A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.04.19. 10:17 Regénytár

Hogyan viselkedjünk inflációban?

Sunyin és alattomban, de lopakodik befelé az infláció a magyar megélhetés fenségterületére. Habár a hivatalos statisztika mást mutat, letagadhatatlan, hogy mindennek megy fölfelé az ára. Ha ez a növekedés csak egy-két százalék lenne, a pénzromlásra rá se bagózna senki, de mert sok esetben 20, sőt 60 százalékos drágulásról van szó, végső ideje szembenézni a ridegnél is ridegebb valósággal.

Induljunk ki tehát abból, hogy hiába mond mást a hivatalos statisztika, Magyarországon is létezik egy szép, testes, jócskán ivarérett infláció. Az alapvető kérdés innentől tehát az, hogy miként viszonyuljunk ehhez a témához? Kapásból több tucat olyan embert tudnék jelölni az inflációs etikai bizottságba, akik nálam nagyobb kompetenciával rendelkeznek ezen a téren, de félek, a tőlük hallott horror történetek tömeges őrületbe kergetnék felkészületlenül naiv honfitársaimat, ezért inkább előhozakodok a saját, megélt tapasztalataimmal, amelyek a nyolcvanas évek végén, szintén tekintélyes inflációs potenciállal rendelkező Jugoszláviában gyűltek össze.
 
Mivel az infláció mindig a vásárláshoz, az árucikkek beszerzéséhez, vagy úgy an block a pénzforgalomhoz kapcsolódik, kézenfekvő, hogy az egyik alapdilemma az, hogy vajon az infláció első jegyeit tapasztalva muszáj-e eszement vásárlásba kezdeni, vagy elég, ha racionálisan, ámde szisztematikus módon kezdjük felhalmozni a készleteinket?
Ha rám hallgatnak, elegánsan, ám határozottan megszabadulnak a forintjuktól, de nem úgy, hogy rávetik magukat valamelyik konvertibilis valutára, mert akkor elbukják azt a kevés tartalékukat is, amijük még megmaradt. Sokkal üdvözítőbb egy kis nemzet, csupán látens módon létező pénzébe fektetni, és megvárni, hogy megizmosodjon. Az albán lek, a bolgár leva, vagy a namíbiai dollár a legmegfelelőbb erre a célra, de a lista a harmadik világ szinte bármelyik fizetőeszközével kibővíthető.
 
Miután pénzügyileg ilyen szépen bebiztosítottuk magunkat, dobjuk ki az ablakból a muskátlit meg a petúniát, és ültessünk a helyére paradicsomot. A vidéki viszonylatban nevetségesen satnya termést városi viszonylatban akár még drága műszaki cikkekre is elcserélhetjük, ha úgy hozza a helyzet, hogy nem lesz mit enni.  
 
És hát kezdjük el edzeni. Leginkább a rövidtáv futás terén leszünk angazsálva, mert inflációban fokozottan jut érvényre az a tézis, amely szerint az idő pénz, következésképp, ha nem érünk oda időben valahová, megeshet, hogy a pénzünk már csak a felét vagy a harmadát fogja érni annak az összegnek, mint amikor elstartoltunk.
 
A szabályok felsorolását még sokáig lehetne folytatni, pedig, ha úgy vesszük, az inflációban nincs is semmilyen szabály. Száz százalék pénzromlás fölött a közgazdaságtan csődöt mond, a kormányok pedig elveszítik azt a kevés cselekvőképességüket is, amit a globalizáció nyomása ellenére nagy nehezen megőriztek. Ha úgy vesszük, ez az igazi szabadság, mert mindenki olyan eszközzel és módszerrel próbálkozhat életben maradni, amelyet az intelligencia nívója diktál. Nem véletlen, hogy a legnagyobb vagyonok általában hiperinflációs körülmények közepette gyűlnek össze, de aki erre játszik, vagy ezt tartja élete nagy lehetőségének, jócskán pofára fog esni.  Sose derüljön ki, hogy igazam volt-e vagy sem.

 

www.regenytar.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr832839037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvakarom 2011.04.20. 10:20:49

Nagyon tetszik a blog, újabb szög a munkaidő munkával való kitöltésének koporsójába!

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2011.04.20. 10:47:42

Úgy legyen! :) Egyébként a munkaidőt nem kell félteni, olyan az, mint a főnixmadár: hiába gyilkolásszuk, másnapra mindig reinkarnálódik valahogy. És még bele is röhög a képünkbe :)
süti beállítások módosítása