A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.04.22. 12:35 Regénytár

Testfogyasztás

Budapestnek olyan részén lakom, ahol örvendetesen magas az egy főre jutó szépségszalonok száma. A cégtáblák és a kirakatfeliratok különféle kúrákra, glazúrozásokra és beavatkozásrokra noszogatnak, közülük a Testfogyasztás a kedvencem.

Akkora betűkkel virít az egyik létesítmény kirakatában, hogy majd kiveri a szemem, de mindig előcsalja belőlem a kérdést: ha szépségszalon, akkor mi másról lehetne szó, ha nem testfogyasztásról? Ez így fellengősen nagyzolónak, mi több: marhaságnak tűnik, mert azt sulykolja belénk, ami amúgy is evidens. Még szép, hogy testfogyasztásról van szó, mert ennek ugyebár nincs alternatívája. Ha történetesen lenne, azt lélekfogyasztásnak kéne nevezni.
 
Csakhogy a lélek egy és oszthatatlan, vagy ami ennél is lényegesebb: megfoghatatlan. Még a pontos definíciójával is hadilábon állunk, de hosszú és bonyolult ügyködés után elértük azt, hogy legalább megmérhető. Ma már mindenki tudja, hogy a lélek súlya 21 gramm, vagyis, ha meghalunk, ezzel a pillangónyi súllyal könnyebbek leszünk. Nem kétséges, hogy mindez azért következik be, mert valami kiröppen az emberből, és mivel ez a halál bekövetkeztével egy időben történik, az a kiröppenő valami nem lehet más, mint a lélek.
 
A misztikus tudományok innentől csak azzal foglalkoznak, hová kerülhet, és mivé lényegülhet át ez a 21 grammot nyomó súlyocska, pedig sokkal érdekesebb volna akkor tanulmányozni, amikor még az emberben van. A tudomány mai állása mellett biztosan kifejleszthető lenne például olyan eszköz, amely az élő testben is meg tudná mérni a lélek tenzióját, és ha valakinél a normálistól eltérő értéket mutatna, az eset súlyosságától függően terápiás beavatkozást tenne szükségessé.
 
Ötven év felett például, amikor az ember fél szemmel már a sír felé kacsingat, erősen javallott lenne évente egyszer mindenkinek ellátogatni valamelyik lélekgyógyászati központba, megnézetni a lélektömeg indexét. Gyanítom, hogy sokan lennénk, akiket megdöbbentene a laborvizsgálat eredménye, és talán elgondolkodnánk, mi váltotta ki ezt a tragikus állagromlást. Kezünkben a cetlivel, szomorúan ballagnánk kifelé a hipószagú diagnosztikai centrumból, és közben letennénk a nagyesküt, hogy itt a vége a lélektelen, henye életmódnak.
 
Ha az adatok léleksúly csökkenést mutatnának, viszonylag egyszerű lenne a dolgunk: napi egy-két óra ájtatossággal egybekötött spirituális hízókúrával aránylag könnyedén visszatérhetnénk a régi kerékvágásba, de ha a 21 gramm fölmenne, mondjuk 30-ra, vagy még többre, nem maradna más, csak a radikális lélekböjtkúra.
 
Ebből a nézőpontból már egyáltalán nem tűnik feleslegesnek a Testfogyasztás azon az általam többször is körberöhögött szépségszalonon. Arról árulkodik, hogy ezen a helyen csak testileg sorvasztják, nyüstölik és apasztják a vendéget, lelkileg viszont békén hagyják. Akik lepasszolnak pár kilót a feleslegükből, abban mindvégig biztosak lehetnek, hogy spirituális jellegű szorongásaik garanciálisan megmaradnak. Ugye megnyugtató?

 

www.regenytar.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr581942334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirsánkodó 2010.04.22. 16:19:38

"Akik lepasszolnak pár kilót a feleslegükből, abban mindvégig biztosak lehetnek, hogy spirituális jellegű szorongásaik garanciálisan megmaradnak."
De azok még garanciálisabban biztosabbak lehetnek, akik nem!
süti beállítások módosítása