A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.20. 15:15 Regénytár

Csalnak, lopnak, hazudnak

A Georgiai Műszaki Egyetem szakemberei nemrégiben világra szóló fölfedezésről számoltak be: először sikerült úgy programozniuk egy pirinyó járművet, hogy az hamis nyomokat hagyjon maga után, magyarán megtanították a robotot hazudni. Aki mindezt bagatell ügynek tartja, nem lát a szemétől. Ez az első komolyabb lépés a mesterséges intelligencia kifejlesztése felé, mert a bonyolult logikai feladványok villámgyors megfejtését és a fény sebességét megközelítő aritmetikai megoldásokat nyugodtan el lehet felejteni. Az intelligens élet ott kezdődik, ahol a hazugság, és ott is ér véget.

Jókora közhely, de attól még igaz, hogy az emberi társadalom a hazugságok egymásra tornyozására épül. Ha nem lennénk birtokába ennek az elemi képességnek, menten agyonvernének bennünket azok, akikben az ilyesmi túlteng. Az igazmondó juhász a mai világban kevesebb ideig élne, mint egy közepesen fejlett tiszavirág, nem beszélve arról, hogy a kollektív igazmondás abszolúte értelmetlenné tenné a politizálást, miáltal megszűnne körülöttünk biztonságot adó rend és betolakodna helyére a káosz. Egyszerűen arról van szó, hogy az igaságnak jobb a propagandája, mint a hazugságnak, pedig egy idő után a legotrombább hazugság is hasonlítani kezd az igazságra, ami azt bizonyítja, hogy genetikailag nem is állnak olyan távol egymástól.
 
De van ennek a dolognak egy másik vonzata is, mégpedig az emberiség fennmaradásának a kérdése. A jelenlegi, ön- és bolygópusztító törekvéseinket személve nem lehet kétséges, hogy a napjaink erősen meg vannak számlálva. Lassan, de kérlelhetetlenül biztosan kiirtjuk magunk körül a természetet és megmérgezzük a levegőt, aminek következtében rút és förtelmes halált fogunk halni. Csak a gépek élhetik túl azt a kataklizmát, ami a szerves anyagokra leselkedik, mert nekik nincs szükségük sem oxigénre, sem friss ivóvízre. A baj csak az, hogy a gépek nem jöhetnek létre emberi beavatkozás nélkül, legalábbis addig, amíg a mesterséges intelligenciát föl nem fedezzük. Próbálkozásaink mindez idáig a tökéletes tévúton haladtak, mert az ész és az értelem oldala felől igyekeztünk megközelíteni a témát. Nekem sokáig az volt a vízióm, amíg a logikai áramkör mintájára valaki föl nem találja az emocionális áramkört – mert az értelmes ember cselekedeteit mindig valamilyen érzelmi kitörést motiválja – addig elvi esély sem lesz a robotok önállósodására. Az Asimov-féle robotika törvények ebből a szempontból teljesen elhanyagolhatók, mert az ember szempontjait és érdekeit védik a gépekkel szemben. Nemes egyszerűséggel arról van szó, hogy egy gép most még nem képes eldönteni, mikor és miért érdemes önmagát reprodukálnia.
 
A hiányzó láncszem ez a kísérlet volt, ami Georgiai Műszaki Egyetemem zajlott, mert ha a robotok is megtanulnak lopni, csalni és hazudni, teljesen mindegy lesz, milyen gyorsan tudnak elvégezni egy adott matematikai műveletet. A földi intelligencia továbbvitele érdekében nagyon remélem, hogy megérem azt az örömteli napot, amikor egy masina a saját akaratából fog kitolni velem. Nem úgy, mint manapság, amikor mögötte mindig ott áll egy ember.
 

www.regenytar.hu

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr892310091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

light22 2010.09.20. 21:14:26

Az én fűnyírómnak is lelke van, ha csúnyán nézek rá, már el se indul!

Six 2010.09.20. 21:29:15

nem inkább arról van szó, h beprogramozták, h mikor hazudjon?
szó sincs arról h önszántából megalkotta volna a hazugságot, mert így akart előnyhöz jutni, egyszerűen a felhívta a hazudj functiont és kész.
azért nagyon messze vagyunk még az MI-tól

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.09.20. 21:37:28

Nekem egy yachtom volt ilyen,folyton elsüllyedt.Vagy 4x kihúzattam,aztán otthagytam a picsába a tó alján süllőtartásnak.

kuki123 2010.09.20. 21:48:36

"pedig egy idő után a legotrombább hazugság is hasonlítani kezd az igazságra,"

ezt melyik liberális köcsög mondja?

ö...mikó? 2010.09.20. 21:58:05

@Six: ebben az esetben a call nem felhív, hanem inkább meghív...

ivrilider 2010.09.20. 22:03:29

Hüpp! Nagyon éles intelligens poszt. Legalábbis ami a rálátás komplexitását illeti.

Az igazmondó juhász régen sem élhetett a tiszavirág életénél hosszabban, azért lett belőle mítosz, hogy a realitást kompenzálja.

Bár a hazugságról szóló bekezdésben azért van némi finomítani való szerintem.

@Six: ezt én is kérdezem, mert nem győz meg egyből.

misinator 2010.09.20. 22:04:28

"...Lassan, de kérlelhetetlenül biztosan kiirtjuk magunk körül a természetet és megmérgezzük a levegőt, aminek következtében rút és förtelmes halált fogunk halni. Csak a gépek élhetik túl azt a kataklizmát..."

Rögtön Olof Johannesson A nagy számítógép című könyve jutott eszembe.
Méltatlanul elfeledett, pedig egyre inkább igaza van, ahogy haladunk az időben..

Styxx 2010.09.20. 22:35:38

Jó poszt.
"Jókora közhely, de attól még igaz, hogy az emberi társadalom a hazugságok egymásra tornyozására épül. "
Ja-ja, közhely, de pont ezért van benne valami. Lényegében a renickek armadája is egy ordas kis ön- és közbecsapó hazugság. Mint ahogy Sandokan se verte vissza igazából a maroknyi szedett-vedett kalózseregével a brit birodalmat:-)

zeneigéniusz 2010.09.20. 23:12:18

Azért még sok mindent meg kell oldani:
- komplex és gyors számításokat (a mostani sebesség még nagyon kevés a robotot körülvevő adatok kielemzésére és helyes döntések meghozatalára)
- memória optimalizáltabb elérése/hozzáférése, az emberi agynak egyelőre nincs ellenfele
- safe üzemmód, bizonyos mértékű öngyógyulási képesség (lásd emberi immunrendszer és védekező mechanizmusai)
- pontosabb érzékelés, idegrendszer (az emberi bőr mintájára) ma alig tudunk négyzetcentiméterenként vmit is érzékeltetni a robotoknál, szemben az emberi bőrrel
- energiatárolás, energiabevitel (mi emberek szinte minden szart megehetünk és ebből szépen tudunk gazdálkodni, mozogni, a mostani gépek elektromos árammal működnek, ezért csak nagyon korlátozottan tudnak mozogni, hatalmas akkuk kellenek. Ilyen szempontból az emberi zsír csodálatos! :) )
- látás: a mi szemünk sebessége, feldolgozó-képessége és a felesleges információk elhanyagolása terén egyelőre utolérhetetlen. És mindezt 3D-ben. Ugyan mikor fog egy robot teniszezni/focizni/ping-pongozni emberi ellenfél ellen eséllyel?
- járás/haladás: jelenleg a marsi robotok 10-20 cm mély árokban is elakadnak. A lánctalpaknak pedig borzasztó a súrlódása. Nem véletlen a 2 lábon járás, ami igencsak optimális.
- fejlődés: ha elég intelligensek lesznek robotjaink, akkor esetleg tervezhetnek maguknál jobb robotot, de ehhez kommunikálniuk is kell egymással, hogy kooperálni tudjanak és jól megértsék egymást. Ez a nyelv elég érdekes lenne. És mondjuk akkor lenne specializálódás egyes szakokra? Mármint kiválasztják egymás közül ki legyen egy királynő? Vagy építenek egy pakoló, orvos, futó, stb robotot egy-egy szakra? Ugyanis ideális átlagrobot nincs. Ottis előbb-utóbb specializálódás kell. Tehát vkinek döntenie kell... tehát lesz egy vezér-kaszt robottársadalom is, aki egyenlőbb a többieknél? Vagy lesz egyetlen központi számítógép? De ha ez elpusztul, akkor az összes robot megbénul? Tudnak majd helyette másikat "összerakni"? Egyáltalán lesz valami arhiválási rendszerük, ahol a másik robot memóriájához hozzáférhetnek esetleges új információk/tapasztalatok után kutatva? Borg-szerű lesz a társadalmuk vagy pedig individuumként működnek? Mindegyiknek megvan a maga előnye/hátránya.

Elég sok kérdés van még a fejemben az emberi fejlődés határairól (mind társadalmileg, mind egyénileg) és a közeli/távoli jövő kérdéseiről.

Nem véletlen, hogy az ideális robotnak szinte csak az embert kéne másolni legelőször, majd utána önmagát reprudukálnia valahogy, majd jöhetne valami fejlődési rész. :)

Asimov törvényei pedig igencsak fontosak. Nemcsak azért, hogy minket embereket ne irtsanak ki egyből, amint túlfejlődtek minket, hanem hogy a robotok majd egymást is tiszteljék, meghozzák saját törvényeiket is.

zeneigéniusz 2010.09.20. 23:15:10

Azért még sok mindent meg kell oldani:
- komplex és gyors számításokat (a mostani sebesség még nagyon kevés a robotot körülvevő adatok kielemzésére és helyes döntések meghozatalára)
- memória optimalizáltabb elérése/hozzáférése, az emberi agynak egyelőre nincs ellenfele
- safe üzemmód, bizonyos mértékű öngyógyulási képesség (lásd emberi immunrendszer és védekező mechanizmusai)
- pontosabb érzékelés, idegrendszer (az emberi bőr mintájára) ma alig tudunk négyzetcentiméterenként vmit is érzékeltetni a robotoknál, szemben az emberi bőrrel
- energiatárolás, energiabevitel (mi emberek szinte minden szart megehetünk és ebből szépen tudunk gazdálkodni, mozogni, a mostani gépek elektromos árammal működnek, ezért csak nagyon korlátozottan tudnak mozogni, hatalmas akkuk kellenek. Ilyen szempontból az emberi zsír csodálatos! :) )
- látás: a mi szemünk sebessége, feldolgozó-képessége és a felesleges információk elhanyagolása terén egyelőre utolérhetetlen. És mindezt 3D-ben. Ugyan mikor fog egy robot teniszezni/focizni/ping-pongozni emberi ellenfél ellen eséllyel?
- járás/haladás: jelenleg a marsi robotok 10-20 cm mély árokban is elakadnak. A lánctalpaknak pedig borzasztó a súrlódása. Nem véletlen a 2 lábon járás, ami igencsak optimális.
- fejlődés: ha elég intelligensek lesznek robotjaink, akkor esetleg tervezhetnek maguknál jobb robotot, de ehhez kommunikálniuk is kell egymással, hogy kooperálni tudjanak és jól megértsék egymást. Ez a nyelv elég érdekes lenne. És mondjuk akkor lenne specializálódás egyes szakokra? Mármint kiválasztják egymás közül ki legyen egy királynő? Vagy építenek egy pakoló, orvos, futó, stb robotot egy-egy szakra? Ugyanis ideális átlagrobot nincs. Ottis előbb-utóbb specializálódás kell. Tehát vkinek döntenie kell... tehát lesz egy vezér-kaszt robottársadalom is, aki egyenlőbb a többieknél? Vagy lesz egyetlen központi számítógép? De ha ez elpusztul, akkor az összes robot megbénul? Tudnak majd helyette másikat "összerakni"? Egyáltalán lesz valami arhiválási rendszerük, ahol a másik robot memóriájához hozzáférhetnek esetleges új információk/tapasztalatok után kutatva? Borg-szerű lesz a társadalmuk vagy pedig individuumként működnek? Mindegyiknek megvan a maga előnye/hátránya.

Elég sok kérdés van még a fejemben az emberi fejlődés határairól (mind társadalmileg, mind egyénileg) és a közeli/távoli jövő kérdéseiről.

Nem véletlen, hogy az ideális robotnak szinte csak az embert kéne másolni legelőször, majd utána önmagát reprudukálnia valahogy, majd jöhetne valami fejlődési rész. :)

Asimov törvényei pedig igencsak fontosak. Nemcsak azért, hogy minket embereket ne irtsanak ki egyből, amint túlfejlődtek minket, hanem hogy a robotok majd egymást is tiszteljék, meghozzák saját törvényeiket is.

zeneigéniusz 2010.09.20. 23:20:47

bocs a sokszoros repostért

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.21. 06:22:11

a csalás, átverés, hazudás valóban, kétségtelenül helyzeti előnyhöz juttatja az embert. az élet szvsz mégsem erről szól.

kutyacica 2010.09.21. 07:57:19

Georgiai Műszaki Egyetem -> Georgia Tech lesz az. Koszi!

Go Jackets

Six 2010.09.22. 10:10:27

@ö...mikó?: felhív vs meghív.
mindig is felhív-nek használtam magyarul. angolul call, de németül már aufrufen (=felhív). de ezen nem veszünk össze, ahány programozó, annyi szokás
süti beállítások módosítása