A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.12.15. 11:36 Regénytár

Nyakig reklámokban

A reklámoknak cudarul nehéz ellenállni, és ez ilyenkor, télen domborodik ki a leginkább. Ebben a periódusban az is hirdet, akinek évközben eszébe se jutna, a postaládákból szinte kibuggyan a sok haszontalan szórólap újság, a tévé meg szinte tobzódik a dühítően álságos spotoktól. A kőbalta idejében talán még működött ez a stratégia, de ma már bárki leleplezheti a hirdetések mögül kikukucskáló hamisságot. Nem nagyon kell mást tennie, mint jó alaposan körülnézni a netes fórumokon, merthogy a mozdonykerék pumpától az esernyő magon át egészen a reszelőzsírig mindennek van saját véleménytára.  Modern fölfogású ember ma már fogpiszkálót se vesz anélkül, hogy előzőleg ne tájékozódott volna az erre szakosodott fórumokon. De a hirdetési biznisz erről mintha nem akarna tudomást szerezni: még mindig irdatlan pénzeket öl bele olyan animációkba, amelyek azon kívül, hogy fárasztják a szemet, nem jók szinte semmire.

Emiatt van az, hogy a tévétársaságok egyre többet és egyre nyíltabban keseregnek azon, hogy a filmek közé benyomott reklámok idejére a népek elkapcsolnak, vagy fölkelnek és kimennek matatni a hűtőszekrényben.  Mi tagadás, én ugyanezt cselekszem, sőt, büszkén mondhatom: a távirányítóval szinte már virtuóz vagyok, olyannyira, hogy időtlen idők óta nem láttam egy fia reklámot sem. Abban a pillanatban, amikor elszakad a film, és a hangerő irtózatosan fölerősödik – ezt az ocsmány trükköt alkalmazzák a tévétársaságok: a reklámok idejére durván, embertelenül és alkotmányellenesen megnövelik a hangerőt –, reflexből rápöttyentek valamelyik tetszés szerinti gombra, és elkalandozok máshová. Nem egyszer az is előfordul, hogy aztán ottfeledkezem ezen a másik csatornán, lesajnálva a reklámblokk miatt csak félig megnézett filmet, ami azért nem nagy baj, mert a tévében majdnem mindig reprízek mennek, vagy a reprízek reprízei, úgyhogy csak az idióták tesznek úgy, mintha nem látták volna az éppen adott, és reklámokkal meg ajánlókkal az eredeti négyszeresére dúsított mozit. Merem állítani, hogy ebben az agyoncivilizált világban, amikor már a vécé lehúzóját is hálózati adapter működteti, az ember legjobb barátja nem a pszichológusa, hanem a távirányítója. Neki köszönhetően kíméli meg magát havi sok száz perc bosszúságtól – ekkora feszültségoldásra a barátok sem képesek –, és nem mellékesen abban a boldogító tudatban is ringathatja magát, hogy egy pirinyót sikerült kibabrálnia a kereskedelmi televíziózással.
 
Tisztában vagyok vele, hogy ez ugyanaz a hamis érzés, ami az öntelt választópolgárt is áthatja, amikor elhiszi, hogy ő is tehet valamit az ország érdekében, de ha sokan leszünk, és megtanulunk mesterlövész szinten bánni a távirányítóval, akkor ez a dölyfös reklámbagázs vagy elhúz végre a francba, vagy megtanulja a tőle alapjában idegen őszinteséget, és azt fogja mondani, amire kíváncsiak vagyunk.
 
Csak a fal mellett osonva jegyzem meg, hogy a múltkor a közszolgálati csatornákon vadásztam valami filmet, mert ott köztudottan egyben leadják az egészet, de majd megvesztem kínomban, mert végig figyelni kellett, nem volt se lazítás, se sör-, se vécészünet. A végén itt is nyomkodni kezdtem a távirányító gombjait, és elkalandoztam máshová.  

 

www.regenytar.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr851599420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuci56 2009.12.15. 21:10:16

Üdv neked E.O.B.!Valamit elfelejtettél megjegyezni a felsorolásban,nevezetesen a gőzhajólőcsöt.Vagy azt nem reklámozzák?

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2009.12.16. 08:20:36

Szevasz Drága E.O.B.! Ezt tényleg kifelejtettem, pedig ma reggel is volt a postaládámban egy szórólap, ami nikkelezett szemmértékkel ellátott gőzhajó lőcsöt kínált megvételre :)))
süti beállítások módosítása