A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2009.12.08. 11:22 Regénytár

Klímáról csak szépet és jót

Ha száz év múlva lesz még ember a Földön, és arra is marad ereje, hogy számot vezessen a történelméről, talán úgy emlékezik majd erre a mostani klímakonferenciára, hogy ez volt a pusztulás megakadályozására tett utolsó, eredménytelen kísérlet. Mert ne legyen senkinek se kétsége afelől, hogy a Koppenhágában zajló klímatanácskozás után semmi lényeges nem fog megváltozni. Ugyanúgy pocsékoljuk majd az energiát, ahogy eddig, és ugyanúgy mászkálunk majd a világban értelmes célok nélkül, ahogy eddig. Javarészt olyan ez a helyzet, mint amikor az egymást kölcsönösen fenyegető nagyhatalmak megnemtámadási szerződéssel garantálják a békét.

Ha már megnemtámadási szerződést kell kötni, akkor régen rossz, ha klímakonferenciát kell tartani, akkor ugyancsak régen rossz. Kivéve, ha a következő megállapodás születik:

1. Azonnali hatállyal betiltunk minden magáncélú személygépkocsi forgalmat. Aki furikázni akar, menjen vonattal, lóvontatású delizsánsszal, kerékpárral vagy gyalog. Ha nincs semmilyen gépjárműforgalom, egy kb. kétmilliós városban – mint amilyen Budapest – kerékpárral egy órán belül bármilyen úti cél elérhető.

2. Azonnali hatállyal betiltunk minden légi forgalmat, kivéve a Montgolfier testvérek által kifejlesztett hőlégballont, a szabad siklású ernyőt, illetve a szilárd vázas, de ugyancsak szabad siklású sárkányrepülőt. A légi közlekedés egyébként is teljesen fölösleges, mert elveszi az utazástól azt, ami a lényege, nevezetesen a táj megismerésének lehetőségét, nem beszélve arról, hogy az ide-oda röpködő emberből még a távolsággal szemben érzett alázat is kiveszik.
 
3. Azonnali hatállyal bevezetjük, hogy egy magánszemély napi villamos energia fogyasztása nem lehet több egy darab 100 W-os égő fogyasztásánál. Lehet, hogy ez iszonyatosan kevésnek tűnik, de nem az. A mai öregek között még vannak olyanok, akik áramszünetek idején gyertyafény mellett próbáltak olvasgatni, és ment nekik. Száz Watt ehhez képest valóságos fényáradat, tehát nem kell betojni, a fény nem tűnik el az életünkből, csak egy csomó fölösleges elektromos kacat, amikért nem kár.
 
4. Végleg és visszavonhatatlanul betiltjuk a hőerőműveket. Helyettük atomerőműveket kell építeni, amennyit csak lehet, a belőlük származó elhasznált fűtőanyagot pedig rakétával fel kell lőni az űrbe, rá a Vénuszra, mert annak nem árt.
 
5. Világméretű erdősítési programot hirdetünk, sőt a mostani szén-dioxid kvóta helyett erdőfelület kvótát állapítunk meg, amit minden országnak kutya kötelessége teljesíteni. Ezt is lehet csereberélni, például egy szaharai ország eladhatja az erdősítési kvótáját egy olyannak, amelyik ezt a feltételt könnyebben teljesítheti, a kapott pénzből pedig élelmiszert vásárolhat, mert a kőolajbányászatot is betiltjuk, aminek nyomán a szaharai országok nemcsak csontszárazak, hanem csontszegények is lesznek.
 
6. Előírással szabályozzuk a személyenként elhasználható napi kalóriamennyiséget, ami egy ülő munkát végző felnőtt ember esetében 2140 kalória. A megspórolt kalóriamennyiség ugyanúgy takarékba helyezhető, ahogy a pénz, de az érvényes energia-kalória árfolyam szerint át is váltható plusz energiára. A fizikai munkát végzőkre a limitálás nem vonatkozik.
 
7. Limitáljuk a tehenek és más kérődző jószágok számát, mert ezek a szén-dioxidnál is veszélyesebb metánt böfögnek föl, tovább gerjesztve az üvegházhatást. Hamarosan világméretű kampányt is hirdetünk, amelyben a tehenek gaz és förtelmes lényekként szerepelnek, sőt az indiai szent tehenek negatív példájára hajazva megalapozzuk a gonosz és elvetemült tehenek kultuszát. Velük szemben a csirkék kedves, szelíd, szeretni való állatokként jelentkeznek a művészetekben.
 
8. Bevezetjük az egyénre porciózott szén-dioxid kibocsátás fogalmát, ami valójában egy számadat, és azokból a részeredményekből tevődik össze, ami az illető életvitelének a velejárója, pl. vannak olyan szakmák, elfoglaltságok, hobbik, amelyek több szén-dioxid kibocsátással párosulnak, mint mások. Aki szén-dioxid mentesebb életet él, kitüntetésben és különféle sztahanovista címekben, jutalmakban részesül.
 
9. A kisiskolások körében rajzpályázatot hirdetünk, Ahogy én a szén-dioxid tárolását elképzelem címmel, mert köztudomású, hogy ez a korosztály rendelkezik a legélénkebb fantáziával, következésképpen innét jönnek elő a leghasznosabb tudományos ötletek.
 
10. Végül pedig bevezetjük a vallásoktól független Szén-dioxid Mentes Szombatot (SZMSZ), amikor minden gyár és üzem köteles leállni, sőt a tömegközlekedés se megy, hogy minél kevesebb káros gáz kerüljön a levegőbe. Az emberek ilyenkor kénytelenek lesznek otthon maradni a seggükön, és társasjátékozni, vagy beszélgetni egymással, esetleg könyvet olvasni, hogy a szabad levegőn végzett jóízű sétákról ne is beszéljünk. Ez az a nap, amikor tényleg harapni valóan tiszta lesz majd körülöttünk a levegő.
 
Remélem, ez a kommuniké jön majd ki a konferencia végén, mert ezzel a pár apró rendelettel biztosan meg lehet menteni a bolygónkat a végpusztulástól, de ha a politikusok rálegyintenek, és azt mondják, ez túl durva, ebbe úgyse megy bele senki, akkor vegyük úgy, hogy máris megástuk a saját sírunkat. Bár ha jobban belegondolok, egy csipetnyi kételyt azért a kedvező végkifejlet is föltámasztana bennem, mert ugyan mi garantálja, hogy a megvonások és a tiltó rendelkezések betartatása nem eredményez a mostaninál is nagyobb szén-dioxid kibocsátást? Alighanem semmi.
 

 

www.regenytar.hu

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr481582749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(jud) 2009.12.08. 12:54:10

Mi emberek általában semmiféle fenyegetést nem veszünk komolyan, míg az egyszer be nem következik. Aztán, ha megtörténik a baj, lehet kapkodni...

A megállapodási javaslatok megfontolandóak...:)

kuci56 2009.12.08. 15:21:44

Teljes mértékben támogatom az ötletet,ha ez segít rajtunk!Söt,ingyen szervizelném a kerékpárokat,dilizsanszokat,a lóvasut kocsijait,csak a motorjait nem,esetleg ha valaki megmutatná,hogy kell.Igazán jó eszmefuttatás.

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2009.12.08. 15:56:37

Drága Barátaim! Bevallom Nektek töredelmesen, arra számítottam, hogy az Index majd kibiggyeszti ezt az igazán jó eszmefuttatást a címoldalára, és akkor elszabadul a pokol, de úgy látszik, itt mindenki szarik a klímaváltozásra. Csak nehogy száz év múlva jöjjenek nekem panaszkodni, hogy így, meg úgy. Én szóltam. :))))

vasziljevics 2009.12.09. 13:55:44

eltekintve attól, hogy a szaharában (líbiát és algériát leszámítva) nincs jelentékenyebb mennyiségű kőolaj, az ötletek támogatandóak.

megjegyzendő még, hogy ha valaki feltalálná a villamosenergia szállításának, de főleg tárolásának egy, a mostaninál jóval hatékonyabb módját, nos ez esetben a fent említett "szaharai országok" országok betegre kereshetnék magukat a napenergia hasznosításából. (és akkor még a 100 wattos limitet is ki lehetne szedni a többi közül, hogy a net azért megmaradhasson :)

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2009.12.09. 14:44:35

@vasziljevics: A net megmaradna, mert ha naponta nem 2140 kalóriát, hanem csak, mondjuk, 1800-at fogyasztanánk, kapnánk még 340 Wattot, ami egy kisebb laptop futtatásához már elég lenne, merthogy 1 kalória spórolás 1 watt plusz villamos energia fogyasztásnak felelne meg. :)))
süti beállítások módosítása