A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.03.02. 14:15 Regénytár

Világvége habbal

A NASA mérései szerint a chilei földrengés egy pirinyót kibillentett a mozgástengelyéről a Földet, aminek következtében a nap effektív hossza 1,26 mikromásodperccel megrövidült. A kutatók siettek megnyugtatni a közvéleményt, hogy mindez nincs kihatással a földi életre, aki eddig fél hatkor kelt fel, eztán is fél hatra állítsa be a vekkert vagy a mobilt. De a világvége hívőknek hiába beszélnek, mert ők ebből arra következtetnek, hogy 2012-ben mégiscsak lesz itt valami, és ez bőséges okot szolgáltat nekik a kárörömre.

Mivel nem vagyok már mai gyerek, elmondhatom magamról, hogy legalább kettő, de inkább három ilyen világvége szerű izén vagyok túl. Az első még a múlt század hatvanas éveiben zajlott, de akkor még kis kölyök voltam, és csak annyit értettem az egészből, hogy a felnőttek meg a nálam nagyobb gyerekek hirtelen arról kezdtek beszélni, hogy holnap estére vége lesz a világnak. Arra a kérdésemre, hogy mégis, miként képzelik ezt az egészet, jobbára misztikus és érthetetlen válaszokat kaptam. Csak tíz évvel később jöttem rá, mi volt ennek a hisztériának az oka: egy kisbolygó, az Ikarosz vészes közelségben húzott el a föld mellett, és mivel akkoriban még nem létezett ez elleni prevenció, meg a számítások is pontatlanabbak voltak, mint mostanában, fennállt a veszély, hogy el fogja találni a földet.
 
A másik nagy világvége pánik, amire tisztán emlékszem, a csernobili atomkatasztrófa volt, bár ezt az őszinte és széles körű szocialista tájékoztatás miatt nem is vettük igazán komolyan. Később ez a javarészt metaforává változó fenyegetettség, aminek nem a kozmoszból jövő kövek, hanem maga az ember az okozója, egyfajta állandósult világvége hangulatot terített ránk. Ebből nőtt ki a technológiai civilizáció csődjének és a globális léptékű környezetkárosításnak a víziója, ami ma már szomorú valóság. 
 
A misztikusok egyébként sokat vártak a 2000. esztendőtől is, bár ezt maguk sem gondolták komolyan, mert ez a dátum tisztán adminisztratív okokból lett ilyen kerek, és csak nálunk, keresztényeknél. De csuda jó buli és még jobb biznisz volt elhitetni a tömegekkel, hogy a kerek számok miatt, vagy mert a programozók nem látták előre, a harmadik évezred egy komplett civilizációs összeomlással fog elkezdődni.
 
Emiatt a széles körű tapasztalatom miatt a 2012-es évre vonatkozó prognózisban sem hiszek, vagy legalábbis nem úgy, és nem abban a durva, látványos összeomlásban, ami a filmekből meg a hozzájuk csapódó ál-irodalmi próbálkozásokból kiderül. Szerintem a világnak már régóta vége van, egészen konkrétan 1968 óta, amikor az idealista, forrófejű diákság észrevette, hogy a szülei világa nem az igazi, és megpróbált ezen változtatni. Az akkori diáklázadások kimondva kimondatlanul a világ jobbá tételét forszírozták, de mint tudjuk, ez a próbálkozás többszörösen is megbukott. Először azért, mert a hatalom a jól bevált tömegoszlató módszereivel leverte, másodszor meg azért, mert a lázadók szószólói, vagy ha úgy tetszik, ideológusai, később észrevették, hogy nem is olyan rossz anyagi javakat halmozó, tisztes honpolgárnak lenni, és szépen lenyugodva átvették a szüleik pozícióját.
 
A világnak ettől a pillanattól lett vége, mert bár még mindig jöhet egy kisbolygó a világűrből, hogy a dínók sorsára juttasson bennünket, a mohóságunkon és a földet kizsákmányoló gátlástalanságunkon a hatvannyolcas kudarc után már aligha tudunk változtatni. Kivéve, ha akkorát reng a föld valahol, hogy a glóbusz, mint valami kugligolyó egyszerűen legurul a pályájáról, ám ebben eléggé hiú ábránd reménykedni.
 

 

www.regenytar.hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr971802782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2010.03.02. 18:39:51

Bár, ha jól veszem ki, a poszt nem a világvégéről szól; mindazonáltal az 1981.01.24-i világvége (elsüllyed a Gellérthegy) nem tudom hogy maradhatott ki. :-)

hacsu 2010.03.02. 18:55:41

meg még egy csomó minden ezenkívül, pl. a nagy Tv2-ES ELSÖTÉTÍTÉS :)

Kirsánkodó 2010.03.02. 19:15:42

A Biblia tudósainak érvelése szerint Isten egy napja 1000 emberi napnak felel meg, és Isten hat napot dolgozott a Teremtésen. Ennélfogva az ember dolgozzon 6000 évig, és azután pihenjen. Más bibliai számokkal dolgozva tehát a világnak valamikor 1996-ban kellett volna véget érnie.
De már jóval korábban is megtörtént. Én például Ilonka néni szomszédasszonyomnak hittem el, mikor a Dallasban Bobby meghalt. Hiába bizonygattuk neki, hogy a szlovák adókon 50 résszel előbbre vannak, és hogy föltámad, csak azt mondogatta a nyelve alá dugott Nitromint tabletta kábulatában, hogy akkor Jézus Krisztus után ő lesz a második.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.03.02. 19:54:12

Picsáért nincs blog a meteorbecsapódásról sehol?
süti beállítások módosítása