A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.30. 11:49 Regénytár

Pénzt vagy kereskedelmi televíziót

Láncreakcióként terjed a kereskedelmi tévék között a pénzkunyerálási mánia. Pár napja még csak az RTL Klub fenyegetőzött azzal, hogy fizetőssé fogja tenni a szolgáltatásait, de a jó példa ragadósságának elve miatt állítólag már a TV2 is ezt a témát pedzegeti.

A törvény mindezt nem gátolja, de a szóban forgó tévéknek nemcsak ezért van igazuk. Kérjenek pénzt bátran a szolgáltatásaikért, ha már az egyébként is haszontalan reklámokból nem képesek fenntartani magukat. De mivel az éremnek két oldala van, engedtessék meg, hogy mi, tévéműsor-fogyasztók is kifejtsük az ezzel kapcsolatos véleményünket. Igen, fizettessék csak meg a kereskedelmi tévék a műsoraik foghatóságának árát, de csak akkor, ha mi, rabszolgasorba vetett fogyasztók szabadon rendelkezhetünk arról, melyik csatornát kívánjuk beengedni a lakásunkba.

Mostanában rengeteget hallani az úgynevezett digitális átállásról, ami az ígéretek szerint maga a Kánaán, mivel – ha teljes terjedelmében végrehajtódik – revolúciót hoz a tévéműsor-továbbításba. A műholdas és a földfelszíni szórás tekintetében – ahogy én tudom – ez csak a vétel minőségét befolyásolja, ám a kábeles hálózatok esetén arra is lehetőség nyílik, hogy személyre szabottak legyenek a csatornák. Technikailag ez könnyedén megoldható lenne, például mindenki a kedve és az ízlése szerint szerint eldönthetné, melyik tévéket kívánja nézni, és ezek után fizetné a használati díjat.

De egy az elmélet és kettő a gyakorlat. A szolgáltatók jelenleg úgynevezett csomagokat tukmálnak ránk, amelyekben a számunkra érdekes csatornák mellett több tucat olyan is van, amit soha nem fogunk nézni. Valószínűleg az a szolgáltatói okoskodás rejlik emögött, hogy a szabadon kiválasztható csatornák esetén az emberek döntő többsége beérné egy jó tucat tévével, amiért nem lehetne annyi pénzt kérni, mint egy grandiózus, ámde haszontalanságokkal megtömött csomagért. Érdekes, hogy emiatt a fogyasztókat ért hátrányos, sőt tán alkotmányellenes megkülönböztetésért még senki nem emelt szót, pláne nem az ezzel foglalkozó közhivatal, rákényszerítve a kábeles műszortovábbítókat arra, hogy szüntessék meg ezt a csomagolásos technikát és térjenk rá a darabszámra.

Ami engem illet, beérném néhány hírtévével, néhány tudományos csatornával, néhány moziszolgáltatóval és néhány sportcsatornával, amelyekhez hozzátennék egy-két szerb és horvát adót (külön érdekesség számomra az, hogy a legnagyobb magyar kábelszolgáltató kínálatában nem található sem szerb sem pedig horvát csatorna, de lengyel és kínai igen). A TV2-re és az RTL Klubra rá se néznék, mert a sorozataik nem érdekelnek, a vetített filmeik pedig a reklámok miatt olyan hosszúak, mint a rétestészta, tehát nézhetetlenek. 

Mivel kábeltévém van, most még akarva-akaratlanul eljut hozzám e két csatorna műsorkínálata, de ahányszor csak rájuk vetemedek, rögtön megjelenik az ekránon egy figyelmeztetés, hogy a piros gomb megnyomásával elérhetem a csatorna videotárát, ahonnét némi plusz jutalék ellenében megnézhetem azokat a tartalmakat, amelyeket valami miatt elmulasztottam. Ez a találmány már nagyon a fizetősség felé hajlik, ugyanakkor egyértelműen bizonyítja, hogy a személyre szabottan összerakott csatornakínálatnak valóban nincs technikai akadálya. Csak egy ide illő törvény hinyányzik, de az nagyon.
 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr582334296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása