A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.11.19. 12:49 Regénytár

Időkapszula

A milotai templom renoválása közben nemrég előkerült egy időkapszula. A zárványban régi pénzeket, írásokat találtak, vagyis csupa érdekes dokumentumot abból a korból, amikor ez a kapszulás játék a templom egyik építőjének eszébe jutott. A hír nem lett top listás a netes hírportálokon, én is csak egy ismeretterjesztő havilapból szereztem róla tudomást, de rögtön eszembe jutott, hogy a hetvenes években apámmal mi is készítettünk egy ilyen időkapszulát, amikor a házunk elejét renováltuk.   

Nálunk, Bácskában olyan laza a talaj, hogy ha a víz nem tud róla elfolyni, hanem megszorul valamilyen zugban, rögtön behatol a termőréteg alá és akkora vermeket tágít, hogy egy parasztszekér lovastól, lópokrócostól elférne benne. A mi utcánkban a víz megszorulását az a tény váltotta ki, hogy a hatvanas évek vége felé, a hirtelen támadt jugoszláv jólétben mindenkinek eszébe jutott, hogy átalakítja a házát, ami még nem lett volna baj, de a földhulladékot a népség az utcán terítette szét. A kocsiút ennek következtében föltöltődőtt, sőt föl is púposodott, az esővíz pedig lefolyt róla a falak tövébe. Fogalmam sincs, miért éppen a mi házunk előtt keletkezett egy verem, de a vége az lett, hogy le kellett bontanunk az egész tűzfalat, és az alapot újra elkészítve megint fölrakni. Ekkor támadt az ötletem, hogy tegyünk a téglák közé egy időkapszulát.
 
Mi nem fontos kordokumentumokat helyeztünk el valamilyen szelencébe, hanem egy üveg gondosan lezárt pálinkát, és egy papírlapot, amelyen az elhelyezés dátuma áll, kézírásos betűkkel. A külső borítást egy nejlonzacskó helyettesítette, ami nem egy életbiztosítás az üveg épségére nézve, de reménykedtünk, hogy azok a kőművesek, akik sok száz év múlva megtalálják ezt a leletet, nem fogják összetörni.
 
A nyolcvanas évek második felében, szinte a polgárháború kitörésének előestéjén aztán kiderült, hogy a kósza bácskai vizeket nem lehet ilyen egyszerűen lerázni. Az alig tíz éves tűzfal újból megrepedt, és lassan, ám megállíthatatlanul dőlni kezdett kifelé. Apám minden este új Magyar Szó csíkokat ragasztott a repedésekre, amelyek reggelre általában eltépődtek. Tetézte a bajt, hogy ekkor már nyoma se volt a jugoszláv aranykornak. Szélsebesen vágtatott az infláció, apám nyugdíja pedig – csakúgy, mint az én szövetkezetes fizetésem – rohamosan zsugorodott.
 
Mégis cselekedni kellett: összetrombitáltuk a rokonságot és egy rapid munkaakció keretében lebontottuk az egész utcai falat, aztán még mélyebbre hatolva újraraktuk az alapot, és a kibontott téglákat használva ismét ráfalaztunk. Mivel pontosan tudtuk, hová tettük az időkapszulát, az üvegnek sem lett semmi baja, sőt, a több mint tízéves szilvapálinka mindenkinek nagyon jólesett. A szorult gazdasági helyzet miatt az időkapszulába ekkor már csak a munkálatok dátumát tartalmazó cetli került vissza, az is úgy, hogy a régin filccel lehúztuk az időpontot és föléírtuk az aktuálisat. Valami ismeretlen okból a tégla sem lett elég, így a padlás már csak deszkával lett lezárva, de ennek apám még örült is, mert úgy vélte, ha az a fránya verem újrakeletkezik, nem lesz fölötte akkora súly, ami behorpaszthatná.
 
Mint annyi másban, ebben is tévedett. Az ezredfordulón a fal immár harmadszor is megindult az utca felé, de apám ekkor már nem szövögethetett terveket a felújításra, mert két évvel korábban kiköltözött a moravicai temetőbe. Anyám eladta azt az egy hold földet, amit még az apjától örökölt, és immár profi kőművesmesterrel, vasbeton alapra építtette újjá az utcafrontot. Ezeknél a munkálatoknál már nem lehettem jelen, mert ügyes-bajos dolgaim egy azóta megszűnt budapesti újsághoz kötöttek, így azt sem tudom, előkerült-e az a bizonyos időkapszula, és ami legalább ennyire fontos: visszakerült-e a harmadik dátummal kiigazítva a régi helyére. Ha nem, márpedig ennek elég nagy az esélye, akkor vegyük úgy, hogy ez az írás tölti be ezt a szerepet. Csak nem tudom, pálinkát hogyan mellékeljek hozzá.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr261536549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így csinálj időkapszulát 2012.03.12. 00:07:16

Rövid történet egy hosszú éjszakáról, avagy így ástuk el az időkapszulánkat egy nyári hajnalon. Ahány időkapszula, annyi megoldás. Persze itt is van egy trend, megvannak a kihagyhatatlan elemek, de a belevalók kiválasztása ettől még egyéni döntés. Ami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása