A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.06.06. 14:22 Regénytár

On-line dedikálás

Ma kint voltam dedikálni a Vörösmarty téren, és mivel ez a hozzám hasonló kaliberű íróknál a kozmikus magány szinonimája, volt időm eltöprengeni a világ dolgainak folyásán. Eszembe jutott például, hogy ezt az elavult, röghöz- és könyvhöz kötött ajánlási metódust végső ideje lenne felváltani valami korszerűbbel. Itt van például az információs szupersztráda és vele együtt az internet. Egymás után nyílnak meg a különféle ügyfélkapuk és közszolgálati portálok, miért ne lehetne a dedikálást is ilyen módon megoldani?

Az íróember otthon, pizsamában leülne a gépe elé, és lesné az e-mail címére érkező dedikációs igényléseket. Nem kéne zavartan pislognia, hogy azt az egy szál, mosolyogva elébe tolakodó rajongóját vajon honnan ismeri, a neve ott díszelegne a levél fejlécén. És az ad hoc dedikálással járó lámpalázat is kiküszöbölhetné, mert végtére is otthon ülne a kedvenc karosszékében, mint mondottam, pizsamában, és ha történetesen nem jutna eszébe semmilyen szellemesség, gyorsan körbenézhetné az erre szakosodott netes fórumokat és lelophatna róluk valamit.
 
Technikailag mindez nagyon egyszerűen zajlana: a névre szólóan megírt dedikációkat csupán csak vissza kéne küldeni az igénylőnek, aki ugyancsak otthon, pizsamában, elővenné az író dedikálásra szánt könyvét és saját kezűleg beleírná magának az e-postán kapott szöveget. A hamisítások elkerülése céljából természetesen létre kéne hozni egy internetes portált, az on-line dedikációk adatbázisával, hogy a könyvekbe írt szövegek valódiságát ellenőrizni tudják azok, akiknek természete az örök kukacoskodás. Ezt megkönnyítendő egy certification number is járna minden egyes on-line dedikációhoz, amit a Windows eredetiségét igazoló címkéhez hasonlóan a tulajdonos köteles lenne beleírnia a könyvébe, és ami kereshető lenne a már emlegetett adatbázisban.
 
Ez volna az on-line dedikációk fapados változata, mert aki kuriózumszámba menő, művészpéldány ajánlást szeretne a könyvébe, kérhetne egy kézzel írt, szkennelt szöveget is. A szöveget grafikus fájl formájában kapná meg, és fóliára, tükörnyomással kinyomtatva úgy vihetné be a kötet szennycímlapjára, hogy az írást tartalmazó fóliát ráhelyezné a kívánt helyre és egy súllyal, vagy körömmel megdörzsölgetné, hogy a rajta lévő szöveg egyfajta pecsétnyomatként reprodulálódjon a lapon. A certification number itt már csak a katalogizálás miatt volna szükséges, mert maga a szöveg semmiben sem térne el egy mai, végletekig elavult,  macskakaparásos dedikációtól.
 
A módszer kidolgozásában idáig jutottam el, mert mindösszesen egy órát kellett rostokolnom a könyvem mellett, mélán tűrve, hogy az arra járkálók állatkerti majomként megbámuljanak. Pedig még ki kellett volna dolgoznom a találmány agyagi részét is, hiszen egy ilyen certification numberes, portálon nyilvántartott ügylet pénzbe kerül. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy az emberek rögtön trehányakká válnak a befizetésekkel, ha valamiért utólag kell fizetniük, ezért a dedikálási illetéket előre és kápében kéne lepengetniük, amiből szervesen következik, hogy szó sem lehetne pizsamás, otthoni bogarászásról. Attól félek, ezeket az on-line dedikálós állomásokat a könyvheti nyüzsgés közepén kéne felállítani, mert a beszedett illetékről nyugtát, netán ÁFÁ-s számlát kéne adni azoknak, akik ezt a dolgot le tudják írni az adójukból.  
 
És itt tolakszik be a képbe az igazi vízió: egy jövőbeli könyvhéten szorosan egymás mellett sokasodnak majd a dedikáló monitorok a Vörösmarty téren, az írók pedig elébük hajolva buzgón pötyögtetik rájuk a személyre szóló ajánlásokat. Nekem, a mellőzött, kutyába se vett dedikálónak ez azért is tetszene, mert így legalább elfoglalhatnám magam valamilyen netes látszattevékenységgel. Van erre a magatartásra egy jó latin mondás is, de momentán nem jut eszembe. Mindjárt rákeresek a neten.

 

www.regenytar.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr402060485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2010.06.08. 09:26:16

A könyvheti dedikálások miatt nem lettem író!:)))
süti beállítások módosítása