A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.01.18. 11:00 Regénytár

A munkahelyi alvás

Van egy jelenség, amelyet szeretnék az új alkotmány készítőinek figyelmébe ajánlani. A munkahelyi alvásról van szó. Véleményem szerint ezt a témát méltatlanul elfelejtette a szakirodalom és a közgondolkodás. Nagy kár, hogy így van, mert egy kis utánjárással könnyűszerrel kideríthető lenne, hogy ez az oka minden gondunknak és bajunknak. Emiatt, pontosabban ennek rémisztő hiánya miatt vágyunk vissza tudat alatt a szocializmusba, mert ott az ilyesmi széles körben alkalmazott gyakorlatnak számított. Mondhatnám úgy is: a munkahelyi alvás testesítette meg azt a kivételes szabadságot, amelyért őseink a vérüket hullajtották a munkásmozgalom harcmezején.

Mi, öregebb évjáratok elmondhatjuk magunkról, hogy mindnyájan aludtunk már a munkahelyünkön, ki így, ki úgy. A jobb pozíciókban lévőknek megadatott az íróasztalra borulásos szunya lehetősége is, mialatt a pórnép raktárok zugában, poros, piszkos gépházak fertőjében megvackolva húzta a lóbőrt. A legkiváltságosabbak a természet lágy kebelén durmolhattak, mégpedig a mezőgazdasági munka leple alatt, mert gond nélkül beledőlhettek a selymes érintésű, tavaszi búzába. Az egyedüli kellemetlenséget a bogarak okozták, mert szőrös kis lábaikkal szünet nélkül zsenírozták az embert, ám ezt idővel meg lehetett szokni.
 
A mai, felbőszült élettempóban már nemcsak a munkahelyi alvás, hanem szinte a munkahely is csak vágyálom. Hogyan várható el például egy kényszervállalkozótól, hogy alvással töltse ki a munkaidejét, amikor az papíron nem is létezik? Aki abban a jótéteményben részesül, hogy teljes státusú alkalmazottként dolgozhat, százszor inkább pedálozik, mint hogy hunyjon egyet. Talán mondanom sem kell, hogy ez a hajsza nem tesz jót a nemzetgazdaságnak. Már csak azért sem, mert minden egyes perc, amit nem alvással töltünk ki, tovább duzzasztja az államadósságunkat. Képzeljük csak el: lótunk, futunk, intézkedünk, használjuk a cég áramát, nyüstöljük az internetkapcsolatát, és ez oldalágon olyan költségeket generál, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az egész Magyarországot terhelő, gigantikus követelésekhez.
 
Nagyon csodálom, hogy a nálam sokkal okosabb, értelmesebb közgazdászok még nem látták be: akkor járunk a legjobban, ha a munkaidőnk tetemesebbik részét alvással töltjük ki. Amíg alfában tartózkodunk, legalább nem hozunk rossz döntéseket és nem gyártunk eladhatatlan ócskaságokat, nem beszélve arról, hogy fél óra szundi csodákra képes. Emlékszem, a katonaságnál újonc koromban egyszer csak kötelezővé tették a délutáni alvást. Kettőkor beparancsoltak bennünket az ágyba, és háromig nem engedtek felkelni. Eleinte szenvedünk, mint a kutya, de aztán megszoktuk és már nem volt semmi baj. Háromkor frissen, kipihenten ébredtünk és egész estig úgy vertük a díszlépést, ahogy egy terminátor hadsereg.
 
Néhány évvel ezelőtt olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy tán a magyar állam is be fogja vezetni a sziesztázást. Minderre a globális felmelegedés adta klímaváltozás szolgáltatott okot meg az, hogy akkoriban huzamosabb ideig negyven fok körül volt a hőmérséklet. Már kezdtem örülni, sőt, azon törtem a fejem, hogy megpályázom az összecsukható, asztal alá tolható mobil kempingágyak kizárólagos szállítási jogát, de aztán jött egy frontbetörés és a dolog ad actára került. Most viszont, amikor küszöbön áll a magyar alkotmány széles körű rendbetétele, kiváló alkalom kínálkozik egy ide vonatkozó cikkely beiktatására. Valahogy így hangozhatna: minden magyar állampolgárnak alanyi joga van a munkahelyi alvásra. Csak ennyi kéne. Az álmok költségvetési alapon történő biztosításától eltekintenénk.
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr502592452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2011.01.18. 13:47:38

Támogatom a javaslatot!
Sőt! Reform-közgazdászoknak kötelezővé tenném!

Ajánlott irodalom/film a régi szép, alvós időkből:
az "Én vagyok Jeromos" , Alfonzóval a főszerepben! (DVD-n is!)
süti beállítások módosítása