A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.02.11. 11:25 Regénytár

Nemzeti kincsünk a kopogtatócédula

Budapesten lopkodják a kopogtatócédulákat. Őszintén szólva ezen egy cseppet sem csodálkozom. A magyar kopogtatócédulát magasan jegyzik a világban, sőt ha szigorúak akarunk lenni önmagunkhoz, be kell vallanunk, hogy csak két olyan termékünk van, ami nemzetközi viszonylatban is figyelmet kelthet: a kopogtatócédula és a herendi porcelán.

Már csak a lopások miatt is megegyezhetünk abban, hogy kopogtatócédulával rendelkezni bitang jó érzés. Pláne akkor, ha látjuk, hogy nagydarab, símaszkos pacákok, izzadva és káromkodva próbálják feltépkedni társasházunk postaládáit, miközben a mi cédulánk már a belső zsebünkben lapul, tökéletes és izolált biztonságban. A kopogtatócédulák harci összetétele egyébként hétpecsétes technológiai titok, de egyesek szerint félhomályban fluoreszkáló fényt okádnak, és van bennük egy láthatatlan biztonsági selyemzsinór, amely csak a marginalizálódott politikusok előtt mutatja meg magát.
 
A szabványos magyar kopogtatócédula kifejlesztésében közbeszerzési pályázaton verbuvált és szakértői jutalékkal meghonorált tudósok egész hadserege közreműködött, sőt, ha hinni lehet a pletykáknak, a kísérleti példányokat az űrben is megjáratták, mert a kis pártok tekintetében nem árt tudni, miként bírják a súlytalanságot. Az első példányok kikézbesítésével egy időben az idáig szinte csak halódó magyar idegenforgalom is magához tért, mert mióta lopkodják őket, hazánkban egyre intenzívebbé válik az úgynevezett katasztrófakopogtató-cédulaturizmus. Rossznyelvek szerint ebben az is közrejátszik, hogy a flegma külföldi népek ezt az ízig-vérig magyar terméket a kopogtató szellem nevű tévésorozat lenyomatainak vélik.
 
Az örökké fanyalgók persze azt mondják, ez a kopogtatócédulás hisztéria annak a primitív elavultságnak a része, amiben Magyarország napjainkban megmártja magát, mert ezt az egészet a neten is le lehetne bonyolítani, mégpedig röhögve és lopkodások nélkül. Csak egy adatkapuszerű izé, meg személyre szabott ügyfél-azonosító kód kéne hozzá, de ezt a módszert nem lehetne manipulálni, és az nem tenne jót az országimázsunknak. Szerintem az ilyen hangokat hallatók szimplán provokátorok vagy nem tudják, mit hablatyolnak, mert a vak is látja, hogy a kopogtatócédula a só a magyar politikai élet levesében, köznapias nyelven pedig a magyar polgári demokrácia legnagyobb vívmánya. Nemcsak azért, mert bizonyos értelemben legalizálja a sokak által vágyott könnyű drogokat – mihelyst birtokba vesszük, az a hallucinogén érzés rohan meg bennünket, hogy beleszólhatunk az ország dolgaiba –, hanem mert miközben az elmúlt húsz év alatt bankjegyek, értékpapírok és más jóságok tömegei vonódtak ki a forgalomból, ez a cetli olyan maradt, amilyennek kitalálták. Akinek tehát élesre fent kopogtató cédula lappang a fiókjában, a vagyonosság, sőt a mindenhatóság illúziójába is beleringathatja magát.
 
Ezért vigyázok nagyon a sajátomra, és élénken figyelem a tőzsdét, mikor fog az egekbe szökni az értéke. Mert akkor megszabadulok majd tőle. Nem hirtelenül, de nagyon.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr681748930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása