A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.10. 11:13 Regénytár

A lövöldözés mint tantárgy

Az egyik legtöbbet hangoztatott közhely manapság, hogy a magyar oktatásügynek komoly kihívásokkal kell megküzdenie: helyre kéne hozni azt, ami az utóbbi húsz, harminc év alatt a sorozatos kísérletezések miatt elromlott. A tananyag kész káosz, az adminisztráció az őrület határára sodorja a tanárokat, és az egészben az a legszebb, hogy ennek az egésznek nincs semmi értelme.

Az oktatás elméleti szakértői még mindig úgy képzelik el a tanítást, mint amikor még nem volt meg az információs szupersztráda és a tudás egyenlő volt a jól informáltsággal. Az iskolai oktatás mostanában csak egy szükséges nyűg. A diák is és a tanár is arra van kárhoztatva, hogy bejárjon az iskolába, pedig ezt a dolgot online is meg lehetne oldani. Például akár el is lehetne törölni a tizenhat év feletti tankötelezettséget. Nincs semmi értelme annak, hogy azok is bejárnak az órákra bomlasztani, akik nem képesek, vagy nem akarnak tanulni. Ezekből a rebellisekből ugyan nem lesz orvos vagy egyetemi docens, de ugyanolyan vígan elkapálgathatnak valamelyik kukoricatáblában, mintha azok lennének.
 
Kíváncsian várom, hogy ez az egész cirkusz, amit konokul és hajthatatlanul közoktatásnak nevezünk, mikor fog összeomlani. Több intő jel is ezt mutatja, de a legnagyobb baj talán az, hogy a gyerekeknek nincs semmilyen jövőképük. Amikor az általános után beiratkoznak valamelyik középiskolába, csak a nagy nihilt látják maguk előtt. Alibiből tanul szinte mindenki.
 
Pedig ezt az egészet egy kis fantáziával könnyedén meg lehetne pezsdíteni. Hamarjában az a világjelenség jutott eszembe, hogy egyre több helyen tör kis spontán lövöldözés. Látszólag békés, jól szituált emberek egyszer csak stukkert ragadnak, és rádurrantanak mindenre, ami mozog. Ha ez a dolog így folytatódik, biztosra vehető, hogy élete végéig mindenki találkozni fog ilyen helyzettel, legalább egyszer. Amikor pedig fütyülni kezdenek a fejünk körül a lövedékek, fogalmunk sem lesz, mit kell cselekednünk. Talán ezért is célszerű lenne bevezetni az iskolákban a Lövöldözés nevű tantárgyat. Ennek során a tanulók megismernék az efféle helyzetek komplexitását, és megtanulnának reagálni rá. Ezzel párhuzamosan a Magunkon uralkodás című tantárgy is megérne heti egy órát, mert itt meg azt lehetne megtanulni, miként küzdhető le az a csábítás, hogy az ember fegyvert ragadva egyszer csak veszett pusztításba kezdjen.
 
Ha körbepillantunk a világban, vagy a saját portánkon, könnyen beláthatjuk, hogy az efféle, alternatív tantárgyak lehetősége szinte kimeríthetetlen. A lényeg az, hogy a magyar oktatáspolitika előtt tárva nyitva áll a lehetőségek kapuja. A kérdés csak az, ki megy ki rajta, és ki az, aki inkább befelé törekszik.
 
 

www.regenytar.hu

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr512285788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.10. 15:58:35

jaj! de amúgy teljesen igazad van, a jövőképet illetően is, meg ha annak hiányát nézzük, és akkor is, ha az önuralom fontosságát vesszük.

Styxx 2010.09.13. 00:06:32

:-) kiváló ötlet, az OM-ben fényes jövő várna rád:-)
Arszak bloggertársunk pedig gyakorlat trénindeket is tarthatna
arszak.blog.hu/
amúgy örülök, hogy maradtál a blog.hu-n

Styxx 2010.09.13. 11:05:09

Mint a Maláj tigris Sandokan a Fekete kalózban:-)

hacsu 2010.09.13. 11:47:50

Nem is olyan nagy hülyeség ez. Ma reggel hallottam a tévében, hogy szakemberek szerint oktatni kéne a lányoknak, miként ismerjék fel a veszélyhelyzeteket, mert nemrég egy 16 éves fiú meggyilkolta a barátnőjét, amikor az szakítani akart vele. Most röhögünk ezeken a felvetéseken, de ha ne adj isten egyszer ilyen helyzetbe kerülünk, talán az életünket mentené meg, ha tudnánk, hogyan kell viselkedni.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.09.14. 12:58:32

@Styxx: Párhuzamosan viszem a kettőt egy ideig, de néhány hónap múlva végleg kivonulok az Indexről. A Google motorja jobb, szebb és nem fenyeget az a veszély, hogy kitesznek a címlapra az otrombaságok közé.

Styxx 2010.09.14. 14:22:52

@Regénytár:
Hát igen, az külön műfaj kezelni. Speciel én élvezem, de embere válogatja. Viszont azt is megteheted, hogy ezt a blog.hu-s blogot átállítod csizmás kandúrra. Kb. pár hónap, amíg átállítják, de aztán nincs több hirdetés és nincs több címlap. És akkor azok az olvasóid is megmaradnak, akik a szokás rabjai, nem "fárasztják" magukat azzal, hogy a blogspotra átklikkeljenek.

Sajnos ilyen világot élünk, nem tudsz mit tenni. Ha belegondolunk, hogy mint pl. a Rózsa nevében is írta Eco, a középkorban voltak akik éveken át, több ezer kilométereket voltak képesek gyalogolni, azért, mert hallották, hogy esetleg abban a bizonyos kolostorban megvan az a bizonyos könyv. Manapság meg már sokan arra is lusták, hogy felvegyenek a könyvjelzőbe egy új honlap címet.
Ez van, nem tudsz mit csinálni, szél ellen nehéz.
süti beállítások módosítása