A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.06.11. 09:08 Regénytár

Akkor most doppingoljunk, vagy ne?

Íme, a magyar népet ért legújabb igazságtalanság: a pekingi olimpián (2008-ban) doppingoláson ért fehéroroszok egy hosszú, bonyolult és legalább annyira korrupt ügyvédi procedúra következtében mégis megtarthatták olimpiai érmeiket, így az erkölcsi alapon második Pars Krisztián maradt negyedik.

Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon sok mindent. Legelőször is korlátlan mértékben és mennyiségben lehet siránkozni azon, hogy miközben a világelit orrba-szájba doppingol, és ha a lobbiérdekek úgy kívánják, bárki, röhögve megtarthatja kemikáliákkal megszerzett érmeit, mi magyarok akkor is szívunk, ha nem tudunk eleget pisálni.
 
Ez a kulturált, és a nemzetközi sportbizottságok szerint elvárható módja a sérelmek kinyilvánításának. A másik mód az lenne, ha azonnali hatállyal felfüggesztenénk tagságunkat a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben, és teljes mellbedobással frontális támadást indítanánk ez ellen a jelenség ellen. Például megkereshetnénk, és az ügy mellé édesgetnénk azokat a kis népeket, akiket a miénkhez hasonló méltánytalanságok értek. Lehet, hogy eleinte ránk se bagózna senki, de ettől a pillanattól, mint egyfajta áldozatvédő, Fehér Gyűrű Egyesület, éberen figyelnénk minden ilyen doppingeltussolásos esetre, és azonnal reagálnánk. Nem kéne hozzá sok idő, és elterjedhetne a világon az a nézet, hogy Magyarország a dopping elleni küzdelem valódi élharcosa, és szépen, lassan megjelennének az első szimpatizánsok és támogatók. Talán érdemes lenne egy Doppingeltusolási Ügyek Nemzetközi Hivatalát is alapítani, aminek működését nemzetközi adományokra kéne helyezni, mint a Vöröskereszt esetében. Évszámokat nem saccolnék, de ha ezt a munkát komolyan, elhivatottan végeznénk, egy idő múltán ki lehetne fordítani a sarkáról ezt az egész, agyondoppingolt, agyonkorrumpálódott világot.
 
Tisztában vagyok vele, hogy sokan lesznek, akik azt mondják, ez az egész egy orbitális hülyeség, mert ezzel csak magunknak, a magyar atlétáknak ártanánk. Ez részben igaz is, a kérdés csak az, mi a fene célja van ennek az egész cécónak, amit manapság élsportnak szokás nevezni? Hogy nem szórakoztató, az már biztos. Itt már régen nem arról szól a nóta, hogy aki sokat edz, és a képességei is megvannak hozzá, diadalmaskodhat valamelyik nagy, nemzetközi versenyen. Elég csak ránézni azokra a versenyzőkre, akik az ilyen eseményeken rajtvonalhoz állnak: természetes módon élő és táplálkozó emberek így nem nézhetnek ki.  Sokkal inkább arról van szó, hogy az élsport is a technika és a tudomány manifesztálódásának gyűjtőhelye lett, mint a Forma 1. Az utóbbi híven tükrözi a világ műszaki fejlettségének állapotát, az atlétika, az úszás, a torna, stb. pedig azt, hogy az orvostudomány miként képes apróbb-nagyobb trükkökkel kijjebb  és kijjebb tolni az emberi teljesítőképesség határait.
 
Nehezen lehetne elvitatni, hogy nekünk, magyaroknak ehhez semmi közünk. Mi idealisták vagyunk, még mindig abban hiszünk, hogy a sport csak a sportról szól és semmi másról. Emiatt egyre lejjebb csúszunk a nemzetközi sport TOP listákon, és még mindig azzal áltatjuk magunkat, hogy sportnemzet vagyunk, hiszen az olimpiai éremtáblázat örökranglistáján fent vagyunk az elitben (ha az egy éremre jutó lélekszámot tekintjük, abszolút elsők is vagyunk). De ez már a múlt. A jelen egyre inkább az lesz, hogy egyetlen, árva olimpiai bronzéremnek is nagyon-nagyon kell majd örülnünk. Ha kell.
 
 

www.regenytar.hu

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr982073476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

assasin 2010.06.11. 11:05:43

Mondjuk az ezüst, és a bronz volt az övék......ha már a témáról ír, nem ártana a pontosan.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.06.11. 11:10:32

@assasin: kösz, ez a gyors írás átka. Kijavítom. No de a többi felvetés? Merthogy nem ez volt ebben a szösszenetben a lényeg. :)

csárli hárper 2010.06.11. 11:16:15

sajnos amíg ilyen smitpál féle senkiházi szaralakok képviselik a magyar sportot változás nem lesz.

assasin 2010.06.11. 11:16:35

Persze, csak gondoltam megelőzöm a gunyoros helyreigazításokat :)

nos, amit javasolsz, ahhoz kéne egy tökös MOB elnökség..ami kb olyan messze van mint a plutó :)
Akik, tán rámutathatnának, hogy lehet jogi tévedést elkövetni..de a tény tény marad.
Mi két aranyérmet vesztettünk úgy, hogy negatív volt a doppingminta...
Ők meg pozitív doppingminta mellett megtarthatják...
Az igazság és a jog, karonfogva kéne járnia..nem?
Ehelyett???:)
Lehetne ágálni, és nemzetközi sajtókonferenciát tartani, meg bojkottálni...kb 3 napig tartana az érdeklődés
Utána Paris Hilton megint villantana, és már az érdekelné a nemzetközi sajtót :)
Nekem az a szégyen hogy már 1 napja hogy kikerült a hír,. és Schmitt úr a MOB elnöke, még nem nyilatkozott, se így se úgy...Na ez a szégyen.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.06.11. 11:18:42

Szerintem meg engedélyezzünk mindenféle doppingot. Mivel egy szert csak a felismerése után lehet tiltani, a gazdag sportolók előnyét nem lehet megszüntetni, így viszont nem lennének botrányok.

Viszont meg kell említeni, hogy a dopping sokkal inkább az edzések tűrését, és ezáltal a még keményebb felkészülést segíti. Nem a doppingtól lesz valaki jó sportoló, legfeljebb ennek segítségével emelkedhet ki a jók közül.

Six 2010.06.11. 11:24:09

Elég régóta úgy gondolom, h az olimpiának a mai formájában nincs létjogosultsága. Laborok versenyeznek egymással, és az ügyes szerek és vegyészek mindig 2 lépéssel lesznek a wada előtt.
ld. az a legendás atlétikai vb, ami után Justin Gatlin edzője (Trevor Graham) ment oda a Wadá-hoz egy anyagmintával, h srácok! ezt keressétek.
El is meszelték szinte az egész USA válogatottat, Tim Montgomery-stül és Kelly White-ostul.
Az olimpiáról ki kellene zárni azon sportágakat, amelyek szinte kizárólag az erőre építenek (futás, úszás, súlyemelés, dobószámok, erősportok). Ez lenne az egyetlen megoldás. Szerintem.

hacsu 2010.06.11. 11:28:33

@Six: A másik megoldás az lenne, ha mindig ugyanazon a helyszínen lenne, pl. egy viszonylag gyéren lakott szigeten felépített olimpiai centrumban, amit csak a versenyek idején működteténenk - addig nemzetközi pénzekből állagmegóvás folyna - hasonlóan az ókori olimpiákhoz, mert azok is mindig ugyanott voltak. Ez a versengés a megrendezés jogáért, meg a hozzá kapcsolódó gusztustalan profithajhászás már úgyse sokáig fokozható, vagy ha mégis, elveszi az eredeti eszmétől azt a kicsit is, ami még megmaradt.

ca2 2010.06.11. 11:53:13

"Nehezen lehetne elvitatni, hogy nekünk, magyaroknak ehhez semmi közünk."
Ezt hogy érted?
Az egész világ szemét és doppingol, de nekünk olyan ügyes legényeink és lányaink vannak akik dopping nélkül is felveszik velük a versenyt?!
Ne ringassuk már álmokba magunkat...!
Sajnos azt jobb ha tudomásul vesszük, hogy a mai sportban az orvosi háttér ugyan olyan feltétel mint mondjuk a megfelelő sportfelszerelés! (a mai sporton nem az utóbbi 1-2, hanem az utóbbi 40-50 évet értem)
És azt is jobb ha tudomásul vesszük, hogy mi egyre jobban lemaradunk ezen a téren, mivel nem szeretnénk a sportra költeni, csak az olimpiai aranyaknak szeretnénk örülni. Kicsit olyan ez, mint ha valaki mindig csak a fizetéséért szeretne bemenni a munkahelyére...
Így nem marad más nekünk, mint irigykedünk azokra akiknek nálunk jobban megy a dolog és csalással vádoljuk őket.
Igen, a mai élsportban benne van a dopping (úgy a fehéroroszban mint a magyarban) és igen, ez nem jó dolog.
De attól mert nem jó sajnos tény. Ezt nem a "gonosz, csaló sportolók" találtál ki, hanem a közvélemény (vagyis mi) kényszeríti ki, mert emberfeletti teljesítmények, rekordok, aranyak kellenek.

assasin 2010.06.11. 12:11:19

Naaa..a NOB lehet hogy végülis kezd tisztességesen gondolkodni??? na majd kiderül...talán van még remény:)

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.06.11. 12:16:05

@assasin: Mindig is tudtam, hogy az írás cudar fegyver. Akármibe fogadnék, hogy olvasták ezt a jegyzetet és magukhoz nyúltak. :))

gezabá (törölt) 2010.06.11. 12:17:31

ti hol éltek? mindenki doppingol. csak most már ki tudják mutatni, már amikor. a Balco vagy tiz évig húzta az usa sportját.

gezabá (törölt) 2010.06.11. 12:21:59

én is doppingolok, amikor teát iszom reggel, hogy magamhoz térjek és elfoglaljam a helyem a futószalag mellett.

assasin 2010.06.11. 12:23:25

@Regénytár: Egyértelmű...sőt, már követet is indítottak feléd, hogy módosítsd az írásodat :)
fekete limo érkezik:)
Persze..kérdés, mennyire lesz független hiteles labor...és milyen eredmény jó a NOB-nak?? nagy kérdés ez :)

spinat 2010.06.11. 13:23:44

Kb olyan vicces lenne, mint amikor Armstrong 100 ezer dollárt adományoz a wadának müszerekre.

clemens (törölt) 2010.06.11. 13:30:05

"Itt már régen nem arról szól a nóta, hogy aki sokat edz, és a képességei is megvannak hozzá, diadalmaskodhat valamelyik nagy, nemzetközi versenyen."

Ezzel a mondatoddal nem értek egyet. Inkább úgy írtam volna, hogy aki sokat edz, és a képességei is megvannak hozzá illetve rendelkezik a megfelelő doppingszerekkel és orvosi stábbal, az diadalmaskodhat valamelyik nagy, nemzetközi versenyen.

Pistike_ 2010.06.11. 13:58:51

Ezt azért szépen lehet ám boncolgatni ...

- A történtek alapján Annus simán olimpiai bajnok, az érmét vissza kéne adni.

- Lehet engedélyezni kéne minden szert és akkor nincs min vitázni. Aki hajlandó belehalni a sok doppingba, tegye meg.

- A másik oldal pedig, hogy amíg nálunk Schmitt Palika vagy egy hasonló kaliberű valaki intézi a dolgokat, - aki csak akkor megy valahova és csak akkor csinál valamit, amikor érdeke és a pofarakás úgy kívánja, - addig itt sok nem terem a sportolóknak. (Lásd pl. a legutóbbi olimpiai égésünk. Előtte elmondta, hogy sok érmet várok, utána meg amikor leégtünk sírt, hogy nincs elég pénz. Nem előtte kellett volna neki tennie érte ?)

Martian (törölt) 2010.06.11. 14:37:49

@Hkacsa: "Szerintem meg engedélyezzünk mindenféle doppingot."

Ez egyrészt növelné a gazdag országok/sportolói tenyészetek előnyét... másrészt a szülők úgy óvnák a gyerekeiket bármiféle versenysporttól, mint manapság a drogdílerektől és pedofiloktól.

Martian (törölt) 2010.06.11. 14:41:52

@Pistike_: Gyurcsányék magasról szartak Schmitt Pálra, meg a magyar sportra is... végülis az olimpiai érmek számukra értéktelenek, mert nem tudják belőlük megtömni a saját zsebüket.

Pistike_ 2010.06.11. 14:45:56

Martian : Emlékszel gondolom az Annus esetre. Hogy ált hozzá Gyulai és hogy állt hozzá Schmitt ? Ennyit róla és ez nem éppen az aktuális politikai erőltől függő dolog volt.

Pistike_ 2010.06.11. 14:49:10

@Martian: Emlékszel az Annus esetre ? Hogy állt ki mellettük Gyulai és hogy nyilatkozott/"állt ki" Schmitt ? Az nem az aktuális politikai vezetéstől függ, hogy 1 ilyen helyzetben hogy reagálsz, de 1 tény, megmutatta, hogy ki is Ő valójában.

Pistike_ 2010.06.11. 14:51:30

bocs, az első valamiért sokáig nem jelent meg ...

pizzaboy 2010.06.11. 15:02:26

"Mi idealisták vagyunk, még mindig abban hiszünk, hogy a sport csak a sportról szól és semmi másról."

Szerintem ez igen naív feltételezés. Az athéni olimpián rekordszámú sportólónk bukott le, mert még ahhoz is bénák vagyunk, hogy normálisan doppingoljunk. 20 éves módszerekkel próbálkozunk, és csodálkozunk, hogy elkapnak.

Az új módszerek/szerek pedig pénzbe kerülnek.

Így marad nekünk az, hogy a dopping kiűrülési idejével játszadozhatunk max (magyarul abbahagyod a szer szedését, hogy az olimpiára eltűnjön a véredből), így viszont lemaradunk a felkészülésben.

Mr. Rocketfinger 2010.06.11. 15:05:34

de felb...ódtam ezen tegnap. igenis lehet siránkozni, szégyen, hogy ez megtörténhet. Annus és Fazekas ugyebár nem doppingoltak, csak doppingvétésget követtek el. ez a két paraszt meg pozitív mintát adott, teljesen nyilvánvaló a dolog és jogi csűrés-csavarással megúszhatják.
ezittenkéremmagyarország-gal tudok egyetérteni, amíg ilyen elnöke van a MOB-nak, addig meg is érdemeljük, hogy így bánjanak velünk. amíg az a fontosabb, hogy Schmitt "Gerincoszlop" Pál (és a fajtája) számára egyébként olyan fontos adófizetők pénzéből mulasson külföldön három hétig, addig ne is várjunk változást ezen a téren. szerintem például a parlamet elnökeként azonnali hatállyal "monnyon le" a MOB elnöki tisztéről. eddig se csinált szart sem (az egyébként ötletként is perverz budapesti olimpia propagálásán kívül), ezután mi lesz?

alex4427 2010.06.11. 17:00:25

Nem hinném, hogy a MOB elnöki szintjén dőlnek el a dolgok (a hátrányunkra). Sokkal nagyobb maffiák nyomulhatnak itt.
(Csak zárójelben: az athéni olimpia idején, ha nem tévedek, egy bizonyos Gyurcsány (Gyurcsányi?) volt a sportminiszter, aki gyorsan otthagyta az olimpiát, mert a miniszterelnökséghez itthon kellett kavarnia.)
süti beállítások módosítása