A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.01.26. 11:41 Regénytár

És a prózával mi a helyzet?

Érdekes polémia zajlik a neten a kortárs magyar költészet támogatásáról, pontosabban ennek furcsaságairól. Nem kétséges, hogy ez a vita a Beaufort-skálán alig haladja meg a vihar a biliben szintet, mégis több százan pattantak rá arra a blogra, amely ezt a témát megszellőztette.

Azzal kezdődött, hogy valaki kiszagolta: egy ifjú magyar költő egymillió forintos támogatást kapott egy verseskötet megírására. Ez még nem lett volna baj, mert hát van ilyen, de most a produktum is kikerült a netre, és mert ninősíthetetlenül szarnak találtatott, úgy vonzotta az ádáz kommentelőket, ahogy jó hárító a kóbor villámokat.

A sokféle vélemény közül egyfajta közös nevezőként kialakulni látszott az a tézis, hogy az interneten torát üli a dilettantizmus, és a szar versek alkotói támogatásának se szeri se száma. A jónép egy része hörögve vetette rá magát a szegény, szerencsétlen költőre - mert mi az az egy millió? -, a másik része pedig hörögve védte, sőt, a költőszakma is zászlót bontott és beavatkozott önmaga védelmében. Az egésznek soha nem látott tobzódás lett a következménye, bár ezt én már csak hírből tudom, mert a végkifejletről lemaradtam. Arról is csak ma szereztem tudomást, hogy az egészet elindító blog gazdája annyira megsértődött az ellene indított frontális támadás miatt, hogy fölszámolta a jegyzettárát.
 
Nekem bizony eszem ágába sem jutna fölszámolni a Kávézaccot, ha egy hasonló helyzetbe keverednék, de könnyen beszélek, mert ennek a dolognak egyelőre még az árnyéka sem fenyeget. Legfőképpen azért, mert soha nem vetemednék ilyesmire, mármint hogy nekimenjek a költő- és/vagy az írószakmának és pláne az alkotói támogatásoknak.
 
Szerintem a költők és/vagy az írók ennél jóval több mindent megérdemelnének. Ha rajtam állna, az egyértelműen gány alkotásokért például bevezetném az ellenösztöndíjat, ami egy jó kis szibériai száműzetést takarna, de mivel nekünk nincs egy zsebkendőnyi Szibériánk sem, erre a célra a Hortobágy is megfelelne.
 
Főként a prózára helyeznék nagy hangsúlyt, merthogy a költészet az égvilágon senkit sem érdekel. Néhány ódivatú szerelmes fiatalon, vagy nosztalgiázó idősön kívül ma már senki nem olvas verseket, még a magyartanárok sem, pedig tőlük elvárható lenne. A vers meghalt, a próza viszont virágzik, már úgy értve, hogy az irodalom előtt új távlatokat nyitó interneten a szöveges publikációk közel 90%-a prózában van megírva.
 
Természetesen mindez igen változatos formát ölthet, és a skála is igen tág, mert az egyik végén ott vannak a közönséges, irodalmiatlan hírek, a másik végén pedig az amatőr írók által működtetett weboldalakon föllelhető alkotások. És ezen a ponton csatolódnék vissza a fentebb már emlegetett vitára, amelynek az egyik sarokpontja éppen ez, vagyis a minőség kérdése volt. Miközben egy költemény esetében nagyon nehéz megítélni a valódi értéket – mint tudjuk, a szabadvers előtt nem áll szinte semmilyen korlát –,  addig a rossz próza önmagáért beszél. A legszembetűnőbb komponense ennek - a nyelvi silányság mellett - az a rengeteg másodlagos hatás, ami a médiából, mint ihletadó közegből hozzá érkezik. A jó novella és a friss, érdekes történet alapjáratban is ritka a neten, az pedig már szinte lehetetlen, hogy egy ilyen kompozíció tisztességesen meg is legyen írva.
 
Őrült hülyeség lenne nem egyetérteni azokkal a véleményekkel, hogy ez a korlátlan szabadság valahol nincs egészen rendjén. Nem jó az, ha a fiatal, önjelölt vagy nem éppen fiatal, de önjelölt írók felügyelet és útmutatás nélkül hígítják az irodalmat. Erre volt kitalálva az internet előtti korszakban a szerkesztőségi rendszer, amikor tapasztalt és bejáródott redaktorok különféle esztétikai, ízlésbeli – és nem ritkán politikai – szempontok szerint gardírozták a hozzájuk érkező kéziratokat. Nem lehet azt mondani, hogy ezek a mogulok tévedhetetlenek voltak, de akkoriban az irodalom még jól nyomon követhető csapásvonalon haladt, és azt sokkal könnyebb volt átlátni és megérteni, mint ezt, ami manapság a neten honos. Mi tagadás: én megrögzött cenzúrapárti vagyok, csak nem politikai vagy ideológiai értelemben, hanem a jó ízlés, és az erkölcs vonatkozásában. Amíg ez meg nem valósul a neten (is), addig nemcsak a versek miatt aggályoskodhatunk, hanem az életünket sokkal inkább átható próza kapcsán. Bőven van tehát félnivalónk amiatt, hogy merre tart ez az egész, már ha tart valahová egyáltalán.

 

www.regenytar.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr181703187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuci56 2010.01.27. 20:37:15

Nagyon jól megy a Skoda! Ezt Bada Dada nem mondta soha.Inkább így írta le a szart:Apa autót hajt!ZD E.O.B.!Itt egy négysoros,egy milla nélkül.Teljesen igazat adok okfejtésedre.A költészet kinyúvadt.Sajnos.

vasziljevics 2010.01.28. 16:24:50

jelentem én ismerek egy (1) embert, aki olvas verset. mondjuk nem kortárs dolgokat, de ez úgyis mindegy.

annyiban egyetérteka poszttal, hogy nem szabadna minden fost szabadjára engedni (hehe, pont én beszélek), ugyanakkor nem elvetendő az az aspektus sem, hogy bekerülni irodalmi körökbe, még ha tehetséges vagy ígéretes is valaki, nem túl könnyű. nem árt hozzá némi... khm... hátszél. meg persze tudni kell, hogy hol keresse az ember az ajtót (vagy a kiskaput).
akinek ehhez nincs kedve / ideje / módja vagy csak szimplán nem az írásért akar élni, hanem megmarad hobbi szintjén, annak viszont tökéletes eszköz az internet, hogy megossza a dolgait azon kevesekkel, akiket esetleg érdekel (vagy annyira igénytelenek, hogy bármi jó nekik :). csak emiatt kár lenne az ízlésterrort rászabadítani az önjelölt novellistákra. aki szar, azt úgysem olvassák. vagy ha mégis, akkor meg van rá igény. márpedig amire van igény, az nem szar. vagy igen? hogy is van ez...?
süti beállítások módosítása