A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.11.13. 11:46 Regénytár

Kisvakond gyilkol

Megtaláltam a nap ökörségét az egyik konkurens blogon. Így szól: hamarosan újabb könyv jelenik meg a népszerű Kisvakond sorozatban, a címe: A kisvakond drogos lesz. A Zdenek Miler–Eduard Petiska tandem ezt a művet négyéves kortól ajánlja a lurkóknak, hogy idejekorán és felelősen választhassanak maguknak kábítószert, merthogy a szerzők a Kisvakond drogos kalandjait mesélik el, nem kendőzve el a különféle drogtípusokból adódó mellékhatásokat.

A hírt enyhén szólva nem hiszem el, de mint fricska megér egy továbbgondolással, társadalmi ön- és közreflexióval tarkított hozzászólást. A szóban forgó blogon gyorsan be is postoltam egy kommentet, hogy én bizony agyonlőném a szerzőpárost is, meg a kiadót is, de a nálam kevésbé kategorikus, és kevésbé morbid véleménynyilvánítók azonmód nekem estek. Mivel a tett színhelyén nincs kedvem vitába bocsátkozni senkivel, meg hát ez az egész úgyis csak egy blőd ötlet, itt, a saját terepemen próbálok bővebben is kibontakozni. Rögtön azzal kezdeném, ami kézenfekvő, mármint, ha lesz is ilyen kiadvány – márpedig miért ne lenne –, akkor a sorozat következő kötetének talán A Kisvakond gyilkol címet kéne viselnie, merthogy ez a tevékenység is legalább annyira kigyomlálhatatlanul jelen van a mindennapjainkban, amennyire a kábítószerezés.
 
A humor elemi erejével fölfegyverkezve, részletesen be lehetne mutatni a porontyoknak a különböző gyilkolásnemek jó, illetve rossz tulajdonságait, hogy aztán idejekorán és felelősségük teljes vértezetében pompázva eldönthessék, kell-e nekik ez az egész, vagy nem. Külön ki kéne térni a mellékhatásokra is, mert azok nemcsak a drogokban, hanem itt is vannak, például olyan formán, hogy a meggyilkolni szánt egyén maga is fegyvert ránt, és mielőtt még kinyuvaszthatnánk, galád módon szitává lő bennünket. Ez a kötet egyébként – sikerüljön bármilyen tökéletesre – csupáncsak fakó utánzata lenne annak az edukatív produkciónak, ami a tévé adásaiból pörög rá a nagyérdemű csöppségekre, mert ha az a malőr éri őket, hogy nem térnek aludni úgy hét-nyolc óra körül, hanem ott felejtődnek a készülékek előtt, csupa trancsírozós, hullaboncolásos, törvényszéki orvos szakértős sorozatkriminek lehetnek szemtanúi.
 
Mindezek ismeretében és szem előtt tartásával már nem is akkora túlzás ez a hipotetikus drognépszerűsítő képeskönyv, mint amekkorának látszik, sőt, ha jobban belegondolok, jobban járnánk vele, mint az általam emlegetettel, bár alig hiszem, hogy egyik is meg a másik is sokat várat majd magára. Majd meglátjuk.

www.regenytar.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr481522159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.13. 12:56:25

Jaja, én is olvastam, végén a nagy duma: Jön - kisvakond az elvonón.
Na persze mo.-n a 11 évesek FELE kipróbált már valamilyen drogot, szóval kár már azon filózni, milyen kár egy meséért. Ez a generáció szarik a barbira meg a micimackóra. Dugás meg fű, pia és kész.

vasziljevics 2009.11.17. 14:36:21

mgelátásom szerint aki normális szülők gyermekeként nő fel, annak nem árt sem a trancsírozós tévéműsor, sem a drogozó kisvakond - a kialakult egészséges értékítélettel (höhö... ez is egy nagyon konkrét fogalom) aztán az ember el tudja dönteni, hogy mit tesz és miért. ennyi.
süti beállítások módosítása