A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.02.10. 10:40 Regénytár

Lemondás ok

Nem tudom, a politikusi szakmát tanító iskolák foglalkoznak-e a lemondás tudományával, mert hogy igény lenne rá az nem kérdés. A közelmúlt briliáns történései híven bizonyították, hogy a magyar politikai élet nagyhalai súlyos hiányosságokat szenvednek ezen a területen. Fogalmuk sincs róla, hogy vannak helyzetek, amikor egy önmagát politikusként nyilvántartó biológiai képződménynek egész egyszerűen le kell mondania, és egy sarabolókapával a vállán elballagni egy jó, félreeső helyre, mondjuk, a Hortobágyra, és megpróbálkozni a csicsókatermesztéssel.

Anyám, az élet kegyetlen – mondja a Felkelő nap háza magyar fordítója, és igaza van. Kegyetlen a dolog az élet, és még kegyetlenebb a neki helyet adó széles nagyvilág, bár engem momentán csak az a darabja érdekel, ahol az úgynevezett polgári demokrácia honol, mert ott, ha kiderül, hogy egy politikus nem jól végezte a dolgát  – például hagyta szalmaszálanként szétlopkodni a rábízott fészket –, a lemondás szinte kötelező. Emlékszem egy olyan esetre – tán a múlt század hetvenes, vagy nyolcvanas éveiben történt –, amikor egy japán légitársaság vezére harakirivel vetett véget az életének, mert valamilyen műszaki hiányosság miatt lezuhant egy repülőgépük. Tudom, hogy a vezetői felelősség elismerésének ez a módja egy kissé túlzó, de még ez is elvárható lenne, ha egy líderről kiderülne: csak azért vállalt mandátumot, hogy a társadalmi lopásokat koordinálja. 
 
Fogalmam sincs, más országokban miként zajlik mindez, de a felelősség kérdését meghallván minálunk a politikai elit többnyire vállat von, és azt mondja, nem tudott semmiről. Engem mindez a társasházunkban tavaly történtekre emlékeztet, amikor is azon fáradoztunk, hogy leváltsuk tisztségéből az addigi közös képviselőnket. Emberünk irányítása alatt a közös költség mértéke szép lassan az eget kezdte ostromolni, úgyhogy hosszas szervezkedéssel, de végül is szavazattöbbséggel megpróbáltuk eltávolítani a posztjából. Ám ő a közgyűlés határozatát meghallva kijelentette, hogy nem mond le, inkább beperel bennünket.
 
A dolog igazi szépsége az, hogy miután ezt megtette, a magyar bíróság neki adott igazat. A hibánk állítólag az volt, hogy az egyik misztikus, senki által nem látott lakástulajdonost nem tudtuk értesíteni a közgyűlés időpontjáról. A magyar bíróság tehát meghajolt az ostoba formalitások előtt, és úgy fest, a magyar elitpolitika is folyamatosan ezt teszi, mert hát sem az alkotmányban sem a törvényekben nem szerepel, hogy egy nagykutyának miféle baklövések elkövetése után kell lemondania.
 
Éppen ezért a politikusi pályára készülődő aspiránsokat valamiféle gyorstalpaló vagy egyéb okítás keretében föl kéne világosítani arról, melyet azok a helyzetek, amikor ebadta kötelességük lesz leköszönni, és elkotródni a francba a már emlegetett csicsókatermesztés céljából. Az efféle helyzeteket kiváltó okok taglalásába most nem mennék bele, mert annyi van belőlük, hogy félek, lefagyna tőlük a szerver.  Tény viszont, hogy lelkiismeret is van a világon, bár bevallom, a politika viszonylatában erre elég nagy marhaság ráhivatkozni.  

 

www.regenytar.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr981744997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsu 2010.02.10. 15:02:20

"hagyta szalmaszálanként szétlopkodni a rábízott fészket" - kévék voltak azok, nem szalmaszálak, a többi stimmel . :)
süti beállítások módosítása