A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.03.31. 11:21 Regénytár

Karinthy, az ősblogger

Az új találmányokra széles körűen jellemző, hogy kezdeti stádiumukban mindenfajta korlátozás nélkül használhatók. Az automobilhoz például egy rövid ideig nem kellett jogosítvány, most pedig, akinek sok pénze van, előképzettség nélkül is feliratkozhat a leendő űrturisták listájára. De ennek a fordítottja is igaz: ha egy médiaiskolát végzett újságíró képtelen olvasható cikket írni, legfeljebb szánakozást gerjeszthet önmaga iránt. Azt hihetnénk, az internet semmiből jött, és az egész világot átformáló térhódítása is ezt a korlátozások nélküli, csupán a rátermettségre és a tehetségre alapozó elvet igazolja, de ha megnézzük, mi minden terpeszkedik a világhálón, bizony megcsikordul bennünk a kétely.

A legnagyobb kommunikációs újítások egyike ez a modul, amit én is nyüstölök: ma már csak az nem blogol, aki nem akar, vagy nincs internet hozzáférése. Nincs felsőbb szintű beleszólás, mindenki ott és abban nyomul ahol, és amiben ennek szükségét látja. A magán- és közösségi blogok száma a végtelenhez közelít, és ez szinte olyan, mintha lapáttal tömnék belénk a kedvenc ételünket. Az még hagyján, hogy ettől a bőségtől hamar megcsömörlik az ember, de egy idő után az is kiderül, hogy a mennyiségnek esze ágában sincs átcsapni minőségbe. Nekem például az a gyanúm, hogy a Miklovitz tétel, vagyis hogy az emberiség intelligenciájának és létszámának szorzata állandó, itt is érvényesül.
 
A jól prosperáló blogokat a kommentárok tartják életben, ezért úgy tűnhet, az a jó netes jegyzet, amely alatt számolatlanul sorakoznak a látogatói megjegyzések. Nem tudom, Karinthy Frigyes, minden idők legzseniálisabb ősbloggere mit szólt volna mindehhez, mármint, ha a New York kávéházban leírt jegyzeteihez bárki fia odabiggyeszthette volna a saját anonim észrevételeit. Kötve hiszem, hogy Karinthy ennek olyan nagyon örült volna, mert az öntudatos, saját kvalitásaival tisztában lévő (újság)íróember nem egészen így képzeli el a visszacsatolást. Ha valaki meg szeretné őt dicsérni, azt bármikor, bármilyen adathordozón megteheti, de ha kekeckedni támad kedve, azt jobb, ha megtartja magának, mert az ilyesmi nemcsak dehonesztáló, hanem felér egy emberiség elleni bűnténnyel.
 
Olvastam valahol, hogy Karinthy akkor is sziporkázó szellemi teljesítményt nyújtott, ha csak a társaság kedvéért rostokolt a New York kávéházban. Rengeteg tréfája szállt el lazán, a cigarettafüstbe vegyült kávéillattal, mert a nagy derültség közepette senkinek sem jutott érkezése leírni őket. Karinthy internet nélkül blogolt, a kommentelők pedig ott ültek körülötte, és arcukat, nevüket felvállalva tették hozzá a maguk hozadékát ehhez az egészhez. Mindez azt bizonyítja, hogy mégsincs semmi új a nap alatt: ez a forradalmi újdonság, amit a kommunikáció terén az internet hozott, alapjaiban már a régmúltban is létezett, és bár fatengelyes módon, ám kifogástalanul működött. A gyönge, tucatblogok akkoriban például nem a New York kávéház tágas szalonjában, hanem kicsivel távolabb, a Lövölde tér környéki talponállókban, vagy még attól is kijjebb, rekedtes, borízű hangon egzisztáltak, és nagyjából annyi érdeklődőt vonzottak, mint egy mai hasonmásuk, hírportálos segítség nélkül.
 
De ennek az egésznek volt egy hatalmas árnyoldala is, akit Böhm Arankának hívtak és Karinthy Frigyes feleségeként egy személyben testesítette meg az összes ős kommentelőt. Nyílt titok, hogy veszettül csalta a poénjai mögé rejtezett írót, sőt, ezt az egész ősblogolást nem tartotta többre a lehető legközönségesebb pénzkereseti lehetőségnél. Olyannyira, hogy nem egyszer ott állt a ráncolt homlokkal skribáló Karinthy mögött, és nyíltan sürgette a még el sem készült blogbejegyzést. Olyasféléket mondott, hogy kérem, iparkodjon Frigyes, kinéztem magamnak egy bundát itt a Váci utcában, amit Frigyes egyfajta kommunikációs visszacsatolásnak vélt és még nagyobb pörgésre kapcsolt. Gyanítható, hogy a hátrébbhúzódók között voltak, akit ezt is megkommentelték, ami már egy magasabb fejlődési fokozat: a komment kommentje. Csak sutyiban jegyzem meg: a mai blogtechnika ilyesmire is képes.

 

www.regenytar.hu

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr111883527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsu 2010.03.31. 14:10:28

Net nélkül blogolni verba volant :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.31. 14:39:49

@hacsu: de Karinthy írása scripta manent, szóval nem szállt el :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.31. 15:06:23

Viszont igen szépen el lehet játszani a kommentekkel: próbáld ki hogy írsz egy tök indifferens témájú posztot mondjuk Buzi Vona, vagy csak simán csak Zsidó címmel, előre borítékolhatóan nem úszod meg néhány száz kommenten alul. Ezt azért Karinthy nem engedhette meg magának... A jól prosperáló blogok 90%-a így működik, kizárólag a buzizsidókomcsinácifideszesfasiszta-főzős-biciklis kontra autós-szex Bermuda-négyszögben született címek (!) azok, amik sok kommentet vonzanak. Gyakorlatilag aztán tök mindegy, hogy a posztban mit s miről, hogyan írsz. Az embereket még mindig csak az az ősi, primitív ösztön vezérli, mint a barlanglakó ősi festőt, aki saját kezét festette meg, és a vacsoráját. Most saját nyomorúságos gondolataikat szeretik az emberek viszontlátni, és erre a legegyszerűbb módszer a komment. Eggyel bonyolultabb csak a blogozás. A többi pedig már köcsögség..:)

Amúgy a lehető legnagyobb suttyóság úgy blogolni, hogy nem engedélyezed vagy cenzúrázod a kommentelést. Ez egy ilyen játék, Karinthy nem élne meg benne (mint ahogy annak idején, a Lövölde téri talpasban is gyorsan leverték volna, ha sokat pofázik...).

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.03.31. 15:28:35

@efes: Ronaldinho azt mondta, amikor még jó focista volt, hogy már annak is örül, ha kap egy labdát. Én annak is örülök, ha valaki rápillant az írásomra. :)

quaso0926 2010.03.31. 15:29:37

Karinthyt mindennapi életét volt szerencsém alaposan tanulmányozni, és az alapján nem nevezném őt net nélküli bloggernek, sokkal inkább színpad nélküli sztendápkámedisnek, vagy még amerikásabban, igazi entertainer-nek. Ő ugyanis nem jól átgondolt, alaposan megfogalmazott reflekciókat írt, hanem csak ott ült-állt, és szórta a poénokat...

A kommentekről... Füst Milán írta róla, hogy egy igazi nárcisztikus alkat volt, hiszen a hallgatósága reakcióiból táplálkozott, az éltette. Valószínűleg ott nem kapott zsidózós kommenteket, hiszen a barátaival viccelődött. Az írott negatív kritikákra viszont ő is írásban válaszolt. Pl. Tamási Áronnal volt egy pengeváltása...

Egyébként ha az ő korában indult volna az internet, akkor viszont biztosan használta volna, merthogy arról nagyon híres volt, hogy az új dolgokat, találmányokat mindig kipróbálta. Lásd hangrögzítő, Zeppelin, vagy éppen Freud tanulmányai...

Mindenesetre érdekes, értékes az írásod...

-Tom- 2010.03.31. 15:31:01

@efes: Mélyen igaz.
Másrészt ki akar falanszter uniformizálódni?
Olyat írni, mint a többi, hiszen az a mérce. A legtöbb dögunalom, és mind ugyanarról szól.Kivételes öröm, ha találok olyat, ahol tényleg egyedi gondolat, vagy ötlet született.
Egy kaptafa.
Mert ez az etalon. (nyilvánvalóan van, aki meg engem érez annak,teljes joggal)
Kültéri kocsma?
Hiszen az a magyar valóság. A közélet.
A 21. századi Magyarhon.
Ahol fényes nappal a belvárosban egy férfiember kiszáll az autójából és azért mert szerinte a hölgy (egyébként ügyvédnő,de ez nem releváns) nem halad tovább a forgalomban, (mert protokoll-felvezetés van éppen, és nem tud) ököllel az arcába üt.
EZ a közélet, az ország.Ebben az állapotban van.
Nem arra reflektál-e egy írás? A valóságra?
Karinthy idejében püföltek ököllel nőket az utcán?
Úgy beszéltek-e egymással, mint egy kutyával az emberek? Kimégy az utcára és meghallgatod...belehallgatsz...
Karinthy nyelvezetében beszélnek?
Kosztolányiéban?
Nyilván lehetne népművelői feladatokat ellátni, és tisztelem azt, aki ezt teszi.
De alapvetően kellene a tükör is...De mindegy.

És azzal, hogy én most ez leírtam és vitatkoztam, ( vagy nem értettem 100%-ig egyet) akkor borzalmat követtem el?
Mi a komment fogalom igazi jelentése?
És le lehet az adminban tiltani a kommentelési lehetőséget?
Ha igen, mi a probléma?
Ezek csak kérdések. Véletlenül sem provokálni, vagy szemtelenkedni akarok.
Csak felmerült elolvasva - az egyébként gondolatébresztő írást - bennem.
Nekem pl. egyetlen célom van: ne úgy írjak mint a többi tucat. Ha ez rosszabb, vagy a "cikk" fogalmába nem fér bele: boldog vagyok.
Falanszter társadalom felé haladunk. A multik is ezt segítik elő, egyenruhában, egyenkaját esznek az emberek, egyengondolatokat szajkóznak, egyformán, egyenmódiban.
Nyilvánvalóan a "vélemény" sérthet másokat.
De a véleményt elnyomni, nyirbálni, cenzúrázni, (amennyiben az a vélemény a jog szabályába nem ütközik) olyasmit sért, ami sokkal fontosabb, mint egy ember érzékenysége, írói önérzete.
Így gondolom.

Zb74 2010.03.31. 17:25:23

Én kérek elnézést, de a poszt kapcsán Gyurcsány első blogbejegyzésének első sorai jutottak eszembe:

"A helyzet az, hogy azóta blogolok, amióta politikus vagyok. Legföljebb nem tudtam róla. Blogoltam miniszterként, és blogolok miniszterelnökként is. Csak éppen eddig kizárólag szóban."

(Nem, nem fejből idézem. Csak emlékeztem rá, mekkora vihart kavart ez a marhaság annak idején a netezők körében, és rákerestem.)

Szerintem Karinthy-t ősbloggernek nevezni azért, mert jegyzeteket, tárcákat, karcolatokat írt, és történeteket - egyesek biztos azt mondtanák: "tartalmakat" - osztott meg az ismerőseivel és ismeretlenekkel, éppolyan marhaság, mint amit Gyurcsány írt. Még akkor is, ha szellemességnek szántad.

Egyébként ha már ennyire érdekel Karinthy és a webkettő kapcsolata, én úgy emlékszem, ő írta le először: ismerősök láncolatán keresztül a világon bárkitől el lehet jutni maximum hat[?] lépésben egy tetszőlegesen kiválasztott másik személyig, függetlenül attól, hogy hol él, milyen kultúra szülötte, milyen nyelven beszél stb. Ma, Karinthy halála után hetvenhárom évvel, a közösségi weboldalak erre a sejtésre millió bizonyítékkal szolgálnak! Ez a valami!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.31. 18:49:27

@tomsawyer: Az ilyen kommentekért érdemes posztot írni, gondolom én. Az egyet értés esély egy következő értelmes napra.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.03.31. 23:28:33

@Zb74: Lehet, hogy marhaság, de nem egy betűkből és számokból készült védőpazs mögé bújva írtam, hanem a saját nevem alatt. :)

Art Mooney 2010.04.01. 18:33:24

1. legyen a posztban webkettő, bármennyire erőltetett is.
2. az ellenforradalmár jobbikos bandát - ütni kell.
3. ??????
4. INDEX-CÍMLAP!

alex4427 2010.04.02. 10:45:23

@tomsawyer: Önálló vélemény? Biztos van olyan is. De nekem egy régebbi olvasmányom címe ugrik be: Menekülés a szabadság elől (Erich Fromm).

Azóta egy kicsit rosszabb: a becsapott, kizsarolt, megalázott egyengondolkodó egyenembereknek még szabad embereknek is illik gondolni magukat. Csoda-e, ha ennyi frusztrált őrült él köztünk?
süti beállítások módosítása