A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.05.18. 13:37 Regénytár

Világvége szombaton?

Egy amerikai kisegyház óriásplakátokon hirdeti, hogy 2011. május 21-én szombaton „bibliai jelek és bizonyítékok” alapján eljövend köreinkbe a világvége. A szervezet nem gyűjt pénzt, és nem is csábít maga közé új híveket, csupán csak meggyőződésből hirdeti az igazságot.

Ha igazuk van a szekta jövőlátóinak – márpedig miért ne lenne igazuk? – még van cirka két és fél napunk. Mit lehet ennyi idő alatt kezdeni, egyáltalán, mibe érdemes belefogni? Gyaníthatóan semmibe, vagy legalábbis nem olyan volumenű vállalkozásokba, mint amilyen a házépítés vagy a nagykabátvásárlás (csak azért nem írtam százas csomagolású papír zsebkendőt, mert éppen meg vagyok fázva).
 
Mint minden racionális gondolkodású, felvilágosult ember, én is eltűnődtem már néhányszor a világvége eljövetelének hogyanján. Nem hollywoodi méretű kataklizmával számoltam, inkább csak egy erős felvillanással, amit rögtön mély és oszthatatlan sötétség követ. Ilyen lenne az, ha a Mindenható véletlenségből, vagy kész akarva rátenyerelne a villanykapcsolóra, vagy a távirányítóra és a program egy másik univerzumban, másféle fizikai törvényekkel folytatódna. Azt ugyanis kötve hiszem, hogy létezik ezen a bolygón olyan humanoid beállítottságú élőlény, aki csalhatatlan bizonyossággal meg tudná mondani, mi fog történni a környezetében akár csak egy másodperc múlva. Még a nagy tiszteletű Nostradamus sem lehet kivétel, mert ha jobban belegondolunk, és így utólag összevetjük a jóslatait a történelmi tényekkel, sokkal inkább az jön ki, hogy elsősorban politológus volt, aki éberen és hozzáértő módon figyelt a környezetére. Akkoriban még nem kellett megfelelni a médiának, ő mégis a ma is divatos többértelműséget részesítette előnyben – talán azért, hogy ha esetleg téved, azonnal ki tudjon rukkolni egy másfajta, szintén homályos magyarázattal.
 
Ezzel a technikával viszonylag könnyű jósolni, bár az igazat megvallva én még sosem próbáltam. A mi családunkban anyai nagyapám merészkedett ezen a téren a legmesszebbre, mert ő azt állította, hogy fel fog bomlani a Szovjetunió, Jugoszlávia és az Amerikai Egyesült Államok. Az utóbbi egyelőre még várat magára, de tekintve, hogy ez az államformáció alig kétszázvalahány éve létezik, a felbomlására annyi idő áll rendelkezésre, mint a tenger. A nagyapám mindemellett a kínaiakat tartotta a jövő nagyhatalmának és nem hitt abban, hogy az amerikaiak jártak a Holdon. A világvégét sosem emlegette.
 
Vele ellentétben nekem az a szilárd meggyőződésem, hogy a világvége már meg is történt, csak nem vettük észre. Nem a szó fizikai értelmében, hanem abban a vonatkozásban, ahogy az egyik kultúra eltűnik, és átadja a helyét a másiknak, mint a Római Birodalom bukásakor. A sorsfordító eseményre 1968-ban, a hippi mozgalom csúcspontján került a sor, mert a világ ifjúsága a maga rebellis, tisztán látó módján ekkor kísérelte meg leváltani azt a világrendet, ami a harácsolásra, az értelmetlen készlethalmozásra és a természet kizsigerelésére irányult. Egy rövid ideig úgy tűnt, lesz is valami ebből a dologból, ám a diákvezéreket sorban, egymás után fejbe kólintották, aminek utána visszamentek az egyetemre és ma már ők a pénzvilág legnagyobb manipulálói. A világnak innentől végleg és visszavonhatatlanul vége van, mert nincs más út, mint a folyamatos termelésnövekedéssel járó környezetrombolás, aminek már most, alig negyven évvel a diákforrongások után – ez pedig földtörténeti szempontból mérhetetlenül rövid idő – látszanak is az első jelei (klímaváltozás).
 
Mindennek ellenére kíváncsian várom a világvégét, és ha addig fizetést is kapok, akkor veszek egy pezsgőt, hogy legyen mit kortyolgatnom a nagy recsegés-ropogás közepette. Ámbár az felettébb gyanús, hogy azon a bizonyos óriásplakáton, amely erről az egész hercehurcáról tudósít, egy rádió hirdetése is helyet kapott. Van ne legyek ennyire kukacoskodó?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr572913724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvakarom 2011.05.23. 15:10:27

Ezt megúsztuk, hála istennek.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2011.05.23. 15:32:13

Hála a jóatyaúristennek! Iszonyatosan féltem, nem győztem inni a söröket.

megvakarom 2011.05.23. 17:20:31

Epeköveim miatt nem mertem inni. De a jövő kedden kiveszik őket, azután már bátrabban nézhetek szembe a soron következő világvégékkel.
süti beállítások módosítása