A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.01. 11:21 Regénytár

Magyarok Chilében

A mai hírek közt találtam egy infót, ami nagyon rossz fényt hajít ránk, magyarokra. Kiderült, hogy a több tucat vájárt fogva tartó chilei aranybányának magyar származásúak a tulajdonosai. Mivel ezt az ügyet világszerte kiemelt figyelemmel kíséri a média, honfitársaink érintettsége a lehető legrosszabbkor derült ki. Most már nem a kalandozások kora meg az atombomba miatt fognak bennünket utálni, hanem ezért a trehány módon vezetett bányáért, sőt, a tömegtájékoztatás hatékonysága és a bulvárhírek iránti fokozott igény miatt az is megeshet, hogy rajtunk, magyarokon verik el ezt az egészet. Dél-Amerikában egyébként is priuszunk van, amióta Bolíviában lelőtték a magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, akiről máig nem tudni, milyen szándékkal utazott oda.  

Mi, magyarok köztudottan szeretünk kérkedni azzal, amit bizonyítottan nekünk köszönhet a világ, és bár ezzel korántsem vagyunk egyedül, ez a tevékenység talán nekünk kerül a legnagyobb erőfeszítésünkbe. Hiába védekezünk azzal, hogy olyan kiválóságaink is voltak, mint a dinamót feltaláló Jedlik Ányos, vagy a Ford-T modellt tervező Galamb József, nem tagadhatjuk le, hogy a mieink jeleskedtek az atombomba feltalálásánál. Olyannyira, hogy – állítólag – amikor Los Alamosban összejöttek a tudósok, körülnéztek a teremben, és azt mondták: mivel úgyis magunk közt vagyunk, beszéljünk inkább magyarul (Teller Edéről, Szilárd Leóról és Wigner Jenőről van szó).
 
Az atombombát is nehezen sikerült lenyomnunk a világ torkán, de legalább ekkora kárt okozott Seres Rezső a Szomorú vasárnap című slágerével, aminek hallatán száz számra lettek öngyilkosok az emberek. És ha ehhez még hozzátesszük az Irinyi János által föltalált robbanásmentes gyufát, amit e tulajdonsága miatt bárki eltárolhatott a zsebében, hogy később, kifejezetten öngyilkolási szándékkal megigyon, akkor nyugodtan kijelenthetjük: tele van velünk a bögye a világnak.
 
Most pedig itt van ez a chilei dolog, aminek következtében cunamiként fog ránk szakadni az ellenszenv hulláma. Azok a szegény bányászok hétszáz méter mélyen, embertelen körülmények közepette várják a megmentőiket, miközben a gazdáik, akik egyénként magyarok, cinikusan bocsánatot kérnek. Talán nem lenne olyan nagy baj ez, ha nem most pancsoltunk volna be egyet a Nemzetközi Valutaalapnak, mert emiatt is fúj és hörög ránk a glóbusz jámborabbik része. Eddig azt sem tudták, hogy létezünk, most pedig kétségbe vonjuk a globalizáció létjogosultságát. Azt povedáljuk, nem kell a nemzetek fölötti bábáskodás, elég, ha jól működik a piac, miközben chilei bányászok tucatjait taszítjuk bele a kilátástalanság feneketlen mélységébe.
 
Nem tudom, javít-e valamit a rossz megítélésünkön az, hogy a föld alatt rekedt bányászok PSP játékokat is kapnak, ami ugyebár sosem jöhetett volna létre a számítógép nélkül. Azt pedig ugyancsak Irinyi János találta fel.

 

www.regenytar.hu (új tartalmakkal)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr752263974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doktor Bodor 2010.09.01. 12:57:12

A következtetés tehát az, hogy minden magyar, illetve minden magyar találmány egy potenciális tömegpusztító fegyver? :)))

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.09.01. 13:13:18

A dolog ettől azért mélyebb vetületű - nomen est omen, ha már bányáról van szó -, inkább olyasvalamit szerettem volna, hogy ennek a felületes világnak az is elég, hogy azok a mocsok bányagazdák magyarom voltak, és hirtelenében azon vesszük észre magunkat, hogy Fokföldtől Alaszkáig mindenfelé utálnak bennünket. Bár ez a tömegpusztítós ügylet is tetszik :)))

Hepciás 2010.09.01. 16:45:53

A sztorit tovább árnyalja, hogy a bányaalapító feleségével '56-ban disszidált, majd '57-ben alapították a bányát.Érdekes lehet, hogy vajon miből tellett erre.
Persze lehet, hogy hitelt vettek fel, akkoriban ezt fillérekből (pezókból,) ki lehetett hozni Chilében, megnyerték a chilei lottó főnyereményt stb., de az is benne van a pakliba, hogy kétes pénzt menekítettek ki Magyarországról.
süti beállítások módosítása