A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.03.12. 11:43 Regénytár

A könyvek és a holdvilág

Egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy a magyar vásárlóközönség tavaly 64,1 milliárd forintot feccölt be könyvbe, szemben a tavalyelőtti 67,6 milliárddal. A különbség tehát 4-5 milliárd, ami nagyjából elég lenne két és fél kilométer áfával és kenőpénzzel bruttósított autópálya építésére, vadregényes alföldi környezetben.

Számomra ebben az egészben nem a csökkenés a meglepő, hanem hogy még most, az internet fénykorában is ennyi pénz megy el olyan haszontalanságra, mint amilyen a könyv. Hatvannégy milliárd azt jelenti, hogy mind a hatvannégy hipotetikus magyar vármegyébe jutna belőle egy, nem beszélve arról, hogy ha ezt az egészet tisztán a könyvbizniszben érdekeltek zsebén keresztül nézzük, kiderül az eddig elsunnyogott igazság: a könyvkészítés és -forgalmazás irgalmatlanul nagy üzlet.
 
A legizgalmasabb ebben az egészben az, hogy hová megy el, szivárog be, vagy ömlik át ez a tetemes mennyiségű suska. Ha a kiadóké lesz, a legnagyobbaktól a legkisebbekig mindenkinek saját székházzal - de legalább saját irodával - kéne rendelkezniük, ha a terjesztőké, akkor a leggazdagabbak TOP listáján ezek a cégek foglalnák el az első helyeket, ha pedig a szerzőké, akkor én sem csapvizet innék, miközben ezt a jegyzetet pötyögöm, hanem Pina Coládát a Bahamákon.
 
Gyanítom, bár nem vagyok halálosan biztos benne, hogy ebben az országban a könyv is ugyanolyan piszkos módon jön létre, mint bármi más. Az is megeshet, hogy a korrupció melegágya az egész, csak itt nem nokiás dobozokban pengetik vissza a lóvét, hanem direkt erre a célra átalakított kötetekben, tudják, amelyiknek a közepe ki van vágva, hogy a stukker vagy a lapos viszkisüveg beleférjen.
 
Én mondom maguknak, nagy disznóságok rejlenek ebben az egészben, mert hatvannégy milliárd az nem tréfadolog. Nem állítom azt, hogy a könyv körül csak akkor volt minden rendben, amikor fillérekért lehetett hozzájutni Konsztantin Szimonov háborús regényeihez, mert ezekben az időkben mindenen roskadásig rajta volt az állami támogatás, de hogy jelen pillanatban ebben a buliban is ficereg a megvesztegethetőség kukackája az fix. 
 
Őszintén szólva alig várom már, hogy ez az egész befuccsoljon, és az új technológia, az ebook nevű kis képernyős, zsebben hordozható olvasógép átvegye a hatalmat. Ha elég olcsó lenne, ezzel a technikával mindenki maga dönthetné el, mit tölt be magának a memóriába, amit aztán ugyanúgy fitymálhatna, mint egy hús-vér, akarom mondani papírra nyomott könyvet.  Az új típusú könyvvel részint megmenekülnének az erdők a kivágástól, részint megszűnnének a javarészt sznobizmusból tartott, átláthatatlan, helypazarlós magánkönyvtárak, amelyek legnagyobb átka az, hogy éppen olyan nehéz bennük egy adott címszót megtalálni, mint egy fenyőtobozt a sivatagban. Az ebookon csak megnyomjuk a keresőgombot, és máris a szemünk elé ugrik a keresett tétel.  Kell ennél nagyobb élvezet?
 
Aki tehát attól fél, hogy a könyvek a fogyatkozó holdvilág sorsára jutnak, hamis és álságos érzületeket táplál.  Gondoljon arra a ki tudja, miféle zsebeket vastagító 64 milliárdra, és máris jobban fogja érezni magát.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr511833839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása