A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.05.10. 13:05 Regénytár

Éretlenségi tétel

Akár bevallja, akár nem, minden magyar író arról ábrándozik, hogy életében legalább egyszer érettségi tétel legyen belőle. Olyan ez neki, mint amikor a jógi eléri a beteljesülést, és lekecmereg arról a cölöpről, amelyiken húsz vagy még több éven át trónolt. Ha egy kortárs magyar író valamely novelláját beválasztják az érettségi feladványok közé, egy ideig biztosan tudatmódosult állapotba fog kerülni, vagy csak simán megkótyagosodik a büszkeségtől.

A jó isten tudná megmondani, hogy Gelléri Andor Endre örült volna-e annak, ha megtudja: Pármai likőr című novellája az Úr 2010-ik esztendejében érettségi tétel lesz az érettségi tételek között. Nem tudom, mit lépett volna erre, de tán szelíden elpirulva, fejét lehajtva és cipője orrával egy odatévedt utcakavicsot birizgálva megjegyzi, hogy ugyan kérem, azt csak egy kis ügyetlenkedés, nem méltó erre a megtiszteltetésre, mert nincs benne semmi, amivel a sokra hivatott ifjúság próbára tehetné önmagát. Fogalma sincs, hogy a mélyen tisztelt tételkiválasztó bizottság miért éppen ezt a lapos írását vette elő, hiszen kár tagadni, hogy ez a munka pénzszerzési jelleggel íródott, éspedig  odakenve, alig fél órával a lapzárta előtt. Mindez talán meg is látszik rajta, de vannak helyzetek, amikor az íróember egyszerűen rákényszerül, hogy elővegyen egy adomát, vagy egy viccet, és ezt a viccet novellaként felöltöztetve odategye a redaktor úr íróasztalára. Ilyenkor abban reménykedik, hogy a redaktor úr is érzi az idő szorítását, ezért csak legyint, hogy jól van, ezt most lenyeljük, de a jövő héten azért többre lesz szükség, mert a rafinált pesti olvasót huzamosabb időn keresztül nem lehet becsapni, ha azokkal a poénokkal traktáljuk, amelyeket a szomszédjától is meghallhat, a végén még lemondja az újságot.
 
Nem kétséges, hogy  Gelléri ezzel az írásával nem került volna be egy korabeli diákíró pályázat legjobbjai közé, és azóta csak rosszabbodott a helyzet. Olyan értelemben legalábbis, hogy a Pármai likőrtől napjainkig magyar nyelvterületen megszámlálhatatlanul sok elemzésre érdemes, érettségi tételként is kihívásokat tartogató novella látott napvilágot. Ha a klasszikusokat szánt szándékkal félretesszük, és csak a maiakat nézzük, akkor is tucatjával bukkanunk olyan munkákra, amelyek kenterből verik ezt az adomát, úgyhogy csókoltatom a tétel kiválasztóját. Lehet, hogy arra gondolt, a mai fiatalság már olyan szinten nem olvas, hogy egy mélyebb értelmű, vitatkozásra vagy ne adj’ isten többféle értelmezésre okot adó novellával képtelen lenne megbirkózni. Innentől tehát két út lehetséges: vagy beismerjük a globális kudarcot, és kihirdetjük, hogy az irodalomértés mai szemszögből a hieroglifák olvasásával azonos tudást igényel, vagy keresünk egy novellának látszó szövegkezdeményt és ráfogjuk, hogy a megértéséhez komoly előképzettségre van szükség.
 
De egy megszállott novellaolvasó, mint amilyen én is vagyok, könnyen povedál. Most például Vathy Zsuzsa Angolpark című tavaly megjelent novellagyűjteményét fogyasztom. Telis-tele van feszítően érdekes, többféleképpen értelmezhető, de mégis egyértelmű történetekkel, élethelyzetekkel. Csak sajnálni tudom azokat, akik ehelyett egy korty méregnek mondott Pármai likőrrel is beérik.

 

www.regenytar.hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr541989572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirsánkodó 2010.05.10. 14:31:59

Szívemből szólt! Több száz magyartanár sorstársammal sok ezer ifjú novellaelemző verejtékcsöppjeit töröljük le az érettségi dolgozatokról. Mit kezdjen egy mai fiatalember egy öregedő, részeges takarítónő szerelmi bánatát taglaló (?), finoman szólva is pocsék novellával? Az írás esztétikai értékeinek felfedéséhez kapott szamárvezető (javítási-értékelési útmutató) jobb, mint maga a mű! Érdemes elolvasni! Kedvcsinálónak egy mondat belőle: "Az elbeszélő novellát berekesztő, rövid kommentárja explicitté teszi az együttérzést, amit a történet értelmezésén túl az öregedő asszony szerelmének megszépítő metaforizálása is kifejez: estéli lángolás."
Csupa ilyen megállapítást várhatok leendő építészektől, szakközépiskolai tanulóktól.
Legalább implicite, fiúk!!!

zoltanatya 2010.05.11. 14:40:03

Veszélyes üzem érettségi tétellé válni, lásd Spiró. Akkor már inkább érettségi tétel özvegyeként éljen soká az ember, mint Fifi néni.:-)

Quirke Swes 2013.03.05. 07:05:54

xD
Most az érettségire készülve meg kaptuk ezt a novellát elemezni.
Fogalmam sincs, hogy tudtam volna akkor én összehozni három oldalt.
Most volt rá két napom és mégis alig két oldalt bírtam összekaparni... S az is inkább a semmiről szól.
Előfordul velünk, hogy lustaságból neten keresünk megoldást a feladatra. Hát most ez nem jött be, mert nincs.
Hisz azt a megoldókulcsot én nem nevezném színvonalas elemzésnek, s hát persze az csak egy útmutató, egy jegyzet, de annak is pocsék.

Most már csak abban reménykedem, hogy idén valami normális novellát kapunk. Add Kérlek, add hogy valami elemezhetőt kapunk! Pls..

Quirke Swes 2013.03.05. 07:17:11

Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép hármast adna rá legfeljebb...
süti beállítások módosítása