A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.05.26. 11:22 Regénytár

Miért nem lettem politikus?

Reggelente egyik kedvenc passzióm az, hogy bekapcsolom a tévét, és fél füllel hallgatom, mit hebegnek össze a stúdióba meghívott politikusok. Nem nézem, csak hallgatom. A nézéshez az kéne, hogy leüljek a készülék elé, és testestől-lelkestől átadjam magam ennek az ostoba, álságos színjátéknak. A nézés nem éri meg ezt, a fél füllel hallgatás is csupán annyiban, hogy miközben a lakás elhagyására készülődöm, bágyadtan keresgélve az éjszakából megtért önmagamat, a gyorsan lefőzött zaccos kávém mellé egy kis politikusi szólamgyűjteményt is benyelek, hogy megturbózza a koffein idegrángató hatását.

Hamarjában nem tudnám megmondani, mióta végzem ezt a rítust, de hogy évtizedekben lehet számolni az biztos. Alapos okom van tehát kijelenteni, hogy ezekben a reggeli műsorokban soha nem hangzik el olyasmi, ami egy aranyhal memóriáját meghaladó időintervallumig – ez a csinos állatka állítólag három másodpercnél korábbra képtelen visszaemlékezni – leköthetné az embert. A forgatókönyv is mindig ugyanaz: a riporter megpendít valamilyen fingatós témát, mondjuk azt, hogy a meghívott politikust ad momentán hűtlen kezeléssel vádolják. Ez a csali, amire a néző rendszerint felfigyel, és reflexből azt gondolja, van isten, most végre tökönkapják ezt a nagyképű, szemét állatot. A riporter erre még rá is tesz egy lapáttal, mert szinte már fölényesen magabiztos. Még az is kinéz ebből az ügyből, hogy a politikus ott helyben megtörik és azonnali, töredelmes beismerő vallomást tesz. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy az ember megfeledkezzen a másodpercre kicentizett idejéről, és ahelyett, hogy hozzáfogna egy ing kivasalásához – jó ha két perce marad rá – inkább a tegnapit vegye föl, mert ez alatt a két perc alatt még az is kiderülhet, hogy ez a jóember a döglött egeret is kilopta az egyébként üres államkasszából.
 
El is csábulnék biztosan, ha nem lenne mögöttem ez a kegyetlen sokéves tapasztalat, mert ilyenkor az következik, hogy a sikkasztással, meg egyéb nyalánkságokkal vádolt politikus a lehető legközömbösebb hangon azt kezdi bizonygatni, hogy ezek a feltételezések bizony tévesek és elhamarkodottak, mert ő nem úgy és nem azt mondta, ahogy és amikor.  Könnyedén, az idegesség legcsekélyebb jele nélkül szövi a szót, hiába szembesítik az ellene szóló tényekkel és adatokkal, egy angolnát megszégyenítő ügyességgel bújik ki a szavak elől, éspedig úgy, hogy még csak el sem pirul közben, pedig ezt a fürdőszoba nyitva hagyott ajtajából is jól látnám.
 
Ez az a pillanat, amikor újból és újból tudatosul bennem, mi az ami engem ettől a politikusi világtól végérvényesen és reménytelenül elválaszt. Mindig eszembe jut az a kalandom, amikor társasházunk leváltott közös képviselője feljelentett becsületsértésért és rágalmazásért, csupáncsak azért, mert én voltam annak a közgyűlésnek a levezető elnöke, amely őt visszahívta. Úgy álltam ki a bíróság elé, hogy tudtam, nem vétettem sem az írott, sem az íratlan szabályok ellen, mégis majd beszartam az idegességtől. Természetesen felmentettek, de az eset annyira megviselt, hogy még mindig úgy gondolok rá, mint valami titokban elkövetett, lelkiismeret-marcangoló becstelenségre, pedig mindez macskafing azokhoz a cselekményekhez képest, amit egy huncutabb politikus tevékenységét jellemzi.
 
A nagy dilemmám tehát az, hogy rutinos tévénézőként sem tudom elképzelni, miből van ezeknek az embereknek az idegrendszerük, ha a törvénytelenségbe mélyen benyúló ügyeikről remegő szájszél és izzadó homlok nélkül is képesek nyilatkozni. Talán az a magyarázat erre, hogy az igazság igencsak viszonylagos, és egy kis önszuggeszcióval a politikusi pályát választók képesek meggyőzni erről önmagukat – majdnem azt írtam: a világot. Nekem ez nem megy, de nem is vagyok politikus.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr782032456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuci56 2010.05.26. 16:11:50

Ávé!Cézár!Vavan!Szia drága E.O.B.!Majd én megmondom neked,miért nem vagy politikus.Szerintem nem az idegeiddel van baj,hanem az arcoddal,t.i.nem neveltél rá elég vastag bört.A politikusnak,bárhol is legyen,bármely nemzethez tartozzon,ez a legnagyobb erénye,a vastag bör a pofáján,hogy ne látszódjon a mimikája amikor humbukol.Vagy ismersz egyetlen egyet is,régit,vagy újat aki nem hazudozik össze-vissza?Megigér füt-fát,aztán legelhetünk,ha nem tetszik,akkor meg ott van a rövid kötél hosszú fa.

Styxx 2010.05.26. 17:43:50

"Vagy ismersz egyetlen egyet is,régit,vagy újat aki nem hazudozik össze-vissza?"
Azért Churcillnek volt egy híres, és csupa-csupa, kellemetlen kemény dolgot igérő beszéde. Még Gordonka "fájni fog"-jától is keményebb:-)

kuci56 2010.05.26. 21:17:50

@Styxx: Azt hiszem igazad van,elnézést kérek attól a néhánytól aki tisztességes.Én személy szerint nem ismerek ilyet az újak között.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.05.27. 09:00:46

@Styxx: Churchillnek "könnyű" dolga volt: háború volt, az angolok szarul álltak, mást nem mondhatott, mint azt, hogy vér lesz meg könnyek. Ettől még vígan asszisztált Sztálin alattomos terveihez, aminek következményeit máig érezzük, itt, Közép-Kelet Európában. A politikusi tisztesség fogalmát úgy finomítanám, hogy biztos vannak köztük olyanok, akik nem lopnak gátlástalanul, de kötve hiszem, hogy egy is akad, aki önfeláldozásból, szolgálni akarásból munkálkodik. Hacsak nem idealista, de az megint más tészta. :)

Styxx 2010.05.27. 14:48:52

@Regénytár:
Ebben igazad van. A vén szivar és Szt. elvtárs a jaltai ebédlőasztal mellett a szalvétára skiccelve szépen "lefelezték" Európát. Erről az egész elfuserált Vasfüggönyről, meg keleti blokkról, ha belegondolunk a jaltai konferencia ebédlőjének a teremfőnöke tehet. Szervíroztatott volna inkább textilszalvétát:-)
süti beállítások módosítása