A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.06.09. 12:46 Regénytár

A magyar tütü

Az új kormányprogram mellett lehetetlenség elmenni szó nélkül, nekem például az otthoni pálinkafőzés liberalizációja tetszik benne a legjobban.  Ez az a pont a 29-ből, amit maradéktalanul értek:  a magyar nép végre kievickélt a setét középkorból, és a modern lepárlótechnika legújabb, formatervezett vívmányait hasznosítva, megcsinálhatja a maga tütükéjét.

A tütü ugyanis nem játék. Történelmi példák is bizonyítják, hogy azok az országok, amelyek korlátozni próbálták a gyártását, a forgalmazását vagy a fogyasztását, nyakig keveredtek a bűn sötét fertőjébe (lásd. Al Capone és Chicago). Nem is tudom megérteni, hogyan bírt meglenni a magyar társadalom egészen idáig tütüfőzési engedély nélkül? Minálunk Jugóban például az ilyesmi alanyi jogon járt, mint a lélegzet. Már kölök koromban a kisipari szinten működő pálinkafőzdék környékén lófráltam, egyformán szívva magamba a szarra megszólalásig hasonlító cefreszagot és a rézelejét kóstolgató öregek életbölcsességét. A mi falunkban, Ómoravicán legalább három legális pálinkafőző működött - télen-nyáron 0-tól 24 órás nyitvatartással -, nem beszélve azokról a szerkentyűkről, amelyeket vashordókból és a kereskedelmi forgalomban is kapható rézkazánokból ábdáltak össze. Akinek megforrt a cefréje, kibérelt egy ilyen eszközt, talicskán hazatolta, és az udvarban, kukoricacsutkán, szép lassan kifőzte vele a maga pálinkáját. Máig emlékszem ezekre az idilli hangulatú, langymeleg estékre, amikor jóapámmal felváltva tekergettük a kurblit – nehogy a cefre odakozmáljon –, és izgatottan vártuk a rézcső végén megjelenő matériát, miközben a tavalyi matéria maradványát kortyolgattunk.

A kisebbségi létnek ez volt az egyik leglátványosabb jósága: az államalkotó szerb, horvát, bosnyák, macedón, satöbbi népek pálinkafőzési jogai miránk, magyarokra, ruszinokra, tótokra, satöbbikre is rászálltak. Büszkén és felelősségem teljes tudatában merem állítani, hogy az imént felsorolt tényekre alapozva valóságos pálinkaszakértőnek számítok, különös tekintettel a ringlóból készült nedűkre, mert a nyolcvanas években egy alkalommal ebből a gyümölcsből olyan isteni nektárt sikerült gabalyítanom, hogy a színe is aranysárga volt.

Mert én is főztem ám a tütüt! Néha kikölcsönzött eszközzel, máskor meg beállva a sorba a nagy, hivatalos pálinkafőzdék elé, attól függően, mennyi cefrét sikerült megvalósítanom. Emiatt az elhivatottságom miatt tudom például azt is, miként kell kezelni a cefrét, hogy elsőrangú legyen, és hogy cukrot csak az tesz bele, aki idióta, vagy eladásra szánja a pálinkát. De azt is tudom, hogy ebben a mai, kiélezett világban minden speciális infóra féltő gonddal kell ügyelni, mert sose lehet tudni, mikor kerül az ember olyan helyzetbe, hogy ezekből a látszatra haszontalannak vélt infókból kelljen megélnie. Tudván tudom ezt, hűséges olvasóimnak mégis elárulom, hogyan leplezhetik le egy nagyon egyszerű trükkel azt, hogy van-e a tütüben cukor avagy nincs. Ehhez a művelethez a mutatóujjuk hegyére kell cseppenteni egy picinykét a megvizsgálandó anyagból, majd a hüvelykujjunkat rányomva megnézni, hogy a matéria úgymond: ragad-e. Ha ragad, a pálinkában bizony cukor tartózkodik.

Ez csak egy a sok tucat apró trükk közül, amelyekre a pálinkafőzéssel kapcsolatban Ómoravicán sikerült szert tennem, és amelyeknek köszönve joggal pályázhatnék a kormány tütükeügyekért felelős államtiktárának székére. Ha rám bíznák ezt a posztot, minden megtennék a magyar tütü hazai és határon kívüli népszerűsítésére, és a kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság hírének terjesztésére. Isten engem úgy segéljen, és egészségünkre!

www.regenytar.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr1002068695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(jud) 2010.06.09. 13:51:07

Hasonló élményeim vannak, mikor apám és Milán nevű sógora Királyhalmán a fent írtak szerint főzték a páleszt. Isteni bulik voltak...:))) Persze, én gyerekként max. csak nézhettem őket, kóstolásról szó sem lehetett...:))) De ők ittak helyettem is, mindig nagyon jó volt a hangulat....rotyogott a kondérban a pörkölt, csöpögött a pálesz, irigyelt élet volt ott Jugóban...:)))
Az akkori, és az azóta szerzett tapasztalataim alapján az államtitkári széket akár én is megpályázhatnám, de azt inkább meghagyom neked..:)))

kuci56 2010.06.10. 15:59:28

Cukor?Hát az aztán jó pálesz,amit abból rottyantanak,igaz,hogy kis falunkban már sokan eldobták töle a fityókot,de mindig vannak akiknek így is jó.Tudok még egy módot a cukor megállapítására:egy csepp páleszt a nyelvünkkel szétkenünk a szánkban,rágyújtunk egy cigire,ha édes a füst,akkor az anyag cukros.Na,egészségünkre!!

(jud) 2010.06.10. 16:38:12

Hogy Sándor rágyújtson egy cigire??? Naneee!!! :) Max. egy nótára, ha túl sokat teszteli a matériát...:))))
süti beállítások módosítása