A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.04.29. 11:37 Regénytár

Jönnek a varangyok!

Szépséges gyerekkoromban az Orion űrhajó fantasztikus kalandjaiból értesültünk a világunkat fenyegető idegen civilizációkról. Ebben a bájosan naiv NDK-s sci-fiben minden hamis volt, ami elképzelhető és ami nem, de egyik trükkje számomra hatásosabbnak bizonyult egy visszakézből lekevert atyai pofonnál. A film készítői az emberiséget megtámadó idegen civilizációt fura, plazmaszerűen lobogó lényekként jelenítették meg, amivel, talán tudatosan, talán véletlenül azt a hatást keltették, hogy a kozmozból jövő fenyetetés nemcsak alaktalan, hanem kezelhetetlen is.

Kis kölökként rettentően irtóztam ezektől a tűzlángszerűen megfoghatatlan varangyoktól, akiknek titokzatosságán a rossz vételi minőség is sokat lendített, de aztán barátságosabb idők jöttek, aláírták az atomsorompó egyezményt, és a sci-fi sem festette többé az égre az ördögöt, vagy legalábbis nem mindig ez volt a célkitűzése. Divatba jöttek az olyan humánus, észérvekre alapozó hipotézisek is, hogy egy a világűrben utazni képes, fejlett civilizáció alapból nem lehet velünk, primitívebb lényekkel annyira ellenséges, ahogy azt H. G. Wells a Földet megtámadó marslakók kapcsán elképzelte. Mire észbe kaptunk, a tudományos fantasztikus irodalom már át is alakult egyfajta hamis idillt és inkább az emberi faj gonoszságát hirdető tanmese gyűjteménnyé.
 
Kivételek természetesen mindig akadnak, de azt azért kár tagadni, hogy egész mostanáig jól elringattuk magunkat abban a hitben, hogy ha mégis léteznének ufók, csak joviális fensőbbséggel tanulmányoznának bennünket. No ennek az önámításnak immáron vége. A jelenkori tudósvilág legnagyobb alakja, Stephen Hawking kijelentette, hogy a földönkívüliek tán éppen most szerelik fel az ellenünk küldendő gyarmatosító flottájukat. 1974-ben ugyanis az Arecibói Obszervatóriumból világűrré kürtöltünk egy társkereső apróhirdetést, aminek alapján csak az nem lokalizálhat bennünket, aki nem képes rá vagy nem akar.
 
Hawking szerint orbitális marhaság volt ezen a jóhiszeműen naiv módon kitárulkozni a kozmosz végtelenjében, mert egy tőlünk fejlettebb civilizáció akár úgy is eljárhat velünk, ahogy mi annak idején az indiánokkal. Már csak azért is, mert egy hosszú és fárasztó utazás után vajon ki a fenének van kedve edukatív nyavalygásba bonyolódni az őslakosokkal? Kiváltképp, ha a két faj között intelligenciaszint-különbségek is vannak, olyasvalamire gondolok, mint mondjuk, a hangyák fogékonnyá tétele a nonfiguratív ábrázoló művészetre. Mint tudjuk, ezek a szorgalmas rovarok is intelligensek a maguk módján, ismerik például a társadalmi hierarchiát, és kommunikálni is képesek egymással, de hogy velünk, emberekkel valaha is szóba tudnak majd állni, annak igen kicsi az esélye. Emberi szempontból sokkal egyszerűbb kiirtani őket valamilyen rovarirtó sprayjel, mint megérteni velük, hogy mi vagyunk a győztesek, ők meg a vesztesek. Ha egy eszelős hangya próféta a bolygyűlésen előjönne ezzel az elmélettel, mármint, hogy egy irdatlan méretű faj felülről lesi a kolóniát és ha úgy tartja kedve, bármikor el is taposhatja,  joggal és okkal hinnék róla, hogy megőrült, mert a normális és empirikus hangyafelfogás szerint az ember, mint olyan nem is létezik.
 
Stephen Hawkingnek alighanem igaza van: ahelyett, hogy tovább bolygatnánk ezt a kozmikus katymazt, jobban tennénk, ha kussolnánk, mert a végén még tényleg ránk törnek a varangyok és akkor jaj lesz nekünk. Aki pedig nem látta az Orion űrhajó fantasztikus kalandjait, érje be azzal, hogy itt, a földön is rengeteg minden van, amit nem ártana a mostani színvonalnál egy kicsit jobban megismerni. Nem beszélve arról a szomorú tényről, hogy mi, emberek egymással sem igazán tudunk szót érteni. Talán erre kéne indítani egy SETI programot.
 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr261961575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.29. 15:37:58

A pontosság kedvéért, az Orion úrhajó kalandjai bizony NSZK-s tévésorozat volt...

Attól eltekintve, hogy a Földre vonatkozó kitételeiddel egyetértek, Hawkingnak nincs igaza, mert ha prédaként tudunk csak kapcsolatba lépni az esetleges földönkívüliekkel, akkor ahhoz nem kell kitárulkoznunk, mert anélkül is ránk találnak, hiszen prédát keresnek. Lásd Hawking példáját, Amerika felfedezését - az indiánok sem nyújtogatták antennáikat Európa felé, mégis rájuk találtak, ráadásul véletlenül. Az a prédaleső ET, akinek mi számítanánk bármilyen szempontból, az van olyan technológiai fejlettségben, hogy gond nélkül megtalálja ezt a szaros kis bolygót, ha kell neki innen valami.

Azonkívül, ha úgy vesszük, a mai indiánok -igaz, óriási vérveszteség árán- de ma sokkal fejlettebb színvonalon élnek, mint például az emberevő Montezuma idején. S ezt végül is azoknak a barbár hódítóknak köszönhetik.

Szóval, én azt mondom: próbáljunk csak meg kommunikálni, kifelé és befelé is, ebből még komoly baj sosem született. Lehet mondjuk üzletelni is, lásd: Man In Black. ;)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.29. 15:42:51

@efes: Persze, amint tudjuk, Hawkingnak -szerencsétlenségére- nem erőssége a kommunikáció... Kicsit olyan ez, mintha vakok osztanák az 'eszet' a televíziózás, vagy a film jövőjéről.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.04.29. 16:23:48

@efes: Tudtam, hogy valamilyen azóta megszűnt országról van szó. Így az is érthető, miért volt olyan jó az a varagy effekt. :)))

transziboy 2010.05.20. 16:46:33

fejlettebb színvonal=jobban? attól hogy van tévéd még nem feltétlen jobb az életed.
süti beállítások módosítása