A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.01.26. 11:36 Regénytár

Kakaóválság vagy totális összeomlás?

A világon minden mindennel összefügg. Azt ugyebár tudjuk, hogy ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát, mondjuk, Ázsiában, az így keletkezett parányi légörvény olyan kölcsönhatásokat indíthat el, amelyek akár tornádót is eredményezhetnek, valahol Amerikában.

Szerintem a világgazdaság ugyanezen az elven működik: ha egy tajvani munkás elfelejt betekerni egy csavart abba a kütyübe, ami gyárt, ez a hiányosság olyan apró, de folyamatosan erősödő hullámzásokat indíthat be a globális bizniszben, hogy végül akár bolygószintű válság is kerekedhet belőle. Aki arra gondol, hogy egy csavar azért ilyesmire tán mégsem képes, vegye figyelembe, hogy a Lehman Brothers csődjét – állítólag – egy félreértett telefonhívás váltotta ki. Egy rövid telefonbeszélgetés pedig csak egy apró csavar a globális telekommunikáció gépezetében.
 
Jelen pillanatban az elefántcsontparti belpolitikai válság miatt minden képzeletet felülmúló kakaóválságnak nézünk elébe. Nekem eddig fogalmam sem volt, hogy ezen a téren ennek az afrikai országnak a kényére-kedvére vagyunk utalva. Azt hittem, a kakaó a trópusokon mindenütt megterem, és a nagy csokigyárak kedvük szerint válogathatnak a kínálatban. Enyhén szólva nem így van, és ez aligha csak a kakaótermést érintő jelenség. Lehet, hogy bele is szédülnénk, ha valaki felnyitná előttünk a globalizáció Pandóra szelencéjét és megmutatná, mi minden kering körülöttünk ilyen ésszerűtlenül.  De lehet, hogy ehhez nem is kell Pandóra rossz hírű szelencéje, elég ellátogatni valamelyik hazai szupermarketbe. Nekem például rengeteg kalandom volt már a fokhagymával. 
 
Magyar ember ezt illetően abban a meggyőződésben leledzik, hogy a magyar földön árult fokhagyma csakis makói lehet, ám ez csak egy a sok nemzeti mítoszunk közül. A szóbeszéd szerint a fokhagymánk (is) Kínából érkezik, miután olyan vegyszeres kezelésnek vetették alá, hogy a küllemét tekintve kenterbe verhesse a konkurenciát. Ez a hagyma dús és hófehér, nyoma sem látszik rajta a romlás természetes, barna foltjainak. Mondom, ez a legenda, mert a valóság, amivel én találkoztam mást mutat. A Batthyány téri SPAR-ban emberemlékezet óta az argentin (!) fokhagyma uralkodik, ami ugyebár bicskanyitogató.
 
Tavaly év vége felé, amikor az ember babonából – hogy jövőre sok pénze legyen – lencsét kíván fogyasztani, ebbe az áruházba raklapszám érkezett a zacskós lencse. A nép úgy vitte, mint a cukrot, mert eszébe sem jutott gyanakodni. Az még hagyján, hogy mobiltelefonokat nem tudunk gyártani, de ha lencséről van szó, az magyar polcokon csakis magyar lehet.  Óriási tévedés: a SPAR áruház újévi lencséje Kanadából (!) érkezett hozzánk, ami önmagában még nem lett volna olyan nagy baj, ám ez a termék gyakorlatilag fele-fele arányban tartalmazott szemetet és hasznos anyagot.  Azonnal fel kellett volna jelenteni a forgalmazót valamelyik minőségellenőrző hivatalnál, de inkább nekiláttam válogatni.
 
És most itt a nyakunkon a kakaóválság. Azt nem várhatom el, hogy ez is magyar legyen a magyar polcokon, mert úgy járnánk vele, mint Pelikán úr a naranccsal, de az a gondolat, hogy a világgazdaság ezen a téren is specializálódott, nagyon nyugtalanító. Lencse nélkül még megvagyunk valahogy, de a mindennapi betevő csokink nélkül elképzelhetetlen a modern élet. Nem tartom kizártnak az sem, hogy a nagyhatalmak előbb politikai, aztán meg fegyveres nyomásgyakorlással próbálják majd megszerezni az egyre szűkösebbé váló kakaó erőforrásokat, ami villámgyorsan a különböző érdekek összeütközéséhez vezethet. 
 
Azt a bizonyos kifelejtett csavart a politikában egy elhamarkodott, önös érdekeket tükröző rendeletként kell értelmezni, mert itt is minden mindennel összefügg. A legdurvább forgatókönyv szerint még akár az is megeshet, hogy láncreakciószerűen összeomlik az egész világgazdaság, és globális élelmiszerhiány lép fel, mert a fentiek alapján vajon mi garantálja azt, hogy ami ma megtörtént a kakaóval, az holnap nem fog megtörténni a liszttel vagy a disznóhússal. Márpedig ha ez bekövetkezik, az életéért küzdő emberiségnek sürgősen el kell hagynia a nagyvárosokat, mert ha marad a fenekén, éhen és szomjan fog pusztulni. Számomra az egyik legizgalmasabb kérdés ebben a vízióban az, hogy vajon miként lehet elmenekülni Budapestről, ha egyik napról a másikra bekövetkezik a teljes összeomlás. De erről majd legközelebb.

 

www.regenytar.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr122614654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvakarom 2011.04.20. 11:33:20

A kanadai lencséhez volt szerencsém, a csomagoláson a következő emblémával: Magyarországon csomagolt termék. Szép.
süti beállítások módosítása