A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.06.01. 10:13 Regénytár

Nadal és a viccpárt

A fél világ azon vihorászik, hogy Izlandon választást nyert a brahiból bejegyzett viccpárt. Ilyesmire is csak egy bohém, északi nép képes, bár nem tudni, mihez kezdenek a győztesek a hirtelen nyakukba szakadt dicsőséggel. Mert könnyű azt mondani, hogy amit a kampány alatt összehordtunk, az nem volt több olcsó poénhalmozásnál, az égvilágon semmit nem fogunk belőle megtartani. A nagy számok törvénye és a kvantummechanika alapszintű ismerete mellett kijelenthető, hogy az ilyesmi elméletileg is meg gyakorlatilag is lehetetlen. Hiába erőlködik a csapat éjt nappallá téve, hogy a meghirdetett programból ne valósuljon meg semmi, egyvalami akár véletlenül is realizálódhat.

Most inkább nem mennék bele abba, mi lehetne ez a véletlenül mégis bejövő dolog, mert nem ismerem az izlandi viccpárt programját, de valami olyasmire gondolok, mint amikor az ember a totón a tizenhárom plusz egy találatra játszik, csak éppen megfordítva: fogadásból vagy más megfontolásból arra törekszik, ne legyen egyetlen találata sem. Ilyenkor vajon ki merne aláírni egy kötelezvényt, hogy minden vagyonát odaadja, ha szándékai ellenére csak egy eredményt is eltrafál? A lottóval ez a dolog könnyebben elképzelhető, mert ott kilencvenből ötöt kell találni, de az abszolut biztos nulla találat itt is necces. Vagy vegyük például a teniszt: ha az élet összehozna egy meccset a jelenlegi világelső, Rafael Nadal és énköztem, a spanyol vajon alá merné-e írni, hogy az egész vagyonát nekem adja, ha három szettben akár egyetlen pontot is megvalósítok ellene? A realitás talajáról nézve minden amellett szól, hogy semmilyen ellenállást nem tudnék ellene kifejteni - ötven éves elmúltam, túlsúlyos vagyok, a kondícióm is pocsék, és bár régebben teniszezgettem, sosem sikerült túlhaladnom a kezdő amatőr szintet - , mégis, kötve hiszem, hogy Rafael ne ütne ellenem legalább egy kettős hibát, vagy ne engedne ki legalább egyszer annyira, hogy egy véletlenül visszatett labdámat ne juttasson a hálóba vagy a vonal mögé.

Ilyesvalami lehet a helyzet az izlandi viccpárttal is, csak fordított megközelítéssel: kiálltak egy olyan meccsre, amelyről biztosra vették, esélyük sincs akár egyetlen labdát is visszaütni, de kiderült, hogy az ellenfél szándékosan belevagdosta a labdákat a hálóba. Ezt a gesztust az izlandi választók részéről akár duplacsavarként is fel lehet fogni: ha már humorról van szó, legyen kövér, hiszen azzal hogy beszavazták a parlamentbe, rákényszerítették a pártot a játék folytatására. Innentől pedig véresen komolyra fordul a helyzet, mert a győzteseknek meg kell kajálniuk, amit főztek, vagyis görcsösen kell vigyázniuk, nehogy valamelyik ígéretük bejöjjön, mert akkor a nép fogja magát és meghosszabbítja a mandátumukat. A politika pedig végső soron mégsem teljes egészében játék. Ezt azok a magyar pártok is észrevehették, akik valamilyen viccpárti trükközéssel egy-egy választási ciklus idejére helyet szereztek maguknak az Országházban. De lehet, hogy ez az egész csak a győztesekre vonatkozik. Aki tét nélkül hadovál, annak mindig és mindenütt mindegy. Függetlenül attól, hogy az izlandi parlamentben ül vagy a magyarban.

www.regenytar.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr182047213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2010.06.01. 15:14:40

Furcsa népek ezek az izlandiak. Nemrég pl. népszavazáson utasították el azt a, világszerte bevezetett/bevett új gyakorlatot, miszerint a bankok vesztesége közügy (a nyereségükhöz viszont semmi közünk, továbbra sem)!

hacsu 2010.06.01. 15:23:47

@alex4427: ez is azt bizonyítja, hogy értik a csíziót. Ez a performance - mert az - is csak egy markáns állásfoglalás. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle. :)

Styxx 2010.06.01. 18:41:56

Klassz poszt, gr. Érdekes, eddig a reykjaviki helyhatósági választásoknak ebbe a részébe nem is gondoltam bele, de tényleg, akkor most hogy is van? Ha bármelyik ígéretüket betartják, akkor rájuk zúdul a jogos népharag, hisz azt ígérték, hogy az összes ígéretüket megszegik? Nem hiába sziget, az ókori paradoxon de ja vue-je: "Minden krétai hazug."

A tenisz hasonlatról meg az a Tarantino rendezte rövidfilm jutott eszembe, amikor egy hotelszobában nagy összegbe fogadtak, hogy egy pasi képes lesz-e egymás után tízszer meggyújtani egy öngyújtót? A feladat látszólag gyerekjáték, erre mindenki képes. Igen ám, de ha nem sikerül, a pincér levágja a kísérletező egyik ujját. A pasi persze ideges lett, és már az első kísérlete is kudarcot vallott, úgyhogy Sanyi, én rád fogadnék Nadal helyett:-)
süti beállítások módosítása