A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.01.19. 14:05 Regénytár

A modern őrület

A tudósvilág már megint a végére járt egy mindnyájunkat feszítő kérdésnek. Mostantól nem titok, mitől szokás megbolondulni csak úgy, a dolog magától értetődő közvetlenségével. Felfedezték ugyanis azt, hogy akik az anyaméhben influenzás fertőzésen esnek át, sokkal valószínűbben lesznek skizofrének azoknál, akiknél ez a megbetegedés elmarad. Azt már eddig is tudtuk, hogy a megbolondulás folyamatában fő szerepük van bizonyos vegyületeknek, amelyeket a szervezet maga állít elő, és használ fel, ám az mindeddig titok volt, hogy a viselkedés is befolyásolhatja az agyunk kémiáját.

Ennek tudatában ma már viszonylag könnyű normálisnak lenni, mert aki például legalább 8-10 órát alszik naponta, az ébrenlétének idejét pedig számára kellemes társaságban tölti el, ráadásul még mozog is, egészen biztosan nem háborodik meg egyhamar. A baj akkor kezdődik, ha ezek a tényezők kivesznek az életünkből, és nem is sütkérezünk eleget, mert a napfény szintén jótékony hatással van az idegsejtek anyagcseréjére. Nem beszélve arról, hogy szilárdan és megingathatatlanul hinnünk is kell valamiben, mert az ilyesmi éppen olyan jó a stresszre, mint a másnaposságra a káposztalé. A hit a megőrülés elleni védelem egyik sarokpontja, de nem feltétlenül a vallásra kell gondolni. Hihetünk például a törpepapagájunkban is, ám a legjobb, ha abban hiszünk, hogy mi aztán nem fogunk megháborodni soha.
 
Nekem az a gyanúm, hogy az emberek döntő többsége ezt a védekezési mechanizmust alkalmazza, mégpedig úgy, hogy a saját normalitásával szembeállítja az egész világ reménytelen idiotizmusát. Általában mindenki abból indul ki, hogy a környezetében mászkálók egytől egyig zombigyanús kretének, miközben ő, aki ezt a megállapítást tette, bármikor hajlandó lenne modellt állni a tök normálisság szobrának megmintázásához, feltéve, hogy lenne olyan szobrász, aki ezt a feladatot korlátolt képességei és beszűkült tudatállapota ellenére képes volna elvégezni.
 
A kutatók azt is kimondták, hogy a tipikus amerikai életmód tele van a mentális betegségek kockázati faktoraival. Ilyen például a depresszió iránt mutatott össznépi hajlam, és az omega 6 és az omega 3 zsírsavak közötti aránytalanság. Az amerikai étrendben ez 16:1 értéket mutat, pedig az ideális az 1:1 lenne.  A jelentés egyik végkonklúziója az, hogy az egyre szélesebb körű idiotizmusért a modern életvitel a felelős. A vadászó-gyűjtögető ember annak idején úgy vezette le a feszültséget, hogy az útjába kerülő akadályokat egyszerűen félrelökte. Ma már ez nem megy. Kénytelenek vagyunk jól viselkedni, vagyis elviselni azt, hogy folyamatosan inzultáljanak bennünket a munkahelyünkön meg a politikai életben. Még annyira sem ragadtathatjuk el magunkat, hogy egészségmegóvás céljából pozdorjává zúzzuk magunk körül a berendezést. A forgalmi dugóban fellépő idegfeszültségről pedig akár ne is beszéljünk. Miközben a városi ember tehetetlenségre kárhoztatva ücsörög pompás autómasinájában, olyan közel kerül az őrülethez, hogy szinte a tarkóján érzi a kénbűzös leheletét.
 
Miközben e-mailekkel, tragikus hírekkel, elvárásokkal bombáznak bennünket, az agy bizonyos idegkörei úgy reagálnak a stresszre, mintha ez fertőzés lenne. A negatív impulzusok visszahúzódásra késztetnek bennünket, gyulladást okoznak és agykárosodáshoz vezetnek pl. a hippokampuszban, a frontális lebegyben és a törzsdúcban. Sok mentális betegség esetében ez a gyulladás a fő bűnös, ami egyébként a szervezet önvédő mechanizmusa. Mindez számunkra jószerével teljesen észrevehetetlen. Azt sem tudjuk, hogy leépültünk, közben pedig eljutunk odáig, hogy már a cipőnket sem tudjuk megkötni. Nem tudjuk, vagy nem akarjuk. Édesmindegy. Mivel ez a nyavalya nem jár fájdalommal, akkor vagyunk a legnagyobb bajban, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat. Ilyenkor nem árt, ha mielőbb fölelevenítjük távoli őseink szokásait és elkezdünk vadászni-gyűjtögetni.

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr862595773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása