A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.02.04. 14:16 Regénytár

Életmód házi őrizetben

Aki politikai pályára lép Magyarországon, az úgy tűnik, bizonyos idő elteltével házi őrizetben találja magát, legalábbis a jelek erre mutatnak. Lehet, hogy mindez azért van, mert politikusként lehetetlenség kibírni, hogy ne lopjon az ember kisebb, de inkább nagyobb összegeket. Ennek a kényszernek lehet a következménye ez a másik kényszer, a mentelmi jog és a dutyi között egyfajta átmenetet képező házi őrizet.

Érdekes téma, hogy amíg a politikusi mutykározások felderítésére rengeteg figyelmet fordít a média, addig jóformán semennyit nem foglalkozik a házi őrizettel, pedig erre is lenne igény. Engem például cudarmód érdekel, mi mindent takar ez valójában. Primitív írói eszemmel úgy képzelem el, hogy az ember egész nap háziköntösben és papucsban flangál a lakásban, jó sokszor megtéve a konyha és a nappali közötti távot, mert az izoláció talán arra is vonatkozik, hogy netezni és telefonálni sem szabad, nem beszélve az ablakon kifelé bámulásról, ami meg azért nem tanácsos, mert az örökké éhes paparazzik csak erre várnak, hogy kócosan, borostással, kilógó pöccsel lekaphassák az egykoron rettegett basát, a tanácsadói cégeknek utalt százmilliók kiderülése előtt isten ostorának számító csúcspolitikust, és rohanjanak vele a bulvármédiába, ahol egy erre szakosodott csapat vár készenlétben, hogy tovább verje ezt az amúgy is meleg vasat, úgyhogy a házi őrizetes a saját érdekében a közelébe sem megy az ablaknak. Sóhajtozva bámulja a fekete monitorú PC-jét az asztalon, vagy ha bekapcsolja, akkor csak valami ősrégi lövöldözős off-line gamét merészkedik rajta nyomni, de ezt is hamar megunja, mert hozzászokott ahhoz, hogy csupa csúcstechnikával van dolga, ez meg így gagyi. Kimegy tehát a konyhába, szórakozottan föltesz egy újabb kávét, a gáznál meg rágyújt az újabb, ki tudja hányadik cigarettájára és keservesen átkozza ezt a méltatlan sorsot, ami osztályrészéül jutott, pedig egyáltalán nem szolgált rá, sőt mi több, ő mindenkinek jót akart, beleértve önmagát is, meg természetesen a pártot, és ez a két szándék ugyanúgy viselkedik, mint a párhuzamosok a geometriában, ő pedig tisztán látja ezt a végtelent, akár a rossz tanuló a Tanár úr kéremben, és ettől egészen el is kámpicsorodik. Két kósza könnycseppet is elmorzsolgat a szeme csücskében, aztán visszacsoszog a dolgozószobába a kávéval, és lerogy egy kopott, macskatépte huzatú fotőjbe, szórakozottan maga elé vonszol valamilyen iratmappát és úgy tesz, mintha dolgozna, pedig a gondolatai csakis és kizárólag a saját nyomorúsága körül járnak.
 
De lehet, hogy mindez téves és a házi őrizet egyfajta vidám kívülállás, ahonnét az ember joviális megelégedettséggel tekingethet kifelé a felbolydult, és megveszekedett világba. Nem kopott köntösben, hanem elegáns melegítőben flangál és szó sincs arról, hogy nem netezhet és nem telefonálhat. Ha megéhezik, pizzát rendel, estefelé pedig akár hölgyvendéget is fogadhat, senkinek semmi köze hozzá, mert nem lépi át a küszöböt – a pizzafutárnak is on-line fizet  –, az ablakba pedig juszt is kidülleszti magát, hogy a paparazzik láthassák, nincs mit rejtegetnie a világ előtt. Ha alaposabban belegondol, még jól is jött neki ez a kis szobafogság, mert így körülnézhet egy kicsit on-line a pénzügyei között, és csinálhat egy gyors rovancsot, mert eddig nem nagyon ért rá az ilyesmire. Igaz, hogy most a kutyát nem tudja megsétáltatni, de ráállíthatja a futópadra, ami a megtett kilométerek számát tekintve dettó ugyanaz. A barátai minden nap meglátogatják, és sosem jönnek üres kézzel, ő meg velük együtt nevetgél ezen az egész haszontalan ügyeskedésen, aminek a végén megdicsőülve, valóságos metamorfózist átélve fog újjászületni, és mint a csúf bábból kikelő csodálatos pillangó fog kilépni a világ színe elé, mert nem találhatnak ki ellene semmit, vagy ha mégis, meg fogja védeni az atombiztos bunkernél is hasznosabb civilizációs találmány, a mentelmi jog.
 
Ilyennek képzelem el a házi őrizetet, pro és kontra, de lehet, hogy az igaz valóság most is valahol e két véglet között van. Félúton.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr61729223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_czar 2010.02.04. 19:12:46

index címlap?? miért?

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.04. 19:22:03

De milyen jó kis házba vannak őrizetbe :)

Kirsánkodó 2010.02.04. 19:47:35

@_czar: Kedves czar,
hát azért, mert ez egy írás. Nem hatásvadász, nem politika, nem kúrásos, egyszerűen csak egy kedvesen okos írás. Akiben tud, hát további gondolatokat ébreszthet. Sajnos, nálad ez nem jött össze.

Kukacospista 2010.02.04. 20:02:41

Köszönöm a felvilágosítást!
Ez már néha nekem is eszembe jutott,mit is takar pontosan a háziőrizet...
Szegényeket biztos vmi. ügyvédi mukaközsségből hivja a kirendelt védő...
Eseleg megkéri az őt ellenőrző rendőröket,következő körben hozzanak kolbászos pizzát,dupla sajttal?
De nyugodtak lehetnek,legalább nem törnek be,megmarad a mutyicucc...Vagy jönnek a slapecok és beszámolnak az ügymenetről?
Mingyááá bebőgök...

hacsu 2010.02.04. 20:24:54

Nagyon szellemes :) Pont ilyen lehet, vagy még ilyenebb :))

_czar 2010.02.04. 20:33:29

@Kirsánkodó: "azért mert ez egy írás"
örülj neki, olvasgasd még el párszor, ébressze benned a gondolatokat :) szerintem te is ilyen kedvesen okos vagy.

Zib 2010.02.04. 21:10:20

Sándor !

Gratula a címlaphoz, már régen aktuális!

"Netuddki!"

Kirsánkodó 2010.02.04. 21:17:07

@_czar: Kedves Czar! Én okosan kedves vagyok, te pedig kellemetlenkedően ostoba. Gratulálok az indexnek, hogy észrevette a különbséget a Vadászó Hatás és a Hatásó Vadász között! Nem kell mindig kaviár, kedves Czar, elég a lencse, hogy első olvasatra is rájöjjön az ember: ez egy írástudó ember szellemes gondolatmenete egy olyan témáról, ami nem érint meg téged. De hát ettől nem kell fikázni és kioktatni az ilyesmire fogékony embereket.

(jud) 2010.02.04. 21:20:03

Ez jóóó ... :)))

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.02.04. 21:20:31

@Zib: Szia Zib! Tényleg nem tudom, ki vagy, de kösz a jókívánságokat. Egyébként pedig nem törekszem a címlapra, azt írom, ami eszembe jut, ha jó, ha repülő :)

Zib 2010.02.04. 22:33:44

@Regénytár: No ki?
Sancho Panza

Tényleg jó voltál.(mint mindig?)

gandichi 2010.02.04. 23:12:23

neem is oly rossz politikusnak lenni ahhoz képest, hogy háza is van+őrizet, csak ne igyon sok vizet,mert megárthat és fizet, de kinek?

lüke 2010.02.05. 08:48:33

remek:)
csak nehogy jöjjön egy Haynau, mert még hösök lesznek:)
süti beállítások módosítása