A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.28. 12:19 Regénytár

Segjaj

Szörnyethalt a Segway nevű kétkerekű járművet birtokló és továbbfejlesztő milliárdos Jimi Heselden. A dolog állítólag úgy történt, hogy éppen ennek a gördülő izének a terepváltozatát tesztelte, amikor egy meredek folyópartról belecsúszott a vízbe. Mindez alig öt kilométerre történt a gyárától, de bármennyire is gyanúsak a körülmények, a rendőrségi vizsgálat szerint nem merényletről, hanem natúr balesetről van szó.

Kiváló alkalom ez arra, hogy elmondjam: az igazán szép reményekkel kecsegtető találmányok szinte mindig visszavágtak a készítőjükre, pláne abban a korban, amikor ez a föltalálás dolog még véletlenül ment. Kötve hiszem például, hogy a puskapor kiötlője nem röpült darabokra, amikor találmányának nagyobb volumenű hatékonyságát próbálta letesztelni. A középkorban, az alkimisták fénykorában az efféle alakok minden bizonnyal úgy hullottak, akár a legyek. Kiváltképp, amikor az örök élet elixírjével kísérleteztek a Mengyelejev-féle periódusos rendszer behatóbb ismerte nélkül.
 
Az igazi nagykoponyák természetesen tudják, hogy a legjobban tejelő újítások a hadiiparhoz kötődnek. Heselden sem ebből a Segway nevű, ló nélküli harci szekérre emlékeztető járműből gazdagodott meg, hanem mert rájött, hogy egy drótokból fonott és földdel megtöltött kosárforma hatékonyabb védelmet nyújt a homokzsákoknál, és ezt eladta a hadseregnek. A Segway cég megvétele már csak a hab volt neki a tortán.
 
De a profik ezt a veszélyességadagot mindig átpasszolják a fogyasztókra, mégpedig úgy, hogy azoknak fogalmuk sincs a háttérben folyó játékról. Ezen a területen a gyorsétkezdék meg az élelmiszer-kiegészítőket gyártó cégek járnak az élen, mert úgy tömik bele a népbe a mérget, ahogy faluhelyen kácsába a kukoricát. A mechanikai találmányokkal ennél azért árnyaltabb a kép, mert legtöbbjükhöz valamilyen sportot is ki kell találni, hogy bár balesetveszélyes, azért mégis eladható legyen. A sport pedig a közhiedelem szerint hasznos tevékenység, úgyhogy a veszély és a haszonsság szépen lenullázzák egymást.
 
És ha már ilyen szépen elkalandoztam az eredeti témámtól, hadd mondjam ez azt is, hogy szerintem újonnan kitalált, agyament sportokban nem szenvedünk hiányt. A legbizarrabb tán a strandfocinak nevezett homokrugdosás, amiben újabban már világbajnokságot is szerveznek, pedig eredetiben arra szolgált, hogy a fiúk produkálhassák magukat a plázson napozó lányok előtt. A Segway ehhez képest egy sci-fi mozi valósággá lett kelléke, és ha Jimi Heselden nem járt volna ilyen rútul a terepmodelljével, a következő olimpián talán már a vele folytatott versenyezésnek is lett volna létjogosultsága. Ám ezek után a Segway sorsa egy nagy kérdőjel. Ha eléggé izmos volt, és életrevaló, és valóban a jövő zöld járműve lehet, talán túlélheti a gazdáját. Más esetben egyike lesz annak a rengeteg divathóbortnak, amelyek szinte a dugulásig megtöltik a történelem szennyvízlefolyóját. Majd meglátjuk.
 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr162329300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása