.

Rántott máj (törölt) 2010.04.16. 23:45:08

@deflorator: Nem nonszensz, orszagos ugyben szavazzanak azok, akik orszagos listarol kerultek be :) De persze elotte minden part listajarol illene tartani egy nepszavazast, mert az is milyen mar, hogy a partvezetes donti el, ki legyen rajta.

Dr. No 2010.04.17. 00:02:29

@ljubityel: "Tekintettel arra, hogy az üdülőadó elkerülése miatt szinte minden családban van olyan, aki bejelentkezett a lakóépületté átminősített nyaralóba"

Az üdülőadó elkerülése miatt - itt meg is dőlt az erkölcsi alapotok.

sz! 2010.04.17. 00:48:53

Kedves posztoló! Látszik, hogy fogalmad sincs miről beszélsz. 1 hete voltam otthon (húsvét), ami oda-vissza 8! NYOLC órás utat jelent és 10! tízezer forintot!

Bocs, hogy a mai fizetések mellett, sokunknak nem telik erre a luxusra... Évente átlag nyolcszor járok haza, 7 éve élek Budpesten. Bejelentett lakcímem itt nincsen, albérletben lakom, ami hivatalosan természetesen nincs bejelentve (nagyon fain lenne ezután is havi +15 ezer forintot adózni), így viszont nincs ideiglenes lakcímem sem.

Én azon lepődtem meg a szavazáskor, hogy ha már névjegyzékbe vettek, miért nem az otthoni körzetem szavazólapját kaptam. Sokkal jobban örültem volna, hiszen ott többet ér a szavazatom, mint itt és a családomon keresztül azt látom, sokkal banálisabb, egyébként egyszerűen orvosolható problémák vannak vidéken, amit a ebben a fővárosközpontú országban nagy ívben szar le mindenki.

Rohadtul utálom már ezt olvasni napok óta micsoda szar ember vagyok, hogy "átszavaztam", és mekkora balfasz vagyok, hogy kivártam a sort.

Egyébként a képviselők miért is nem csak a bejelentett lakóhelyükön idnulhatnak?!

Jó lenne, ha fognátok, nem emiatt bukott ekkorát az MSZP. Átszavazások eddig is voltak....

sz! 2010.04.17. 00:50:21

@Ibn al-Haiszam: te atyaúristen! milyen utazási kedvezményről beszélsz? baromira érdekelne, nagyon szívesen élnék vele, ha létezik...

sz! 2010.04.17. 00:56:18

@hagyma: "ha annnyira fontos nekik a szavazás".... inkább vernünk kéne a seggünket a földhöz, hogy vannak akiket még érdekel, és nem csalódott az egész ország ebben a szerencsétlen, béna, magyar demokráciában..

Én speciel aznap reggel Bp-en próbáltam, ezek után sorban álltam, szavaztam, délután Pécsre kellett utaztunk, mert este ott játszott a zenekarom... szerinted? Mondjak le egy koncertet, amiben rajtam kívül 7 ember érdekelt, mert szavazni akarok? Vagy ezért inkább ne is szavazzak? Le vagyok szarva? Normálisak vagytok ti?

sz! 2010.04.17. 01:00:09

@papamaci1: elhiheted, hogy nem minden főbérlő ilyen, mint te... az enyémnek megemlítem, hogy elromlott a csaptelep, bambán néz egy kicsit, majd közli, hogy aha... vártam 4 hónapot és végül saját költségen cseréltem ki... de ez csak egy példa, van még sok... (a házhoz tartozó parkoló helyet pl. nem használhatják albérlők a ház szabályai szerint, ugyanakkor én is fizetem a liftfelújítást, a házfestést, mint a hivatalos lakók...)

de bárcsak ilyen volna az összes budapesti főbérlő, mint TE... remélem adózol is a plussz a bevételed után, mint a RENDES állampolgárok..

sz! 2010.04.17. 01:09:50

@Halál Bika: nem.

egyébként elkeserítő, hogy mennyire nem vagytok tisztában a saját lakással nem rendelkezők életével... remélem legalább apuci nyomta a seggetek alá a kecót...

sz! 2010.04.17. 01:20:11

@Dr. No: És ha épp abban bízva akarnak szavazni, hogy egyszer eljut arra a szintre ez a nyomorék ország, hogy ne legyen rászorulva az ember a mutyizásra?
Én lennék a legboldogabb, ha bejelentene a főbérlőm, és meg se kottyanna egyikünk sem az ezzel járó többletköltség. Sajnos nem errefele tart a világ. +20% ÁFA azért nem kevés pénz havonta...

Tavaly meghalt az apám, és az az ügyintézés, amit le kellett vágni hozzá: illeték, nyugdíjpénztáras ilyen-olyan elmebetegség... még a banknak is fizetni kellett, hogy megszüntessék a folyószámláját!!!! nem volt semmi.. az életbiztosításából pedig adóznunk kellett.. hát gratulálok.

Még jó, hogy a "haláladót" eltörölték, mert már így is mínuszban vagyunk. Tök rendesek végülis.

borovi 2010.04.17. 01:55:49

@Bona Fides: Nyilvánvaló lenne, hogy kire szavaztál. De ha téged nem zavar...

Yasashi Tanuki 2010.04.17. 02:02:41

@alesi: A loggolás lehetne automatikus pl egy fényképes chipkártyával amit megkap, attól kezdve már egyszerűbb megérinteni egy nevet - esetleg a jelölt képét, mint elolvasni a szavazólapot értelmezni és megfelelő helyre húzni az x-et.

gande 2010.04.17. 02:40:34

én nem is értem, hogy miért gond oda bejelentkezni, ahol vki lakik.

németországban ez miért működik? bérelsz egy lakást, elmész a hivatalba és bejelented, hogy itt és itt lakok. erre a törvény is kötelez. persze lehet első és másod lakhelyed is, de oda kell bejelentkezned, ahol életvitelszerűen laksz. és teljesen mindegy, tulajdon vagy bérelt lakás. ha nem teszed, csúnyán büntetnek.

ami meg a szavazást illeti: mindenki kap egy értesítést a szavazásról. ha nem tud személyesen részt venni, mert pl. pont akkor nyaral, akkor kérheti az írásos szavazást. kiküldik neki, ő kitölti és visszaküldi. jó napot.

magyar bucó 2010.04.17. 06:07:26

@gande:
"én nem is értem, hogy miért gond oda bejelentkezni, ahol vki lakik."

Mert ez Magyarország. A tulajdonos aláírása kell a bejelentkezéshez, az meg nagy valószínűséggel nem járul hozzá.

Levélben szavazás: Így is minden lúzer a rendszert és az igazolással szavazókat szidja, képzeld el, akkor mi lenne...
Egyébként a választás titkosságával sem fér össze.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.04.17. 06:13:40

Én ezen nem akadnék ki.

Ellenben a támogatási rendszeren van mit csodálkozni!

bolcslazado.blog.hu/2010/04/16/a_jobbik_valodi_tamogatoi

II.Briandrew 2010.04.17. 07:26:09

A magyarok jó része kiskapukat keres vagy nyíltan törvényt szeg, mert megteheti. Van aki engedi, tűri, sőt ezekkel a jó törvényekkel, még biztatja is...aztán csodálkozunk, hogy itt tart ez az ország? Abszurdisztán, ami itt megy!

nestrot10 2010.04.17. 07:42:18

ez az egész az antidemokratikus, egypártrendszerre, mindenkit bekebelező, köpönyegforgató, hatalomra éhező, rohadt kis gonosz törpe bűne, az a felcsúti ORSÓ!
A hatalmat csak fegyverrel lehet majd elvenni tőle!
OTBÁN TAKARODJ!-ez az új jelszó!

kisQtya 2010.04.17. 07:52:15

@nestrot10: Elfelejtetted bevenni a reggeli gyógyszeredet. Lebőgött a Jobbik és kész. Nem kell a zsidózás, meg a cigányozás, nincs rá megfelelő kereslet.Jobb, ha ezt tudomásul veszed, megnyugszol és éled tovább normálisan az életedet.

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2010.04.17. 07:53:45

Látom volt az elején egy kis kavar a bejelentkezésekkel, nézzük, tegyük tisztába.

Van ugyebár olyan, hogy lakóhely. Ez másnéven állandó lakcím néven került be a köztudatba. Ahhoz, hogy egy albérletbe ily módon bejelentkezhessek, ott kell lennie az okmányirodában a tulajdonosnak is (tudom, mert apósomhoz vagyunk bejelentkezve "állandóra" és elkérték a személyijét töle is). A szavazás helyét az állandó lakcím szerint állapítják meg alapértelmezésben.
Macerás, mert bár tényleg lehet kényszerkijelentkeztetni, de pl. 14 év alatti gyermeket nem, csak a szülő vagy a gyámhatóság engedélyével. 3 14 év alatti gyerekem van. Te ezekkel a feltételekkel engednéd, hogy a kiadó lakásodba bejelentkezzek? Látod.

Van olyan, hogy tartózkodási hely (ideiglenes lakcím). Ezzel nincs gond, a tulaj aláírása kell hozzá (bár voltam olyan albérletben, ahol ehhez sem járultak hozzá - nem kicsit nehezítve meg az életemet), s könnyen ki lehet jelentkeztetni bárkit. Viszont ha itt akarsz szavazni, ahhoz már igazolás kell.

Érthető?

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.04.17. 07:58:29

A magyarok jó része nem merő szórakozásból szeg törvényt, hanem mert a végtelenül ostoba törvényekkel és annál is ostobább hivatalnokokkal nem hagynak nekik más lehetőséget.

Okmányirodában egy átlagos ügymenet:
Ügyfélkapun időpontot foglalni: lehet, csak nem fogadják el, kvázi dísznek van kitéve.
Telefonon: fél napos időtöltés, mert vagy felveszik, vagy nem. Javarészt vagy nem.
Időpont: jobb esetben egy hetet kell várnod, természetesen munkaidőben intézd.
Okmányirodán: bár van időpontod, de csak mutatóba, mert úgyis ott fogsz ücsörögni vagy egy órát.
Papírok: ideiglenes lakcímváltozásnál is véráldozat, hogy simán menjen minden. Pl. többszintes háznál nem tudják eldönteni, hogy melyik ajtónak mi a száma. Esetleg a rövidlátó hivatalnok szerint a főbérlő korábban leadott és a papíron lévő aláírása nem egyezik.

Az elmúlt öt évben három alkalommal jelentkeztem át, egyszer se ment minden simán. Csoda, ha sokan inkább hagyják a fenébe a dolgot?

kisQtya 2010.04.17. 08:00:01

@II.Briandrew: A hiba a jogalkotásban és a túlszabályozásban van, nem pedig a magyarokban.
A jogalkotók minden jogszabályt az állampolgár megfejéséra használnak, nem pedig arra, hogy szabályozzák az életviszonyokat. A rendőr nem azért büntet, hogy betartsuk a közlekedés rendjét, hanem azért, hogy bevétele legyen. A parkolóőr lesből ugrik, hogy büntethessen, amíg elmész a cetliért. APEH, építésügyi hatóság, stb. sorolhatnám.
Az ágazati jogszabályokat lobbisták írják a saját szempontjaik szerint, a képviselők csak beterjesztik zsetonért. Ezekről a köznép nem is tud.
A probléma már ott kezdődik, hogy magának a törvényalkotónak nincs egy tisztességes gondolata, amikor a szabályokat alkotja. Maga a jogalkotás a korrupció melegágya. Nem csoda, ilyen képviselőkkel, akiknek mindig csak a taktikázáson jár az eszük, miközben még hülyék is hozzá.
Jogász vagyok, tudom, miről beszélek.

magyar bucó 2010.04.17. 08:10:32

@kisQtya:

Keressétek együtt azt a gyógyszert, neked is szükséged lesz rá.

hátsó szándék 2010.04.17. 08:13:27

Aki esetleg állami szervnél dolgozik, az tudhatja, hogy a -különböző költségtérítési rendszerek miatt- a ki-, be-, és átjelentkezeés külön sportág. Sőt, művészet.

Én a honvédségnél dolgozom, ott van utazási és albérleti támogatás, költözködési költségtérítés, parancsnoki segély, plusz a szolgálati lakásokkal kapcsolatos misztikus rendszer.

Természetesen mindenki trükközik mindennel:

bejelentkezik 300 km-re a munkahelyéről, és lenyilatkozza, hogy ő mindennap bejár. Papíron elválnak a feleségével, hogy két külön helyre vegyék fel az utazási költségtérítést, persze egy helyen dolgoznak, és egy helyen is laknak. Minden nap találkozom ilyen ügyekkel, sőt, számos büntető és peres eljárás is van emiatt.

Így vagy úgy, de az az általános, hogy senki sem ott lakik, ahová be van jelentve, senki nem veszi át a tértivevényes leveleket, és természetesen az egy főre jutó jövedelem mindenhol a minimálbér alatt van. Mindenki együtt lakik a nagymamájával, élettársa van (nem házastársa), stb.

Szar az egész rendszer, de nem tudsz mit csinálni, mert ha egyszer be vagy jelentkezve valahová, akkor aztán nehéz bizonyítani, hogy nem ott laksz, még ha oda se toltad a pofádat évek óta.

magyar bucó 2010.04.17. 08:21:05

@hátsó szándék:

Te egy speciális részét látod a világnak.
A hivatásos katonák '45 óta hírből sem ismerik a tisztesség, becsület kifejezéseket, ők a társadalom legalja.

A civil többség egyszerűen a tanulás, megélhetés miatt lakik ténylegesen olyan helyen albérletben, ahová nem tud bejelentkezni.

veny 2010.04.17. 08:26:14

@ljubityel: "az üdülőadó elkerülése miatt szinte minden családban van olyan, aki bejelentkezett a lakóépületté átminősített nyaralóba .... elgurult a gyógyszer, vagy keveset/többett ivott a kelleténél, ha nincs tisztában ezzel a körülménnyel"

Tekintve, hogy ennek a "körülménynek" konkrétan adócsalás a célja, finoman szólva is nem méltányolandó.

hátsó szándék 2010.04.17. 08:30:08

Nem néztem utána, de lehetséges átjelentkezni a két forduló között is?

Tehát, ha én az első fordulóban leadtam a voksot, és ott nem lesz második forduló, akkor megtehetem-e, hogy átjelentkezem oda, ahol viszont lesz, és leadom a voksot a másodikban is.

Így én kétszer szavaztam, illetve az én szavazatom kettőt ér. Előfordulhat ez?

veny 2010.04.17. 08:30:55

@hátsó szándék: "Szar az egész rendszer, de nem tudsz mit csinálni, mert ha egyszer be vagy jelentkezve valahová, akkor aztán nehéz bizonyítani, hogy nem ott laksz, még ha oda se toltad a pofádat évek óta."

Meg kll fordítani a dolgot.

Ahelyett, hogy azon erőlködnél, hogy bizonygasd a máshol lakást, úgy kell tekinteni MINDEN SZEMPONTBÓL, minden hatóság előtt, hogy a delikvens valóban ott lakik, ahol mondja.

Ez ütne rendesen... :)

veny 2010.04.17. 08:35:35

@magyar bucó: "A civil többség egyszerűen a tanulás, megélhetés miatt lakik ténylegesen olyan helyen albérletben, ahová nem tud bejelentkezni."

Többnyire tudna, csak akarni kell.

Kicsit se szánalmas olyan dolog lehetetlenségére hivatkozni, amit nem hogy meg se próbáltál, de el se gondolkodtál rajta, az igény se merült fel benned...

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 08:36:57

@sz!: te atyaúristen! erről beszélek: www.mav-start.hu/utazas/diakkedvezmeny.php Lévén hogy arról volt szó, hogy az átjelentkezők túlnyomó része egyetemista volt.

Egyébként nem kell picsogni hogy a főbérlő olyan, amilyen. Nem vagy bejelentve, nem fizet utánad adót, a törvény szerint nem is ott laksz, semmi nem véd téged. Bármelyik percebn kirakhatna, ha akarna.

sz! 2010.04.17. 08:44:40

@Ibn al-Haiszam: Ez a kedvezmény minden egyetemistának, gimnazistának, általános iskolásnak jár. Függetlenül a lakhelyétől (tehát pl. budapestieknek is)

Nem kell ezért a kedvezményért trükközni.
Azért csodálkoztam, miről beszélsz?

"Egyébként nem kell picsogni hogy a főbérlő olyan, amilyen. Nem vagy bejelentve, nem fizet utánad adót, a törvény szerint nem is ott laksz, semmi nem véd téged. Bármelyik percebn kirakhatna, ha akarna."

Igen, a főbérlő olyan, amilyen, gyakorlatilag bizalmon alapul az egész...
Most ezzel nekem nem mondtál újat... vagy legalábbis nem értem, mire írtad?

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 08:56:05

@sz!: "A közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90%-os havi--, félhavi-, valamint 30 napos bérletet válthatnak a lakóhely (tartózkodási hely) és az oktatási intézmény székhelye (gyakorlati képzés helyszíne) között"

Azaz ha Karakószörcsögi vagy és a Műegyetemen tanulsz, akkor nem mehetsz haza 90%-os kedvezménnyel anyu húslevesét enni, ha bejelented magad a pesti albérletedbe.

A főbérlős dolgot pedig arra írtam, hogy ha be lennél jelentve, akkor nem 4 hónapig tartana egy csaptelep kicserélése.

sz! 2010.04.17. 08:56:43

@veny: Én 4 éve pont ezen buktam el egy munkát. Nem volt bejelentett budapesti lakcímem... (mondjukmár nem bánom, hogy lehet ilyen segg kristériumot kitalálni egy munkához?)
Hidd el, megpróbáltam, sőt szerencsétlenkedtem a 11. kerületi illetékesnél nem is keveset.

Biztos vannak akik csalnak, lopnak, stb... de nagyon sokan egyszerűen kényszerpályán mozognak ez ügyben... azt állítani,hogy tömeges csalásról van szó, nagy butaság...
rohadtul idegesítő napok óta ezt olvasni mindenhol...

Már megint valami, ami megoszthatja és szembe állíthatja a társadalom különböző rétegeit... nagyszerű.

Egyébként lehet, hogy többet tettem már a 11. kerületért, mint egy "hivatalos" helyi lakos...

ÉS azt az igen kedves MSZP-s ordenáré nagy arcú Molnár Gyulát remélem nem sajnálja senki... (ZP-s, Rio-s lobbista)

blackshíp 2010.04.17. 08:57:51

@mzperxx: kicsit kevés az infód a külföldi szavazásról.
Menete:
leszavazol, berakod borítékba, lezárod. Aztán felírják adataidat lapra, azt és a lezárt, jelöletlen borítékot berakod egy nagyobb borítékba, amit aláírsz. Ez a boríték hazautazik az OVI szortírozza, ellenőrzi, h nem nyitották-e ki a nagy borítékot (ezért kell a ragasztáson aláírni). Ezután kinyitja a nagy borítékot, ellenőrzi, hogy zárva van-e a kis boríték (ha nincs érvénytelen, mert kiderülhetne a szavazatod) és az adatoknak megfelelő választókörzetbe továbbítja a kis borítékot (ami le van zárva és semmilyen azonosító nincs rajta). Na ha ez megérkezik, akkor bedobják a többi ugyanilyen boríték közé a szavazás lezárásakor és csak azokkal együtt lesz felbontva az azoktól már megkülönböztethetetlen boríték és derül ki a szavazat (az, hog ki adta le már nem deríthető ki)

blackshíp 2010.04.17. 09:01:11

@veny: például az az egyetemista, aki a IX. kerületben kollégista, ha megfeszül sem tud bejelentkezni állandó lakcímként a kollégiumba, mert nem lehet. Sőt, ha albérletben lakik, akkor, ha az albérletbe valami csoda folytán be tudna jelentkezni állandó lakcímként, akkor nem kaphatná azt a lakhatási támogatást, amit pont azért kapna, mert az egyetem/főiskola miatt albérletben kell laknia, mert nem jutott kollégiumhoz...

Az ideiglenes meg választási szempontból nem oszt, nem szoroz.

sz! 2010.04.17. 09:03:41

@Ibn al-Haiszam: ja értem... hát én senkit nem ismerek, aki 90%-os bérletet vásárolt volna, miközben Budapesten lakik. Egyáltalán minek venne bérletet, ha itt van.

Ámbár lehet, hogy nekem vannak túl "rendes" ismerőseim.

Sőt, amikor gimnazista koromban az egyik városból a másikba ingáztunk minden nap, akkor sem volt egyikünk sem 90%-os kedvezményt.
Lehet,hogy ez valami új?

Megfelelő albérletet találni így is nagyon nehéz, nem hogyha még a főbérlő személyiségével kell foglalkoznom. Számlát meg általában csak az ingatlaniroda által kiadott albérletekhez adnak.

Ez van.
Én nem haragszom rájuk ezért,ha legálisan csinálnák, valószínűleg nem érné meg nekik. (Az én főbérlőm ebből fizeti a lakás havi törlesztőrészét, nem veti fel a pénz egyébként, az anyjával él 35 évesen, csak ez volt kb. az egyetlen esélye, hogy saját lakása legyen egyszer)

herut 2010.04.17. 09:06:30

Gyufa,golyóstoll,telefonközpont,villanymozdony, hogyan ne lehessen simán,zavar nélkül lebonyolítani szavazást négy évente. Ez mind,mind magyar találmány....

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 09:07:53

@sz!: akkor abból a pénzből akár te is fizethetnéd a saját lakásod törlesztőrészletét...

kisQtya 2010.04.17. 09:10:47

@veny:Adócsalás a célja? Nagyon könnyen dobálózunk ezekkel a szavakkal.
A cégek is úgy választják meg székhelyüket, vagy telephelyüket, hogy az adózás szempontjából kedvező legyen. Ennek mindenki örül, hiszen az állami sáp is beépül a termék árába. Miért is baj, ha a magánszemély is úgy választja meg lakóhelyét, hogy ne kelljen az államkasszába talicskáznia a pénzt?
Nincs nyaralóm egyébként. Még lakásom sincs.

veny 2010.04.17. 09:11:46

@sz!: " azt állítani,hogy tömeges csalásról van szó, nagy butaság..."

Persze.
Helyebben csalás éppen akad, tömeges is, csak nem választási, hogy pontosak legyünk.

macchiato 2010.04.17. 09:12:21

Ezzel egy jó poszt volt! Szívemből szólt.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 09:12:45

@magyar bucó: "A hivatásos katonák '45 óta hírből sem ismerik a tisztesség, becsület kifejezéseket, ők a társadalom legalja."

Bizonyára ismered az összes '45 előtti és az összes '45 utáni hivatásos katona minden tettét és gondolatát....

Egyébként nyilván vannak közöttük szar alakok, mint ahogy a rendőrök között, a BKV-ellenőrők között, a fuvarosok között és az ácsok között is vannak.

De bármelyikről kijelenteni, hogy ők lennének a legalja... Pfffff ecsém, te igen bölcs ember lehetsz.

veny 2010.04.17. 09:13:24

@kisQtya: "Miért is baj, ha a magánszemély is úgy választja meg lakóhelyét, hogy ne kelljen az államkasszába talicskáznia a pénzt?"

Az nem baj.
Az a baj, hogy a nyaralót csalással és vesztegetéssel átminősítteted lakóházzá.

veny 2010.04.17. 09:15:03

@blackshíp: A derék kollegista lesz szíves otthon. Épp ezért van vasárnap a választás, nem nagy csoda.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.04.17. 09:19:57

@veny: igen és ahogy már fentebb írtuk, a visszautat oldja meg, ahogyan tudja, ugye? Utaztál te távolsági buszjáraton az elmúlt öt évben vasárnap két távoli megyeszékhely között? Néhány járat úgy néz ki, mint az indiai vonatok, még az oldalán is lógnak az emberek.

magyar bucó 2010.04.17. 09:25:44

@veny: Én sokszor laktam bérelt lakásban. Egyikbe sem lehetett bejelentkezni. Te?

blackshíp 2010.04.17. 09:28:39

@veny: Plusz azt a nem elhanyagolható költséget se felejtsük el hozzádobni amibe a haza- és visszautazás kerül (egyrészt a hallgatónak, másrészt a kedvezmény miatt az államnak és így neked is - már legalábbis annak aki adózik), nomeg az idő költségét se. Plusz ugye Húsvétkor azért az emberek nagy része otthon volt és sokaknak nem fér bele a heti hazautazás.

magyar bucó 2010.04.17. 09:30:58

@Ibn al-Haiszam: Én kétszer voltam katona, másodszor egy "elit", repülős alakulatnál. Tisztességes, becsülertes hivatásossal nem találkoztam. Biztosan van olyan, csak még senki sem látta.

sz! 2010.04.17. 09:35:15

@Ibn al-Haiszam: Mert olyan egyszerű ma egy 15 millás lakáshitelt felvenni, pár év munkaviszonnyal. Neki volt hozzá 8 milla önrésze. Nekem nincs 8 millám... marhára bírom, amikor a "tapasztalt" emberek osztják az észt a náluk szerencsétlenebb háttérrel rendelkezőknek.

@veny: Azért, mert a kollégium nem ad a diákoknak állandó lakcímbejelentési lehetőséget, a főbérlő meg nem ad még csak ideiglenes lakcímlehetőséget sem (bár ugye tudjuk, hogy azzal még nem lehetne szavazni abban a körzetben) az szerintem nem az igazolással szavazók tömeges csalása.

sz! 2010.04.17. 09:38:12

@blackshíp: Pontosan erről van szó. Én igaz már dolgozom, de tényleg nem fér bele. Sem időben, sem pénzben... ja, és esetenként hétvégén is dolgozom, gondolom nem én vagyok az egyetlen.

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 09:41:47

(Talán felületesen) végigolvasván a kommenteket, hiába vártam, hogy két, folyamatosan jelenlévő szállal kapcsolatban leírja valaki a spanyolviaszt, nem jött össze, úgyhogy majd én ;):

1. Titkos szavazás. Magyarországon feleim a kopogtatócédulák rendszerének hála NINCS titkos szavazás - úgyhogy ennyi erővel simán lehetne online szavazás is (sőt, adott esetben az titkosabb és biztonságosabb). Persze nyilvánvaló, hogy a lakosság egy része (egyelőre) még nem tudna online szavazni, ez lenne tehát az átmeneti idő, amikoron már lehetne online és még lehetne offline is szavazni.

2. A cenzus alapú szavazati joggal van egy meghatározó probléma. Nem Rómában, vagy a középkorban élünk, amikor is az egyszeri ember csekélyke jövedelemadó (mondjuk 20-30 %) befizetése után letudta az adókötelezettségeit, és világosan elkülönült az adófizetők és adó nem fizetők kasztja. Ma Magyarországon (is) MINDENKI fizet adót, függetlenül attól, hogy van-e bármilyen jövedelme, és nem is kicsit (adott esetben a jövedelem 60-80 %-át, akinek meg nincs jövedelme az így járt, adót akkor is kell fizetni), erre van a számos rafinált adónemünk (SZJA, ÁFA, stb.). Úgyhogy így mindenki rendelkezik szavazati joggal, annak megállapítása, hogy ki mennyi adót is fizet pontosan, és erre felépíteni a súlyozást, na az nem gyenge kihívás.

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 09:50:12

Továbbá (még mindig cenzus) el kellene dönteni, hogy több joga van-e annak, ki több adót fizet a közösségnek, vagy a kötelessége nagyobb annak, kinek több jövedelmet tesz elérhetővé a közösség.

magyar bucó 2010.04.17. 09:50:33

@inebhedj:
Természetesen Magyarországon titkos a választás. Rajtad kívül senki sem tudja, kit választottál.
A cédulát leadni nem kötelező és nem kötelező arra szavazni, akinek a cédulát adtad.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 09:59:42

@sz!: Ne feltételezd rólam, hogy nincs fogalmam arról, milyen nulláról kezdeni az életet. És képzeld, vannak akik kibírják, hogy nem 15 milliós lakással, hanem 2-3 milliós házzal kezdenek neki és minden nap 3 órát utaznak a munkahelyükre.

magyar bucó 2010.04.17. 10:10:10

@Ibn al-Haiszam: Budapesten és messze környékén ennyiért legfeljebb garázst kapsz.

veny 2010.04.17. 10:12:19

@alesi: "Utaztál te távolsági buszjáraton az elmúlt öt évben vasárnap két távoli megyeszékhely között?"

Nem, én a vonatot preferálom.

veny 2010.04.17. 10:13:46

@blackshíp: "azt a nem elhanyagolható költséget se felejtsük el hozzádobni amibe a haza- és visszautazás kerül"

Mert egyébként nem jár haza a koleszos, ja.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:14:46

Budapesten igen. De bármilyen szakmában el lehet helyezkedni az ország nagyjából bármely részén.

blackshíp 2010.04.17. 10:16:31

@veny: én konkrétan 3-6 hetente járok haza. És nem egy és nem két embert ismerek aki hasonló helyzetben van.

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 10:16:39

Cédulát leadni nem kötelező, megsemmisítik, nem rögzítik sehol a hajlandóságot, hiszen úgyis össze-vissza töltik ki az emberek, direkt, nehogy kiderüljön, kire szavaznak, és amúgy sem rögzítené ezt senki, így aztán nem is fontos a cédula, hiszen lehet, pont ellenkező eredményt hozna, mint a választás, ekként nem is határozza meg, kire lehet szavazni, mely utóbbi szintén nem kötelező.

Természetesen.

Jó pár évvel ezelőtt sikerült elcsípnem egy hétvégi reggeli tv-matinében a "Repülő bocsok" c. rajzfilmet (nem biztos, hogy ez a cím, de valami ilyesmi), ahol is éppen két ilyen bocs repült, miközben a gonosz farkas utánuk lopakodott a növényzet védelmében (vélhetően étkezési szándékkal). A farkas egyszerre egy sűrű bokorba gabalyodván felüvöltött fájdalmában, mire az egyik maci lepillantván, így kiáltott társának:
- Az a bokor beszél!
- Ugyan, beszélő bokrok nincsenek - legyintett a másik repülő bocs.

Ez jutott eszembe erről.

Természetesen.

veny 2010.04.17. 10:17:23

@magyar bucó: Újpesten jó közlekedésű kisebb lakás már 6-7 millától van, 15-ért elég jó dolgok közül válogathatsz városszerte.

magyar bucó 2010.04.17. 10:17:43

@veny: Hetente nem. És előtte egy héttel, Húsvétkor volt.

magyar bucó 2010.04.17. 10:20:43

@veny: 2-3 millióról volt szó és sok embernek ennyije sincs.

magyar bucó 2010.04.17. 10:27:00

@inebhedj:
Tegyük fel, hogy egy minicézár van a családodban, aki a család összes céduláját szépen elviszi a pártirodába.
Viszont a fülkébe nem mehet veled (ezért is nem lehet neten választani), azt jelölsz, amit akarsz.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:29:49

@magyar bucó: Magyarországról, miről másról... És a továbbiakban tekintsünk el attól, hogy hány ujgur-szakos bölcsésznek jut állás Zalaszentgróton...

blackshíp 2010.04.17. 10:32:51

@Ibn al-Haiszam: azért én megkérdezném, hogy hány programozó matematikusi állás van mondjuk Borsod vagy Nógrád megyében (nem számtechbolti eladói, ahhoz egy kicsit sok az az 5 év egyetemi képzés)...

magyar bucó 2010.04.17. 10:40:44

@Ibn al-Haiszam:
És hány munkanélkülit?

Persze, van állás. Szerbül anyanyelvi szinten beszélő, biológus-közgazdásznak egy világítótorony őreként, számlás megoldásban.
Egyébként ott is megvan már a jelölt, csak a forma kedvéért pályáztatnak.

blackshíp 2010.04.17. 10:42:04

@Ibn al-Haiszam: és él konkrétan közel 8 millió ember Budapesten kívül... Budapesten meg ugyanez a kereső kidob kb. 2000 ajánlatot. Ne legyünk már demagógok ennyire. Még Budapesten sem mondanám azt, hogy most bármilyen végzettségű (és korú) dolgozni akaró kap végzettségének megfelelő munkát.

magyar bucó 2010.04.17. 10:46:05

@Ibn al-Haiszam:
445 000 regisztrált munkanélkülinek "egy kicsit" kevés. És sok nem regisztrált álláskereső is van.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:48:34

@magyar bucó: Igen, valóban. Kezdhetünk vitát az országunk egyes területeinek munkanélkülijeiről, de a mondandóm lényege az volt, hogy ha Kovács Józsi dolgozni akar, akkor nem kell elmennie Budapestre 90e Ft.-os albérletbe, megfosztva magát még a lehetőségének is attól, hogy pénzt spóroljon magának.

Igen, lehet büszkén, 5 "hasznos" diplomával a zsebünkben kijelenteni hogy nem megyünk el 3 műszakba dolgozni, mert nem azért tanultunk.

magyar bucó 2010.04.17. 10:51:20

@Ibn al-Haiszam: Ha nem egyedül lakik az ennél olcsóbb albérletben, akkor lényegesen több marad neki, mintha otthon elmenne feketén szart lapátolni.

blackshíp 2010.04.17. 10:53:11

@Ibn al-Haiszam: ez nem csak büszkeség kérdése. Az országnak alapvetően jobban megéri, ha a nagyobb mobilitás miatt egy részben állami pénzen kiképzett mérnök és egyéb a saját szakmájában tud dolgozni és nem dobozt válogat három műszakban. Mert ha nincs mobilitás és ha az "aki BAZ-ban született annak ott is kell meghalnia" elvet követjük, akkor ugye feleslegesen ölte bele saját maga és az állam is a pénzt és az időt az oktatásába, és mivel kevesebbet keres, kevesebbet is adózik. Nem szebb az a világ, ahol a munkanélküli a munka után költözik? Naugye. Akkor ne azt piszkáljuk aki ezt megtette, hanem inkább örüljünk neki.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:55:28

@blackshíp: @magyar bucó: az egész onnan indult, hogy @sz! pár éves munkaviszonnyal 15 milliós lakást szeretne. Én kijelentettem, hogy kezdőként nem feltétlenül kell egy olyan helyen dolgozni, ahol eleve drágább az élet. @sz! valószínűleg jómunkásember, talált Budapesten állást, a véleményemet, miszerint @sz! vidéken -ahol jóval olcsóbban is találna fedelet a feje fölé- is dolgozhatna ezért továbbra is fenntartom. A vidéki állástalanok jelentős része hiába is költözne Budapestre, itt sem találnának munkát, tehát a 445000 regisztrált munkanélküli bevonása ebbe a témába irreleváns.

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 10:57:57

Nagy szerencse, hogy adózni, járulékozni és bevallani, céget alapítani, közzétenni, adatokat kezelni, atomerőművet, interkontinentális ballisztikus nukleáris csapásmérő eszközöket irányítani, szívátültetést és Marsra-szállást levezényelni lehet online, csak ez a fránya "titkos" magyar képviselőválasztás, ebbe vásik bé a foga a TCP/IP protokollnak. ;)

magyar bucó 2010.04.17. 11:01:08

@Ibn al-Haiszam: Egyáltalán nem, ugyanis valaki azt találta írni, hogy van állás bőven, ő talált vagy ezret. Közel félmillió embernek...

magyar bucó 2010.04.17. 11:02:36

@inebhedj: A választás titkosságát nem lehet garantálni a netes szavazással.
TCP/IP protokollal hogyan viszed át a szavazófülkét a bizottsággal együtt?

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 11:07:23

@magyar bucó: Ki is írta azt, hogy közel félmillió embernek talált állást?

Én egészen pontosan ezt írtam: "De bármilyen szakmában el lehet helyezkedni az ország nagyjából bármely részén." Ez az én értelmezésemben nem azonos a "Mindenkinek van állás mindenhol" mondattal.

blackshíp 2010.04.17. 11:08:27

@inebhedj: @magyar bucó: Mondjuk nem a szavazás titkosságával van jelenleg az igazi probléma, hanem annak biztosításával, hogy valóban az szavazott-e aki, másrészről meg a rendszer általános biztonságával. Nyilván minden megoldható, csak pénz és idő kérdése, de azért egyelőre nem sok országban van sikeresen működő elektronikus szavazási rendszer. (És a többségnél úgy működik, h bemegy a delikvens és szavaz számítógépen a szavazókörben, még véletlenül sem otthonról). Plusz a jelenlegi rendszer legalább némiképp megnehezíti a szavazatvásárlást, tekintve, h a vásárló nem lehet benne biztos, hogy arra fog az eladó szavazni akire mondja, otthon meg ott ülhetne mögötte... (mondjuk ennek van köze a titkossághoz :) )

magyar bucó 2010.04.17. 11:10:49

@Ibn al-Haiszam:
Te.
"De bármilyen szakmában el lehet helyezkedni az ország nagyjából bármely részén. "

blackshíp 2010.04.17. 11:11:59

@Ibn al-Haiszam: ez kezd? kissé kontraproduktív lenni, de segítek értelmezni:
1)bármilyen szakmában el lehet helyezkedni= nincs olyan szakma amiben ne lehetne elhelyezkedni
2)az ország bármely részén=nincs olyan része az országnak, ahol bármilyen szakmában ne lehetne elhelyezkedni
=>mindenhol minden szakmában el lehet helyezkedni.

Az igaz, h állításodból nem derül ki, hogy hány fő részére :) szóval az is igazzá teszi, ha egy főre igaz a dolog, de én még ebben is kételkedek.

magyar bucó 2010.04.17. 11:13:21

@blackshíp:
"a vásárló nem lehet benne biztos, hogy arra fog az eladó szavazni akire mondja, otthon meg ott ülhetne mögötte... (mondjuk ennek van köze a titkossághoz :) ) "

Pontosan ezt írtam már többször.

Ha meg már elmész a szavazóhelyiségbe, akkor nyugodtan használhatod a cédulát, nincs értelme gépet használni.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 11:55:44

@blackshíp: segítsek olvasni is?

"De bármilyen szakmában el lehet helyezkedni az ország nagyjából bármely részén. "

=> van olyan része az országnak ahol nem lehet bármely szakmában elhelyezkedni.

Felhívnám szíves figyelmedet a "nagyjából" szó különbözõ jelentéseire, úgymint: "körülbelül", "nem teljes egészében", "többé-kevésbé" stb.

Eredetileg egyetlen, állással jelenleg is rendelkezõ személy problémájára adtam egy lehetséges megoldást, amit ti azzal cáfoltok, hogy a munkanélkülieken az nem segít.

magyar bucó 2010.04.17. 12:09:12

@Ibn al-Haiszam:
Hátrálsz kifelé a tarthatatlan állításodból. Először találtál ezer állást közel félmillió embernek, hogy bárki, bárhol, bármilyen szakmában el tud helyezkedni. (szinte)
Később volt, hogy egy konkrét embernek találtál valamit.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 12:30:39

@magyar bucó: aham, jó. Sajnálom hogy sem a szövegkörnyezet értelmezése, sem az idõpontok alapján egy egyszerû sorrend felállítása nem megy, de segítek neked is. Összeszedtem idõrendben a releváns kommenteket:

- sz! 2010.04.17. 09:35:15
- Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 09:59:42
- magyar bucó 2010.04.17. 10:10:10
- Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:14:46
- Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:36:21
- magyar bucó 2010.04.17. 10:46:05
- Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 10:48:34

Ez utóbbiban külön felhívtam a figyelmedet arra, hogy EGY emberrõl és annak problémájáról beszélek (ami már a 2010.04.17. 09:59:42 -es hozzászólásomban is egyértelmû volt), te pedig folyamatosan azt állítod, hogy nem.

magyar bucó 2010.04.17. 12:40:00

10:14-kor sikerült egy kicsit bicskanyitogatót írnod. És előzményekre hivatkozás nélkül, csak úgy, bele a képünkbe.

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 12:45:01

@magyar bucó: azt nem egy óriásplakátra írtam egy szántóföld közepébe, hanem egy beszélgetés részeként.

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 12:51:26

Hát...

Ami azt illeti, vannak bizonyos módfelett ravasz törekvések az azonosításokra (pl.: ügyfélkapu, digitális aláírás, stb.), adatfolyamok titkosítására (pl. ssl, stb.) adatkezelések titkosítására (pl. nb minősítés), adatbázisok szétválasztására (pl. adatvédelmi és személyiségi jogi törvények).

Legalábbis én azon az elfajzott protofasiszta állásponton leledzek, hogy ti. ha nem jelent problémát jövedelmem, vásárlási szokásaim, pénzmozgásaim, betegségeim, szaporodásom, stb. részleteinek mindenféle jogi és biztonsági garanciák által körülárkolt, részletes, központi nyilvántartása (ezen adatok naprakész megadása ugyebár kötelezettségként rovódik rám), úgy a "titkos" szavazófülke iránti kizáró vonzódás az online szavazás ellenében valami izgalmasan egzotikus elegye a prűd bigottságnak és a farizeusságnak. :)

(Az, hogy az egyes védelmek a gyakorlatban hogyan működnek, ennek a véleménynek nem alkotórészei, annál is inkább, mert ha mondjuk az nb minősítést, vagy az ssl encrypt-et nem tarthatjuk biztosítéknak, úgy a szavazófülkét, bizottságokat, nyilvános megsemmisítéseket sem. Éppígy nem merül fel a költséghatékonyság kérdése sem, hiszen bár ideáltipikus esetben egy online szavazási rendszer nagyságrendekkel olcsóbb, mint az offline, a hazai gyakorlatban, ahol pár százezer Forint piaci értékű állami portálokra milliárdokat költenek, erre aligha alapozhatnók érvelést.)

blackshíp 2010.04.17. 13:25:25

@inebhedj: A titkosság hiányával nem az a problémám, hogy esetleg valaki megtudja, hogy kire szavazok, hanem az - amiben bucóval már sikerült közös platformra érnünk -, hogy ha nem biztosítható az, h más ne láthassa amikor szavazok (lsd. mert otthon a gép előtt szavazok) akkor nagyban megkönnyítem a szavazatvásárlók és eladók dolgát, ami nem lehet cél. Még így is vannak, akik megpróbálnak igazolást kérni szavazatukról, vagy lefotózni azt (lsd. a valasztas.hu-n a rendkívüli események menüpontot), képezelem mi lenne, ha ennek semmilyen korlátja nem lenne.

sz! 2010.04.17. 14:14:54

@magyar bucó: Mindezt azért kezdte el, mert albérletben lakom, és szerinte ebből a havi kiadásból inkább törlesszek lakást :D
Én meg azt válaszoltam, hogy önerő nélkül, esetleg családi támogatás nélkül ez azért nem ilyen egyszerű. Erre viszont az a megoldás szerinte, hogy menjek vissza vidékre....

@Ibn al-Haiszam: Az meg sem fordul a fejedben, hogy olyan állásom van, amivel nem csak pénzt keresek, hanem egy hivatás is egyben, úgymond önkifejezés? Egyébként mérnökként fele olyan izgalmas munkák sincsenek vidéken, mint Budapesten. Ez van. Inkább fizetek albérletet, még egy darabig, minthogy visszaköltözzek vidékre szarabb melóért, ráadásul vannak más dolgok is, amik ide kötnek. Pl. zenélek, és ha vidéken élek, mondjuk nehezen kivetelezhetem az együtteseimmel.

Egyébként én már az elején is csak azért kezdtem el ide kommentelni, mert ugyebár nem minden fekete-fehér. A dolgok sokkal összetettebbek és most már napok óta olvasom a kisebb-nagyobb baromságokat, meg az igen bölcs és messzemenő következtetéseket, a csalós, "menjél haza szavazni te büdös paraszt" általánosításokat a neten..

inebhedj - szerintem 2010.04.17. 17:09:59

Hm...

És a közös platformon mi fogadott: hogyan biztosítható, hogy más ne láthassa, amikor szavaz a polgár?

Ibn al-Haiszam 2010.04.17. 19:36:00

@sz!: Én 7 évig éltem és ebből 5 évet dolgoztam vidéki kisvárosokban. Az utolsó két évben Budapesten dolgoztam és minden nap órákat ingáztam a munkáltató utazási költségtérítését kihasználva. Így megvolt az olcsó de jó minőségű vidéki let és a Budapesti munkavégzés. 7 év alatt pedig sikerült összespórolnom annyit, hogy megszabadulhattam az albérlet minden nyűgjétől. Ja és az első 2 évtől eltekintve végig azt csináltam/csinálom, ami érdekel és amit szeretek.

Igazából rohadtul nem érdekel, hogy 40 év múlva is albérletben laksz-e vagy sem. De számold ki, hogy a te 7 évedben mennyit takarítottál volna meg csak az albérleten, ha 70e helyett csak havi 40-50e Ft.-ot kellene fizetned. Több mint másfél milla. És hidd el, nem csak Budapesten vannak zenészek.

blackshíp 2010.04.17. 21:10:35

@inebhedj: most ez komoly kérdés? az, hogy bemegy a szavazófülkébe főszabály szerint és nem engedünk mást utána... De még ha véletlenül nem megy be, akkor is igen nehéz feltűnés nélkül több ember szavazatát ellenőrizni. A bizottság meg alapvetően azért viszonylag biztonságos megoldás, mert ugye ott minden ellenérdekelt fél képviseltetheti magát, így igen nehéz lenne egy teljes bizottságot rávenni egy csak egyik oldalnak szimpatikus csalásra.
süti beállítások módosítása