A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.03.04. 15:50 Regénytár

Ide nekem a Hirosima-könyvet!

A Föld nevű bolygó kultúrára fogékony népessége jelenleg egy bizonyos Charles Pellegrino húzása miatt hőbörög. Ez az ember riportkötetet írt a hirosimai atomtámadás túlélőiről, ami még nem lenne olyan nagy baj, ám kiderült, hogy ez az egész - finoman szólva - csikorog a hazugságtól. Pellegrino természetesen mosakszik, mint az állapotos kanmacska, azt mondván, hogy az egyik riportalanya átejtette, de aztán kiderült, hogy a kínálatban több fiktív megkérdezett is helyet kapott.

Tán megegyezhetünk abban, hogy ez a dolog egyszerre szánalmas és irigylésre méltó. Ha Pellegrino nem a tényfeltáró irodalom címkéje alatt próbálta volna rácsempészni könyvét a boltok eladási top listáira, hanem mondjuk, szépirodalomként, akkor a kutya sem ugatta volna meg, de mivel azt a látszatot keltette, hogy fáradságos kutatómunkával valami tényleg újszerű, informatív anyagnak jutott a nyomára, az ügyködése egész egyszerűen szélhámosság. 

De mindez csak az elmélet, mert a gyakorlat egészen mást mutat: Charles Pellegrino neve rövid idő alatt, egy szökőár terjedési sebességével többször is körbeutazta a földet. Lám, még én is foglalkozok vele, pedig pár nappal ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik.

Mi tagadás, veszettül irigy vagyok erre a tetű alakra, és azt kívánom neki, bárcsak énnekem is lenne egy ilyen hamis Hirosima-könyvem. Szinte látom magam előtt az a töméntelen érdeklődést, ami egy ilyen zsánerű kiadványra ráirányul, és szinte hallom a folyószámlám felé igyekvő pénzek szelíd sustorgását, mert egy ilyen világbotrány anyagi szempontból fölér az irodalmi Nobel-díjjal, sőt, le is pipálhatja azt (a gazdasági válság állítólag a Nobel-alapítványt sem kímélte meg). Úgyhogy, aki írói babérokra és miegyébre vágyik, jobban teszi, ha lemond a holokauszt témákról és ír egy hamisítatlanul hamis Hirosima-könyvet.

A baj csak az, hogy ez a dolog itthon nem működik, mert itt aztán hamiskodhat az ember, ahogy akar, a jócskán megosztott közvélemény arra se veszi a fáradságot, hogy úgy egységesen szemközt köpje. A szólásszabadság minálunk éppen ebben testesül meg: lódíthatunk egymásnak jobbra és balra, fél gáznál jobban sosem leszünk képesek benyomni a pedált. Nálunk ez az ipse nemcsak, hogy nem rúgott volna labdába, de a könyvét át se vette volna a nagyker, vagy ha igen, két hét után bontatlanul visszaszolgáltatja. Ha pedig jobban belegondolunk, ez a pajkoskodás világviszonylatban sem érdemelt volna ekkora ráfigyelést, azon egyszerű oknál fogva, hogy a globális média nagyobb volumenű kérdésekben sem szokta volt felvállalnia a csont nélküli igazságot (lásd: Irak és Afganisztán). Márpedig ha így van, az egészhez képest ugyan mit számít ez a tényleg csak hangyapöcsnyi hazugság?

De azért örülnék, ha nekem is lenne egy ilyen Hirosima-könyvem, és ezt a bejegyzést Amerikában körmölné róla valaki.

 

 

www.regenytar.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr821808910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.03.04. 20:31:16

Drága Uram!
Óhaja teljesült, mert Amerikából körmölöm ide ezt a büdös lábjegyzetet. Maga, szaki tudja jól, hogy Nagasaki valahol ott van sima hiró közelében. Ott is volt egy hasonló jellegű pukkanás. Ha szükségeltetik, fel tudok Önnek hajtani néhány vak szemtanút, akik elmesélik Önnek fantáziadús élményeiket. Akkor aztán dől majd a lóvé, a világ legnagyobb kiadóinak ügynökei ott fognak sorakozni a Medve utcában.
Én mindössze tíz százalék jtalékra tartok igényt.
Persze egy Csernobil szerű látomást is meg lehetne írni Paksi atomcsárda címmel. A dolog titka, hogy emelkedjen az olvasók adrenalinszintje. Ha már az életszínvonalukat egyetlen regény sem löki a magasba.
süti beállítások módosítása