A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.06.08. 12:20 Regénytár

Magyar foci és nemzettudat

A magyar fociválogatott legutóbbi, szinte már menetrendszerűen várt csúfos vereségéről az a disputám jut eszembe, amikor a katonaságnál egy barátommal a magyar nyelv elterjedtségéről vitáztam. Ő azt mondta, a magyar nyelv benne van a világon legtöbben beszélt húszban, és azt mondtam, lesz az száz is. Akkor számoljunk – mondta a barátom. – Angolul, spanyolul, franciául, mandarin kínaiul, oroszul, németül, olaszul, szikhül, arabul meg még vagy egy tucat nyelven biztosan többen beszélnek, de eztán egyre kisebb lélekszámú népcsoportok jönnek, a százmilliók villámgyorsan lemennek néhányszor tízmilliókra, amelyek legvégén, de még a húszas listán belül bizony ott díszelegne a mi kis, tizenöt – na jó, tizenhárom - milliós magyarságunk.

Ennek a vitának megvan már vagy harminc éve, de a foci kapcsán ismét aktuális lett. Most azon vitáztam össze egy másik barátommal, hogy vajon van-e a földön legalább húsz olyan nemzet, akinél jobbak lennénk fociban. Én azt mondtam, nincs, a barátom azt, hogy van. Akkor számoljunk – vettem elő a régi formulát – Antiqua és Barbudánál biztosan jobbak vagyunk, meg a Cook szigeteknél is, mert ott nincs annyi hely, hogy ráférne egy focipálya, de Vatikán már necces lenne, nem beszélve arról, hogy Liechtenstein, Andorra, Luxemburg és a sokáig csak kétfenekű dobnak tartott Málta pariban van velünk. Ezeknél nagyobb, népesebb országokról ne is beszéljünk.
 
Itt jön be a képbe az a régóta dédelgetett rögeszmém, hogy a foci valamilyen homályos, nehezen tetten érhető, de kétségtelenül létező módon a nemzeti összetartozás mértékegysége. Azok a népek, ahol ezzel a dologgal nincs nagy baj, elhivatottan és élvezhető szinten művelik a focit, azok pedig, amelyeknél ez az ügy sántikál, csak nyüstölik a labdát, ahogy mi, magyarok. Tudom, erre az okfejtésre rögtön rá lehet csapni azzal, hogy az ötvenes években, az Aranycsapat idején vajon mennyivel állt jobban a honi nemzeti érzés a mostaninál? Nagyon semennyivel, de akkor nyakunkon ült egy megszálló nagyhatalom, a névleges magyar hatalom pedig sportot űzött önmaga és a népe levadászásából. A foci ekkor azt az illúziót keltette, hogy hiába kiáltottak ki bennünket a környező országok bűnös népnek, és hiába szipolyoznak minden irányból, ebben az egy dologba legalább jók vagyunk.
 
A tévedés – szerintem – ott gyökerezik, hogy akik az ilyesmit kutatják, azt hiszik, a nemzeti érzés egy és oszthatatlan, mint a szentháromság. Francokat. Egészen más jelentett magyarnak lenni a reformkorban, mást Trianon után és megint mást a gulyáskommunizmusban, hogy a legújabb kori nihilizmusról ne is beszéljünk. A nemzeti érzés kiteljesedése – megint csak szerintem – nem abban manifesztálódik, hogy ki vesz magára sujtásos mentét vagy Bocskai sapkát, ha az illető egyébként egy pöcs, hanem hogy ki, mennyire szavahihető, mennyire gondolkodik és cselekszik józanul, van-e mások számára is értékelhető humorérzéke és hogy a munkájában, hobbijában, családi meg baráti kapcsolataiban eléri-e azt a kulturális színvonalat, ami a civilizált együttéléshez szükséges. A nemzettudat – megint csak szerintem – szöges ellentétben áll a hőbörgéssel, magyarán, nem azok a követendő példák ebben a tekintetben, akik különféle rítusokkal, és/vagy külsőségekkel – netán verbális hitvallással – fennen hirdetik ezt magukról, hanem akik magukba zárva, akár egy titkot őrzik és hordozzák. A nemzettudatnak akkor van értelme, ha úgy kell kiásni, ahogy egy rafináltan eldugott kincset, mert ha a pofánkba vágják, hogy nézzetek ide, mi vagyunk a legjobbak, a legerősebbek és a legelhivatottabbak, akkor ez már póz, ripacskodás meg minden egyéb.
 
A focihoz való viszonyulásunk híven tükrözi azt, mennyire torzak vagyunk ebben a tekintetben. Odáig még nem jutottuk el, hogy nyíltan kimondjuk: az, amit mi momentán Magyarországon focinak hiszünk, az maga a semmi. Azt nem merem kimondani, hogy a nemzettudat terén ugyanennyire le vagyunk maradva, de ha ebben is rendeznének világbajnokságot, nagyon kéne kapaszkodnunk, hogy beférjünk az első húszba. Akármennyien vagyunk.
 
 

www.regenytar.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr662065400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2010.06.08. 17:39:50

"A nemzettudat – megint csak szerintem – szöges ellentétben áll a hőbörgéssel, magyarán, nem azok a követendő példák ebben a tekintetben, akik különféle rítusokkal, és/vagy külsőségekkel – netán verbális hitvallással – fennen hirdetik ezt magukról, hanem akik magukba zárva, akár egy titkot őrzik és hordozzák." Egyetértek!
De - szerintem - ez bőven így volt még a legsötétebb ötvenes években is, a hivatalos tiltás ellenére. (Vagy éppen azért!?)

Az elmúlt/elkúrt 20 év...az meg botrány! ekkor lett az újbeszéd szerint a magyar = mucsa, a kiszolgáltatottság meg szabadság stb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.08. 17:52:21

Ja, az a kiváló grund nekem is feltűnt már az előtt a nagy ház előtt, Vatikánban...:P

hacsu 2010.06.08. 22:21:50

@alex4427: Ezzel nagyon nehéz nem egyetérteni :)
süti beállítások módosítása