A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.06.06. 15:58 Regénytár

Minek ide stadion?

Olvasom, hogy őszre elbontják a Puskást. A helyén új, korszerű stadion épül, amely az államé lesz.

Kérdeném: minek? A stadion olyan, mint a templom, vagy inkább, mint a szentély. Akkor indokolt a létesítése, ha országra-világra szóló sportprodukcióknak adhat otthont. Magyar viszonylatban ilyesmi még a láthatáron sincs. A hazai focibajnokság belefullad az érdektelenség és a bundagyanú kusza egyvelegébe, úgyhogy ezeket a meccseket nyugodtan lejátszhatnák akár libalegelőn is.
 
De lehet, hogy akik stadionról álmodnak, nem is a fociban gondolkodnak, hanem valami másban. Ha a focit reálisan és nem a nemzeti mítoszunk egyik kívánatos, de minden gyakorlati alapot nélkülöző elemeként tartanák nyilván, egy kis adag paraszti józan ésszel is beláthatnák, hogy a foci nem attól lesz naggyá, ha nagy stadionokat építünk, hanem fordítva: a nagy foci hozza magával a nagy stadiont.
 
A Puskást tehát elbontják, és lesz helyette – közpénzből – egy minden bizonnyal pofás, korszerű létesítmény, ami az év nagy részében funkciótalanul, azaz üresen fog állni. Nem hinném ugyanis, hogy megint divatba hoznák a kedvéért a dupla rangadókat, vagy ha mégis, alig hihető, hogy több ezer ember ráhelyezné a kedvükért a méltóságos fenekét a majdani, méltóságos ülőkékre.
 
A baj az, hogy a magyar foci úgy, ahogy van, menthetetlen, és ez már így is marad. Minden bizonnyal lesznek még fellángolások, és megeshet az is, hogy valamelyik bajnokcsapatunk véletlenül bejut a BL-be pofozó masinának, ám emiatt akár egyetlen stadiont építeni is fölösleges luxus.
 
Ha rajtam állna, a Puskást a jelenlegi állapotában műemléknek nyilvánítanám és emlékparkot hoznék benne létre. Azoknak a régi nagyságoknak a szobrait, relikviáit állítanám itt ki, akiknek kvalitásait nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerték a maguk idejében, és akikre mindig érdemes lesz visszaemlékeznünk.  De ha történetesen arról van szó, hogy azt a pénzt, amelyet az állam bácsi a stadionépítésre szánt, hamarjában nem tudják másra elkölteni, adnék egy tippet. Sokkal érdemesebb lenne például minden létező téren és csücsökben kosárlabda palánkokat elhelyezni, mert ez az a sport, amit akárhányan lehet játszani. Aki például egyedül van, fog egy labdát és lemegy a térre dobálni egy kicsit. A hajdan volt Jugoszlávia azért lehetett világbajnok ebben a sportágban, mert annyi volt benne a kosárlabdapálya, mint a nyű. Emlékszem, hogy Újvidéken, a lakótelepi pályákon olyan színvonalú spontán meccsek zajlottak, hogy egyszerűen muszáj volt őket végignézni.
 
Nálunk is hasonló elszántságra vagy ha úgy tetszik, bátorságra lenne szükség. Budapesten még mindig rengeteg a foghíj-telek, ezekre nem csillogó, de üresen kongó irodaházakat kéne emelni, hanem teret adni a kosárlabdának. A többi menne magától.
 
A fentiekből talán az jön ki, hogy fociellenes, reakciós, begyöpesett, mi több nemzetellenes csökevény vagyok. Ez nem igaz, imádom a jó focit, de látom, hogy magyar viszonylatban az ilyesmit erőltetni nemcsak nyögvenyelős, hanem értelmetlen. Nálunk akkor lenne nívós a futball, ha extra adókból nagy, nemzetközi sztárokat szerződtetnénk a klubjainkba, de ezt vajon ki vállalná fel? Én nem, az biztos. Jöjjön inkább a kosárlabda és egy valóban új, teljes fordulatot hozó szemléletváltás. Vagy merjünk álmodozni, ahogy eddig.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr622961788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása