A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.05.21. 10:27 Regénytár

A rendőrgyilkos esete a jogállammal

Mély megnyugvással  olvasom, hogy pert nyert az állam ellen az a rendőrgyilkos, aki a cselekménye elkövetése idején maga is megsérült és ennek következtében tolókocsiba kényszerült. A per tárgya állítólag az volt, hogy ez a manus – majdnem embert írtam – megalázóan hátrányos helyzetbe került abban a börtönben, ahol életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. A sérelmeiből végül strassbourgi ügy lett, és mivel az ottani bíróság jogosnak találta a követeléseit, a magyar állam kénytelen lesz 12 ezer eurót pengetni neki, plusz a perköltségek.

Számomra ez a legszebb történet a Csipkerózsika óta, mert ékesen bizonyítja, miért tart ott az EU, ahol jelenleg állomásozik. A dekadencia önmagában még nem lenne baj, ezzel jól megvan bármilyen institúció, a baj akkor kezdődik, ha álságos engyenlősdi is párosul hozzá. Legutóbb a kommunizmus idején próbálgatták mifelénk ezt a doktrínát, mármint, hogy mindenki egyenlő, ám erről a véresen komoly játékról mindenki tudta, hogy szemenszedett hazugság. Most viszont, a demokrácia idején hót komolyan veszik azokat a törvényeket, amelyek a kommunizmusban is vígan elficeregtek volna, magyarán: az EU-s törvénykozóknak sincs semennyi fogalmuk a valódi élettől. Nem tudják, hogy a természetes kiválasztódás is támogatja a halálbüntetést, mégpedig úgy, hogy ha valaki irdatlan nagy marhaságot csinál, mondjuk, ha leugrik egy tízemeletes ház tetejéről, akkor ennek a marhaságnak egyenes ágú következményekét az anyatermészet halálbüntetéssel sújtja. A valódi életben, amelyet ugyebár szikár és megfellebbezhetetlen törvények irányítanak, csak akkor van életfogytiglan, ha az elkövetett könnyelműség nem olyan súlyos, mint az emberek világában egy rendőrgyilkosság. 
 
Számomra ebben az egészben mégsem az a legmegdöbbentőbb, hogy a nemzetközi jog egy olyan briganti mellé is odaszegődik, akit bármelyik egészséges, életerős és jól működő társadalomban rövid úton fellógatnának, hanem hogy miként juthat el valaki egy ilyen üggyel Strasbourgba. Mi, akik mindez idáig nem öltünk meg egy fia rendőrt sem, soha nem lennénk képesek erre a fegyvertényre, pedig fizetjük az adót, és többé-kevésbé betartjuk azokat a szabályokat, amelyeket a vezetőink ránk kényszerítenek. Tovább cifrázza a helyzetet, hogy szinte naponta vagyunk részesei olyan megalázó inzultusoknak, amelyek kenterből verik ennek a börtöntölteléknek a körülményeit. Ha egy kicsit alaposabban szétnézünk a magunk portáján, erőlködés nélkül sorolhatjuk azokat az eseteket, amikor átvert bennünket a bank, a díjcsomagokkal hintázó mobilszolgáltató vagy a jogos kárigényünket elbagatellizáló biztosítótársaság. Ezek a sérelmek nem ritkán súlyos pluszkiadásokat okoznak nekünk, aminek következtében ugyanúgy romlik az életminőségünk, ahogy a tolókocsiban rostokoló rendőrgyilkosnak, ha nem cserélik ki alatta a pelenkát.
 
De ez mind semmi ahhoz képest, amit észre sem veszünk, mert az igazi, nagy átverések a hátunk mögött, láthatatlanul zajlanak. Pár napja például az egyik budapesti szupermarketben argentin fokhagymát vettem észre. Hármas csomagolásban adták, és olcsóbb volt, mint a génkezelt kínai, amely úgy agyonvágta a mi, magyar fokhagymánkat, hogy szinte már nem is létezik. Ha fokhagyma-, vagy egyéb termesztő lennék, vajon miként juthatnék el a panaszommal Strasbourgba? És ha el is jutottam, vajon foglalkoznának-e velem akkora elánnal, amekkorával a rendőrgyilkos ügyében? Kötve hiszem. Ezek valóságos, égető ügyek, amelyekben nem egyfajta hamis humanizmus látszatát keltve kéne dönteni, hanem felelősen, a következményeket is vállalva. Erre pedig az EU a legkevésbé sem képes, pláne így, hogy be van szarva a közös jövőjét illetően. Ez is egyfajta inkontinencia. Nomen est omen.  

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr662020100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 3,3 milliós kártérítés jár a rendőrgyilkosnak 2010.05.21. 13:52:01

A strasbourgi emberi jogi bíróság döntése értelmében a magyar államnak 3,3 millió forintos kártérítést kell fizetnie a rendőrgyilkosságért életfogytiglanra ítélt Engel Zoltánnak, amiért megalázóan bántak vele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása