A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.10.05. 12:28 Regénytár

Borban a hazugság

Lehet, hogy már egy kicsit el is késtem ezzel a jegyzettel, mert az a múlt heti hír, hogy bikavér hamisítás miatt 30 napra bezárták az egri Vincze Borászatot, a mai események tükrében alig érdekelhet valakit. Máma reggel ugyanis azt az infót kaptam a pofámba a kedvenc hírportálomon, hogy Kovács Lászlónak 100 milliós végkielégítés járna, ha megszűnne EU-biztosnak lenni. Lehet, hogy vannak páran ebben az országban, akikben ettől a mondattól fortyogni kezd a gyomorsav, de én hál’ istennek, nem tartozom közéjük.  Még örülök is, hogy végre megtudtam, az EU-biztosságban a biztos álláson van a lényeg.

De nem erről akartam írni, hanem a borhamisításról, ami szegény szerencsétlen országunk rákfenéje. Nemrég láttam egy tudományos-ismeretterjesztő filmet a világ legjobb bortermő vidékeiről, amelyből kiderült, hogy Chilében az Andok nyugati lejtőit az Isten is szőlőgazdálkodásra teremtette. Olyan ott a klíma, hogy hülye lenne, aki nem borászattal foglalkozna, és mert Chilében az Andok több ezer kilométer hosszan kínálgatja a bájait, a chilei bor egyszerre lehet olcsó is meg jó is. Még akkor is megéri az ottani szőlősgazdáknak, ha portékájukat tankerhajókban szállítják szerteszét a világba, és csak a célországban palackozzák. Ennek köszönhető az, hogy egy ilyen finom, kizárólag természetes alapanyagokból készült chilei nedű itthon hét-nyolcszáz forintért megvásárolható. Hazai terepen ezzel legfeljebb a kannás és/vagy tablettás borok vetekedhetnek, amelyekről csak a fentebb emlegetett Jóisten tudná megmondani, láttak-e egyáltalán szőlőt, de mesterkedés ide, vagy oda, a chilei borok mellett az olcsó magyar borok pocsékak és ihatatlanok.
A chileihez felérő hazai kínálat 2-3 ezer forint között mozgolódik, de láttam ötezerért is magyar bort, ami egyszerre röhögtető és siralmas. A csúcs mégis egy rozé volt, a Batthyány téri SPAR-ban figyeltem föl rá, potom ezerkilencszáz forintért vesztegették, ami olyan, mint a legdrágább butikban, butikáron venni meg a józsefvárosin kapható kínai göncöket. Ezek után végképp nem tudom, ki a nagyobb idióta, aki két kilóért árul egy rozét, vagy az, aki ezt megveszi.
Mivel a chilei borok mellett igen jelentős mennyiségben és ugyancsak kiváló minőségben vannak jelen a világpiacon kaliforniai, dél-afrikai, ausztrál, spanyol és argentin borféleségek, a magyar termelőnek nem marad más lehetősége, mint csődöt jelenteni vagy hamisítani. A mi klímánk hol ilyen, hol olyan, de leginkább amolyan. Sosem annyira kiegyensúlyozott, hogy huzamosabb ideig egyformán jó szőlőtermésünk legyen. Állítólag az 1956-os évjárat rendkívül finom borokat termett, de a szovjet tankokkal megtámogatott hatalom annyira félt a számmisztikától, hogy 1956-os évjáratú bor nem is került forgalomba Magyarországon.
Talán az lenne a legüdvözítőbb megoldás, ha e kies hazán belül teljesen fölhagynánk a borok pancsolásával. Bele kéne törődni, hogy a világ eltrappolt mellettünk, és ahelyett, hogy négy-ötezres borokkal riogatnánk a magyar vásárlókat, szabad utat engednénk a tankerekben érkező nagyon olcsó, és nagyon jó boritaloknak. Azt nem mondom, hogy a tőkéket egytől egyik ki kéne vágni, mert még jól jöhetnének, ha teljes intenzitással azzal kezdenénk foglalkozni, amiben jó vagyunk. A javarészt sík és lankás Magyarország remek terepe lehet az Európa szerte nagy népszerűségnek örvendő vadászturizmusnak. Jöjjenek csak ide mindenféle nációk vadászai, és jó pénzért pufogtassanak az árván hagyott szőlőtőkéinkre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr571428781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyutyka 2009.10.07. 11:47:34

Na pufogtatás az aztán már van.
süti beállítások módosítása