A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.05.16. 09:48 Regénytár

Edzőváltás magyar módra

Nagyon sok sikert kívánok a Videoton játékosainak, szárnyaljanak, amilyen magasra csak tudnak. Nem ők tehetnek arról, hogy ehhez a jókívánsághoz csatlakozik egy „de” is. Egy furcsa, ám magyar környezetben egyáltalán nem ritkaságszámba menő jelenség utánérzése motoszkál bennem. Arról a specialitásunkról van szó, hogy a siker kovácsát abban a pillanatban, ahogy a csapat a bajnoki címet begyűjti, rögtön lapátra szoktuk helyezni.

A mór megtette a kötelességét, a mór mehet - ha jól tudom, ezt a szlogent egy Shakespeare nevű ipse találta ki, tehát az ilyesmi a ködös Albionban sem lehet ritkaság. Arra azért nem mernék fogadni, hogy egy bajnokságot nyert focicsapat edzőjét hálából és köszönetképpen azonnal kihajítják - mint a Viditől Mezey Györgyöt -, bár erre náluk is biztosan akadt példa. Azt azért nem tudom, mi lett volna a Manchester United sorsa, ha a klubvezetés ezt a lépést 1993-ban, rögtön Alex Ferguson első bajnoki címének bezsebelésével meglépi, de hogy sok minden másként alakul, ahhoz aligha férhet kétség.
 
Biztosan én is másként fecsegnék erről a dologról, ha dúsgazdag fociklub tulajdonos lennék, és az edző folyvást ott pampogna a fülembe, hogy ezt kéne, meg azt kéne, de így, kívülállóként csak az ősi magyar átkot vélem fölfedezni az egészben. Mi, szittya magyarok arról ismerszünk meg a világ előtt, hogy irigyek vagyunk önmagunk sikereire. Az irodalmi életben ez a jelenség a terraformálás intenzitásával van jelen, ezt tapasztalatból tudom, de úgy tűnik, ez a sportban sincs másként. 
 
Létezik egy régi, agyonkoptatott mondás, hogy azon a csapaton, amelyik nyerésben van, nem tanácsos változtatni.  Érzésem szerint a Videoton nem ilyen gárda. Csak egy hajszálon múlott az is, hogy bajnokok lettek, mert ha az utolsó, mindent eldöntő mérkőzésükön a Kaposvár berámolja nekik a meccs elején azt az ordító ziccert, most lehet, hogy a Paks a bajnok. Talán ekkor Mezey György is maradhatott volna, vagy ha mindenáron mennie kellett, nem egy félig abszurd, félig misztikus magyarázattal küldik el. Csakhogy a fociban nincs „ha”, legfeljebb a már emlegetett „de”. Mezeyről mindenki tudja, hogy ő volt az utolsó olyan szövetségi kapitányunk, aki kivitte a vébére a magyar válogatottat, és bár az a kaland eléggé dicstelenül végződött, neki köszönhető, hogy egy rövid ideig még ott lébecolhattunk a legjobbak között.
 
Még egyszer mondom, a Vidinek rengeteg sikert kívánok, és Mezey Györgynek úgyszintén, de azt hiszem, övé lesz a könnyebbik út, mert a bajnokcsapatnak mostantól azért kell rettegnie, nehogy nagyobbat égjen a kelleténél, és nehogy úgy bukjon el a BL-selejtezőn, ahogy egy önkéntesekből verbuválódott gárda az elitkatonasággal szemben. Mert valljuk be, ilyenek momentán a magyar és a külföldi labdarúgás között kialakult erőviszonyok. Nagyon örülnék, ha a Videoton új edzője rám cáfolna ebben, és ősszel szégyenkeznem kéne emiatt az írásom miatt. Ennyit bevállalok a magyar labdarúgásért, üsse meg a kő!
 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr162907497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása