A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.06.09. 10:34 Regénytár

Degeszre tömött Dagesztán

Nem bírom ki, hogy ne írjak az egyik legismertebb magyar focista dagesztáni igazolásáról. Előre bocsátom: fogalmam sincs, milyen a helyzet a földtájék e minden bizonnyal kies vidékén, de ha maga az Édenkert, a focizás szemszögéből akkor is a világ vége.

A továbbiakban nem azzal szeretnék foglalkozni, hogy ki, miként és miért adhatja el a tehetségét, hanem, hogy hol húzódik az a határ, amikor mindez még érthető és megérthető. Ez elsősorban filozófiai kérdés, másodsorban pedig világnézeti. Nagyapám, akire e helyütt többször is hivatkoztam, folyton azt hajtogatta, hogy mindenre van ember. Íme a két véglet: egyesek kilométereket utaznak azért, hogy visszaadják a tulajdonosának az utcán talált, degeszre tömött pénztárcát, mások képesek agyonverni a tulajdon édes anyjukat egy sör áráért.

Az ugyebár régóta tudjuk, legalábbis verbálisan, hogy a pénz csak illúzió. Személy szerint elég nehezen boldogulok nélküle, és ha visszatekintek a mögöttem hagyott évtizedekre, azt látom, sokkal inkább szűkében voltam neki, mint bőségében, de akárhogy is volt, abban biztos vagyok, hogy azokban a rövid periódusaimban, amikor rendben volt a szénám, sosem a pénz tett boldoggá. Legfeljebb csak megnyugtatott, ami ugyebár lényeges szempont, mert ha az ember feszült és ideges, könnyebben követ el meggondolatlanságokat, mint amikor joviális egykedvűséggel nézelődhet a jövőbe.
Ilyenformán a pénz, de különösen a sok pénz, hasznos és kívánatos tényező az ember életében. Csakhogy a sok pénz elbizakodottá, mi több felelőtlenné változtat. Megint csak a személyes tapasztalataimra hagyatkozva azt mondhatom, az írás terén kifejtett produkciómban mindig akkor voltam a legéletrevalóbb, ha ingadozott a lábom alatt a talaj. Megesett, hogy azt sem tudtam, miből fogom kifizetni a villanyszámlámat, de ez nem akadályozott abban, hogy egész jó novellákat eszkábáljak össze.

De más a foci és más az irodalom. Ami közös bennük, talán az, hogy a foci világában is kell lennie egy olyan határvonalnak, amely előtt a játékos megáll, és azt mondja: nincs az a pénz. Nekem például fizethetnének akár tízezres flekkhonoráriumot is, akkor sem lennék hajlandó talpnyaló, politikai cikkeket gyártani, viszont felkérésre, ennek a töredékéért olyan regényt vagy novellát rittyentenék, amilyent a megrendelő kíván. Ez ugyanis belefér az értékrendembe, mert úgy érzem, a stílus, a nyelv és a szerkesztésmód finomságai által úgy is önmagam maradhatnék, hogy papíron, szerződésileg szolgáltatást nyújtok.

Egy oligarcha természetesen nem fog beleszólni abba, hogy az általa megvásárolt játékos milyen cselekkel köteles faképnél hagyni a ráállított védőt, de mert a foci sokkal inkább politika, mint művészet, a kifejezés szabadsága ezen a téren is erősen viszonylagos. Nekem az a nagy szerencsém, hogy a foci perspektívájában sohasem kerültem közel a nagy pénzekhez, így könnyen osztogathatom az észt. De hogy mégis valamiféle példát statuáljak, ezt a cikket legalább a saját nevem alatt írom. A soknál ez is kevesebb.
www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr262969992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása