A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.09.28. 15:09 Regénytár

Krumplik vagyunk?

Máma megint nagy napra virradtunk: amerikai kutatók bejelentették, hogy elkészült a burgonya genetikai állományának leírása. Túlságosan nem értek a genetikához, de van egy adat ebben a híradásban, ami a maga csupasz valóságában mégis megfogott: a jó öreg krumpli genomjában 12 kromoszóma fér el, mintegy 840 millió bázispárral, ami – és most jön a lényeg – az emberi genom negyed részével egyenlő.

Ha azt mondanám, hogy meglepődtem ezen az emberi fajra nézvést igenis lealacsonyító fölfedezésen, akkor szemenszedett módon hazudnék. A civilizációs versengésben szinte minden a krumpli mellett szól. Tudomásom szerint egyszer sem fordult még elő, hogy valamely burgonyafaj képviselője abnormális politikai nézetekkel hozakodott volna elő, nem beszélve arról, hogy ezek a hozzánk képest csak negyedannyi genetikai kapacitással bíró egyedek nem is tömik tele a légkört szén-dioxiddal, és egyiknek sem kell lízingelt gépkocsi, meg fürdőszoba. Hiába érezzük most úgy, hogy ez az eredmény megpocskondiázása az emberi méltóságnak, mert hát köztünk sem mindenki pedofil, meg tömeggyilkos, de a krumplik között ilyesmire még véletlenül sem akadhat példa, és bár el kell ismerni, szimfóniát a ritkánál is ritkábban szereznek, békés, nyugodt alaptermészetük jócskán maga alá gyűri ezt a hiányosságot.
 
Ideje tehát véget vetni az öntömjénezésnek, és tisztán, közérthetően, mindenfajta politikai sallangoktól mentesen kijelenteni, hogy valahol, mélyen - vagy tán nem is annyira mélyen -, mind egy szálig krumplik vagyunk. Lehet, hogy most még négyszer annyi genom van a zsebünkben, mint ezeknek a jámbor, gumós lényeknek, akik még a kolorádóbogarak ellen sem tesznek semmit, de ők sokkal jobban sáfárkodnak az övékkel, mint mi a miénkkel, az már biztos. Nem kell nagy trükközés ahhoz, hogy belássuk, a civilizált emberi életforma jórészt a pazarlásra és a fölöslegességre épül. Gyártjuk a szemetet, halmozzuk magunk köré a tárgyakat, és két marokkal szórjuk szerteszét a drága energiát. A burgonyára mindez nem vonatkozik, sőt, ha valaki rászánna egy jó adag tudományos fáradságot, biztosan kiderítené, hogy mindaz, amit fontosnak tartunk, és amire emberileg büszkék vagyunk, éppen annyira fölösleges, amennyire többnek tarjuk magunkat a házikrumplinál.
 
A korrekt tájékoztatás szellemében azt sem hallgathatom el, hogy ezt a korszakos felfedezést az amerikai tudósok bizonyos kínai szuperszámítógépek igénybevételével tették, és mivel Kína a világ legnagyobb krumplitermesztője, elemi érdeke fűződik hozzá, hogy némi génmanipulációval meg miegyébbel újabb rekordokat döntsön. Nagyon úgy fest tehát, hogy az eszményien békés, civilizált burgonyaneműek napjai meg vannak számlálva, és hamarosan megjelennek a világpiacon a nejlonreszelékből készült kéttonnás példányok, és akkor megnézhetjük a genomjainkat.
 

(Több ilyesmi: www.regenytar.hu)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr671412913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2009.09.30. 12:04:10

Itt is próbálgatom a kommentelést.
süti beállítások módosítása