A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.03.25. 11:31 Regénytár

A magyar híresség

Bosszankodva, ám tehetetlenül figyelem egy titokzatos személy, a magyar híresség aknamunkáját. Ez az ürge hol itt, hol ott bukkan föl a hírek között, és folyamatosan vegzálja az idegállapotomat.  Tegnap például meztelenül fényképeztette magát, aztán a lába közé nyúlkált a kolléganőjének, amivel kicsapatta a biztosítékot, utána meg egy másik magyar hírességgel látták egy társaságban, és ez így, együtt kiérdemelte az elképesztő jelzőt. Odáig nem mentem el, hogy ezek mögé a netes címek mögé is bekukkantsak, de volt idő, amikor még lépre mentem.

Ilyenkor mindig kiderült, hogy nem hagyományos értelemben vett hírességekről van szó, hanem olyan személyekről, akiket valamilyen huncut megfontolásból szárnyára vett a média, és ugyanúgy kezdte őket röptetni, ahogy szegény megboldogult apám az istálló padlásán tenyésztett, totyakosra hízott galambjait. A különbség csak az, hogy ezek a kukoricadarához szoktatott, lusta állatok kizárólag akkor vállalkoztak a repülésre, ha apám egy jó hosszú karóval megnoszogatta őket, a magyar híresség viszont karó nélkül is szárnyal, aminek elsősorban a netes hírközlés látja a kárát.
 
Mi tagadás, kiállhatatlannak és méltatlannak tartom a magyar híresség mindenek felett álló térhódítását, amivel háttérbe szorítja azokat, akik szép és okos gondolataikkal, jóságukkal, áldozatkészségükkel vagy egyéb kulturált emberi tulajdonságaikkal százszor inkább megérdemelnék, hogy foglalkozzunk velük. Néhány hónappal ezelőtt egy mínuszos hír például arról szólt, hogy egy hazánkfia akkora lélekvesztővel hajózta körül a földet, amekkorával a hozzám hasonló szárazföldi patkányok még egy bányató vizeire se merészkednének ki. Ez az ifjú éppen csak belefért a magyar hírességről szóló médiadömpingbe, pedig megérdemelte volna a legnagyobb állami kitüntetéseket, mert aligha lehet elvitatni, hogy akaraterőből, kitartásból meg a vállalt feladat iránti hűségből példásra vizsgázott. Egy normális gondolkodású, egészséges nemzet érzékenyen ügyelne arra, hogy az ilyen, és hasonló teljesítmények követendő példaként álljanak ki az ifjúsága elé, de nálunk mindez csak másod, vagy inkább harmadlagos tényező. A mi, magyar hírességeink azon kívül, hogy pikáns módon levetkőznek, vagy hogy egymás, ugyancsak híresség párjaival kavarnak, semmit nem tudnak felmutatni, amit követni, másolni vagy sokszorosítani lenne érdemes, mégis övék szinte minden dicsőség, amit a média adhat.

Az igazán nagy baj mégsem az, hogy a hírek többsége a misztifikált magyar híresség pitiáner ügyeiről szólnak, vagy hogy ezek a teljesítménykényszeres újságírók által hírként felkonferált semmiségek eltakarják előlünk azt, amit vizsgálgatni érdemes, hanem hogy mire túljutunk rajtuk, mire lehántjuk magunkról a rengeteg sokkoló, botrányos, elképesztő, stb. jelzőt, nemcsak ebből a nagyra fújt hírhólyagból lesz elegünk, hanem mindenből, ami az emberek közötti viszonyokról és ezek fontossági sorrendjéről szól. Még szép, hogy a magyar hírességet mindez nem érdekli, ő köszöni szépen, jól megvan, és tisztelteti a kollégákat: apám sokkal többre hivatott galambjait.
 

www.regenytar.hu

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr171867390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsu 2010.03.25. 16:19:10

A magyar hírességgel nekem is volt pár menetem, ilyenek és ilyenebbek :)

Kúrcsány Ferenc 2010.03.25. 16:27:30

Nem hiszem hogy ez csak magyar jelenség lenne. A média mindenhol a mélyből merít, hogy a mélyrétegeket kiszolgálja. Viszont minél mélyebb a merítés, annál több szar jön fel...

Kirsánkodó 2010.03.25. 17:15:26

A világvége ott kezdődött, mikor Jászjákóhalmán valaki azt mondta nekem, hogy sokkal többet látja Jockey Ewing-ot, mint a sógorát, pedig az a szomszéd utcában lakik. És lekoppintottuk. Magyar módra A miénket Berényi Miklósnak hívják, és többet foglalkozunk vele, mint Arany balladáival, sőt, már érettségi tétel is lehet, de tényleg! Asszem 2 éve a sorozatokról kellett írni érettségi írásbelit.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2010.03.25. 17:26:10

Végre egy korrektül megírt szösszenet, amely nem kíván a "magyar hírességek" hátán, azok nevét felhasználva látogatót és kommentelőt vadászni. :) Ezentúl én csak ilyet engednék, mert aki leírja ezeknek a "hírességeknek" a nevét bármilyen kontextusban, azzal maga is részese lesz a szánalmas bulvár-fostengernek.

(jud) 2010.03.25. 18:33:33

Több ilyen szösszenet kéne, meg normális témák, és a "hírességek" röpülhetnének innen (is), mint a galambok....
De azt mondják, míg lószar van, veréb is van, és hát valljuk be, manapság egyikben sem szenvedünk hiányt.... :)

vasziljevics 2010.03.27. 17:23:10

ilyen emberiséggel magunk körül nem tudom, mire számítunk :)
süti beállítások módosítása