A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.03.21. 12:04 Regénytár

Fogadjon örökbe bombát!

Az EU gondolt egy merészet és nekiment Kadhafi hadigépezetének. Amikor ezt írom, javában potyognak a bombák és a Tomahawk rakéták a líbiai diktátor hadállásaira, a világ pedig feszülten figyel, hogy mi lesz ebből. Ebben a pillanatban elhanyagolható az a tény, hogy a háború az idők kezdete óta pénzbe került, mégpedig rengeteg pénzbe. Ha majd elül az igazságtevés miatt érzett eufória, talán arra is jut időnk, hogy elgondolkodjunk, ki fogja ennek a széles körű bombázásnak a számláját kifizetni.

A válasz innentől adja magát: a rovancsolásnál természetesen mi, EU-s honpolgárok leszünk leginkább érdekeltek, mégpedig közvetve, mert az ilyesmi általában a kiadások átcsoportosításán és a támogatási rendszer finomhangolásán keresztül csapódik be a mindennapi életbe. Ahhoz nem nagyon férhet kétség, hogy ez még mindig jobb, mintha az EU háborús sápot vetne ki az ilyen alkalmakra, vagy ami még ennél is rosszabb: hadi kiadások címén nekiállna rekvirálni. Egyébként pedig ma már egész sereg kifinomult módszer létezik arra nézvést, hogy az ember önként és dalolva kinyissa a bukszáját és adakozzon.
 
Itt van például a virtuális örökbefogadás módszere, ami a húsvéti nyulakkal végzett bizarr kísérletek miatt vált szükségessé és népszerűvé. Az utóbbi tizenvalahány évben a városi ember ugyanis egyre gyakrabban ajándékozgat a csemetéjének nyulat húsvétra, ami még nem lenne olyan nagy baj, ha ez az állat az ünnep elmúltával annak rendje-módja szerint tepsiben végezné, de az urbánus környezet nem kifejezetten alkalmas egy tízkilós baknyúl kivégzésére.
 
Az ajándéknyulak emiatt csak a megoldásra váró gondok számát gyarapítják, ezért valaki kitalálta, hogy a valóságos, fizikai megvásárlásuk helyett inkább fogadjuk őket örökbe. A szülők lepengetnek egy kevés pénzt, amiért cserébe hivatalos papírt kapnak az állatkerttől, hogy ez és ez a nyuszkó mostantól az övék, legalábbis virtuálisan. A család eztán egy előre egyeztetett időpontban meglátogathatja és megsimogatja a normális módon egzisztáló állatot. Talán mondanom sem kell, hogy ezzel az ügymenettel mindenki jól jár: az állatkert plusz bevételhez jut, a csemeték pedig úgy válnak tulajdonosaivá egy kedves kis állatnak, hogy nem kell napi rendszerességgel kialmozni alóluk.
 
Valami ilyesmit kéne bevezetni a hadi kiadások csökkentésére is, például virtuálisan örökbe lehetne fogadni egy – vagy több – bombát, amelyet a pilóták Kadhafi bunkereire ráhajítanak. Az öntudatos EU honpolgár befizetne egy bagatell összeget az erre a célra rendszeresített folyószámlára, és cserébe kapna egy e-certificate-ot, hogy ez és ez a sorozatszámú, típusú, hatósugarú nehézbomba mostantól az övé. Ha igényelné, egy adott időpontban és helyen még meg is simogathatná a szóban forgó bomba hatástalanított mását, esetleg némi extra zsozsóért rá is pingálhatna valamit krétával. Ezt a bejegyzést természetesen a láthatási idő letelte után azonnal letörölnék, hogy a következő ügyfél ne jöjjön zavarba és ne érezze magát kisemmizve. Képzeljék csak el, mekkora poén lenne, és mekkora büszkeséggel lehetne mutogatni a haveroknak a kiprintelt és bekeretezett certficate-ot, amelyen valamilyen humoros montázskép – mondjuk a meztelen seggel iszkoló Kadhafi feje fölött zuhanórepülésben közeledő, személyesen miáltalunk dedikált bomba – bizonyítaná, hogy hozzájárulásilag megcselekedtünk, amit megkövetelt tőlünk az EU-s haza.
 
De ez az ötlet nem csak a bombákra vonatkozik, hanem mindenre, ami lő, durran vagy mozog. Így például örökbe lehetne fogadni vadászgépet is, sőt pilótát, bár ez esetben a megsimogatás és a krétás jegyzetelés kiesne. A legnagyobb poén mégis az volna, ha egy komplett repülőgép-anyahajót is a gyámságunk alá lehetne vonni. Én például akár ezer forintot is megadnék a Charles de Gaulle hordozóért, kiváltképp, ha krétával még rá is firkanthatnék valamit az oldalára.  

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr332758369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása