A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.05.06. 12:43 Regénytár

Görögök és bosnyákok

A gazdaságpolitikában az a legszebb, hogy az is látja az ok okozati összefüggéseit, aki nem ért hozzá. Erről a mostani görög válságról nekem például az a sztori jut eszembe, ami végső soron tönkretette az egykor szebb napokat látott Jugoszláviát. Az ifjabbak már azt sem tudják, hogy ilyen nevű ország egyáltalán létezett, pedig húsz évvel ezelőtt ez az állam még tevékenyen küszködött a fennmaradással, és most, hogy az EU-n a görög válság jegyeit látom, hajlamos vagyok azt hinni, Jugoszlávia ugyanebben a betegségben szenvedett, amiben mi is a kék alapon, sárga csillagokkal díszített lobogó alatt.

A múlt század nyolcvanas éveinek második felében, az egyik jugoszláv tagköztársaság, a magyar történelemkönyvek lapjain is szereplő Bosznia nyugati részén feltűnt egy politikus, aki fejébe vette, hogy felvirágoztatja szülővidéke gazdaságát. Ezt a figurát Fikret Abdicsnak hívták, és egy bizonyos Velika Kladusa nevű városban ténykedett. Mivel Abdics magas pártfunkciót töltött be, olyan intézkedéseket is foganatosíthatott, amelyek hogy úgy mondjam, szőrmentén megkerülték a jugoszláv törvényeket. Először is alapított a szülővárosában egy pulykafarmot, aztán egy pulykakonzervgyárat, majd göngyöleggyárat, mert a terméket csomagolni is kellett, és minden egyebet, ami ehhez a gombaként kinövő gyárkomplexumhoz passzolt.
 
A külvilág ebből csak azt látta, hogy Velika Kladusa környékén gazdasági csoda történik: a város élt, prosperált, dolgozói meg voltak fizetve és elégedve, Abdics pedig a modern, szocialista leader mintaképe lett. A dolog apró szépséghibája mindösszesen az, hogy ezt a virágzó királyságot Abdics fedezetlen váltókra építette. És mert az egész konstrukciónak nem volt semmi köze a piacgazdasághoz, a fenntartásához további, folyamatosan gyártott fedezetlen váltókra volt szükség.
 
A trükközésből eleinte nem látszott semmi, mert a szerbek, a horvátok és a szlovénok szépen bepengették a maguk adagját a közös államkasszába, ahonnét a lóvé egy része automatikusan átszivárgott Velika Kladusára, de aztán megjelent a gazdasági svindlizés velejárója, az infláció, és villámgyorsan fel is kapaszkodott 100 százalék fölé. Állítólag efölött az érték fölött adminisztratív intézkedésekkel már nem lehet befolyásolni a pénz romlását, mert az úgy kezd viselkedni, mint egy láncaitól megszabadult, bősz bika.
 
Amikor végül kiborult a bili, és az ország vezetése rájött, hogy a nyugat-boszniai kiskirály tevékenysége úgy 20-30 százalékkal járult hozzá a dinár romlásához, már késő volt. Az ország már akkor is nyakig ült a külföldi adósságokban, ráadásul a módosabb tagköztársaságok zúgolódni kezdtek, hogy ez azért mégsem járja, miért nekik kell fizetni mások tisztességtelen, léha ügyleteiért. Először a szlovének rágtak be, aztán a horvátok, amihez még hozzáadódott egy jó adag vallási-etnikai feszültség is, úgyhogy a végkifejlet nem is lehetett más, mint a mindenki által ismert polgárháború.
 
Mindezt azért mondtam el, mert ez a mostani görög válság az EU látens államszövegségének szintjén ugyanezt a tünetegyüttest hordozza magán. Lehet, hogy ebből a svindliből nem lesz polgárháború, de hogy ez a technika - amikor egy közös bukszából mindenki a saját sunyi elképzelése szerint markolászgat - nem működik, az hétszentség. Bár valami halovány reménysugár azért mindig marad: úgy tudom, bár ebben nem vagyok tökéletesen biztos, hogy Fikret Abdics jóval később, a véres háború után önállósodott Boszniában is felbukkant, mint nemzetmentő reformpolitikus, de a vége az lett, hogy háborús bűnök elkövetéséért elítélték. Sic transit gloria mundi.  

 

www.regenytar.hu

24 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr631978820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Görögország: akik még nálunk is hülyébbek 2010.05.07. 19:33:35

Őrülten költekező, költségvetési adatokat hamisító, majd megbukó kormány. Óriási államadósság és perspektívátlan megszorítás. A magyar sztori  – Athénban.  (Fotó: Reuters) Hiába támogatja a lakosság többsége a görög kormány kis Bokros-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Styxx 2010.05.06. 17:08:00

"Amikor végül kiborult a bili, és az ország vezetése rájött, hogy a nyugat-boszniai kiskirály tevékenysége úgy 20-30 százalékkal járult hozzá a dinár romlásához,"

Te, biztos, hogy ilyen volumenű volt a svindlije?

Vajdaságban nőttem fel, emlékszem erre a botrányra, meg arra is, hogy előtte,mint ahogy te is írod, mekkora egy bezzeg bizniszmenként sztárolták a csókát. Meg, hogy orrba-szájba, hatpofára tolták mindenütt az Agrokomerc reklámokat. az egyik szlogen, a "Köszönjük a bizalmat" volt. A fedezetlen váltó botrány után adta magát, mint humorforrás.

Meg arra is emlékszem, hogy egy bábállamot üzemeltetett a háború alatt, és amikor megadták magukat, a katonai vezetőjének első kérdése az volt a győztesek katonai bizottságához, hogy: - Van valakinek Marlboroja?
Mivel Fikret "barátunk" valami szívhatatlan kolumbiai cigarettából spájzolt be több raktárra valót, amit a bakák már nagyon untak. Tiszta Rejtő Jenő regény.

Camelot 2010.05.06. 17:08:43

Erdekes, talan kicsit erös, parhuzam, de a "közös kassza"-bol meg szerintem is lesz gaz...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.05.06. 17:14:00

Viszont ha túléli az EU (amiben azért mindenki érdekében őszintén reménykedem), akkor a hasonló balhékat elkerülendő kénytelenek leszünk jobban integrálódni (közös adópolitika, újraelosztás, TB és egyebek EU-szintű keretrendszere stb.), ami mindenképpen érdekes lesz - remélhetőleg hosszú távon jó irányba viszi a dolgokat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.06. 17:14:03

polgárháború meg nem lehet max valódi kontinentális.CSak az a kérdés ki kit támad meg?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.06. 17:14:44

Amikor nagy tömegeknek nincs vesztenivalója na az már baj.

CSÉ 2010.05.06. 17:39:20

Érdekes poszt, de azért nem hiszem, hogy döntően ezen múlott volna a polgárháború, viszont én már valamit nagyon várok: csee.blog.hu/2010/05/06/greece_the_time_is_at_hand

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.05.06. 18:03:49

@Styxx: igen, utánanéztem a dolognbak, ekkora volumenű volt. És az is igaz, hogy emiatt kezdett repedezni úgy istenigazábóla föderáció. Aztán meg Koszovó miatt, de ez már egészen másik tészta.

the little stormtrooper 2010.05.06. 18:26:46

@Styxx: hogy ez milyen vicces! -->

"Köszönjük a bizalmat"

amúgy ha erre kivetett volna licence-jogot, akkor behozta volna a pénzt.

Köszönöm, ezeket a törtéeneteket nem ismertem.

midnight coder 2010.05.06. 18:29:44

Mondjuk szerintem a megoldás itt az lenne hogy a görögöket szépen kirakják az eurózónából - ahová eleve fel sem lett volna szabad venni őket. Amúgy tényleg vicc hogy a csóró szlovákoknak kell hitelből fedezni a görögök jólétét.

hacsu 2010.05.06. 18:34:58

@midnight coder: az eurózóna ezzel a dologgal szépen meg is bukott. Nincs olyan, hogy egységes pénz és külön adópolitika. Most derült ki, hogy ez az egész nem volt több átgondolatlan idealizmusnál.

Sendmailto 2010.05.06. 19:15:24

vissza a nemzeti valutakat.

lbalazs 2010.05.06. 19:24:46

Hihetetlen nemelyek reakcioja a helyzetre.
Europa nem versenykepes az USA-val, Kinaval
ha tovabbra is ilyen megosztott marad. De igazabol
a nemzetallamok a multikkal sincsenek egy sulycsoportban. Az latszik, hogy a politikai integraciohoz nem fulik a nemzeti politikusok foga, hiszen az az o hatalmukat csokkentene. Ezert probalkozik az EU ilyen felmegoldasokkal, hogy
valutaunio politikai unio nelkul.
ezek utan vannak akik, az elso nehezsegek lattan meg ezt is meg akarjak szuntetni. Hihetetlen.
Nincs mas ut, csak az erosebb politikai integracio.

ninimimi 2010.05.06. 19:28:27

Csak azt nem értem, hogy annyi okos ember, aki kitalálta az eurót, miért nem gondolt a következőkre:

- bármely államot a valutaközösségből kizárhat a többi abban az esetben, ha az adott állam

1.: nem tartja be a közös döntéseket (bizonyos határon felül)
2.: durván (bizonyos határon felül) hamis adatokat szolgáltat.

Görgország már az euróövezetbe való belépéshez szükséges adatokat is durván hamisan adta meg, éveken át. Amikor ez kiderült, akkor a "már nincs mit tenni" hallgatásával reagált az EU. Akkor most mire a csodálkozás?

lbalazs 2010.05.06. 19:30:24

Az EU-s polgarok megkulonboztetesenek az alapja az orszaghoz tartozas. Ha nincsenek orszagok, nincs megkulonboztetes. Nem lehet kulonbozo a mezogazdasagi tamogatas, nem lehet kulonbozo a jogrendszer, a penzugyi rendszer, nyugdij, egeszsegugy ... Biztos, hogy kellenek nekunk az orszagok?

vajdasagi 2010.05.06. 20:26:03

@lbalazs: Egyetértek. Az USA esetleg (de csak esetleg) felveszi majd a versenyt Kínával, de Európa a mai formájában erre képtelen. Az egész kontinens mai életszinvonalának a megmaradása csakis úgy képzelhető el, hogy egyre inkább integrálódunk. A mostani baki a flmegoldásbl fakad, és nem azt mutatja, hogy az integráció a tévedés, hanem pont azt, hogy a félid-meddig integrálódás nem járható út. Arra van talán remény, hogy a mostani botlás arra kényszerít minket, hogy tovább haladjunk előre. Én láttam Kínát belülről. Higyjétek el: ha nem lesz egész Európa egységes és erős, jaj lesz nekünk. (De még ha egységesek leszünk, akkor is nehéz 100-200 év elé néznek a leszármazottaink.)

Üdv. mindenkinek

Banović Strahinja 2010.05.06. 21:00:03

" És az is igaz, hogy emiatt kezdett repedezni úgy istenigazábóla föderáció."

Értem én a sztori apropóját, de sajnos ez egy legenda.

A Wiki megfelelő oldaláról nyilván csak kifelejtették ezt az affért (en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_Yugoslavia), de hogy Mischa Glenny globálisan alapműnek elfogadott "The Fall of Yugoslavia" könyvéből is kimaradt, az azért érzékelteti az eset súlyát, jobban mondva súlytalanságát.

Amúgy a nyolcvanas évek végén a jugoszláv egy 25 milliós "nép" meglehetősen modern, jó bőrben lévő gazdasága volt, egy baromfifarm aligha tehetett volna komoly kárt benne.

the little stormtrooper 2010.05.06. 21:13:11

@Banović Strahinja:

ha műszakilag nézzük, a "repedés kezdődő törés".
Nem vagyok a téma szakértője, de mennyire hihető, hogy csak 1 ilyen pulykafarm volt 1 ilyen fickóval, aki nyúlta a pénzt? egyedül hogy tudott még-egy-meg-még-egy-meg-még-egy üzemet alapítani? és senkinek nem tűnik fel?

OFF
2s hírű libásfarm Magyarországon is van/volt
(nah, ez nem valami épkézláb megjegyzés :S)
ON

Styxx 2010.05.07. 10:05:23

@the little stormtrooper:
Szívesen, elsősorban a bloggazdának köszönhetjük a sztorit mindannyian.

a libafarmos hasonlatod, meg megaLol!

@Banović Strahinja:
Azért több volt az Agrokomerc, mint egy szakadt kis pulykafarm, lásd wiki:

"By the 80s the company had millions of chickens, thousands of turkeys, thousands of farmed rabbits, mayonnaise production, liquor production, chicken, turkey and rabbit meat, salami and luncheon production, chocolate production, mushrooms production, and owned cold and dry storage. With over 13,000 employees, its own trucks for distribution of products, a bus service for employees and the public, huge reputation for quality of products all over Europe and further, Agrokomerc was a force to be reckoned with."

Ez az abdic gyerek meg magyar viszonylatban ilyen Stadler Józsi, Torgyán doktor keresztezésével kitenéyztett hóhányóként képzelhető el.

Még most is izmozik önnön szerecsenmosdatásával, ezt is róla találtam

"Fikret Abdic is a proponent of democracy, human rights, and the free exchange of goods and ideas. Mr. Abdic is a proven opponent of international terrorism and a friend to the United States of America and all people of good will."

@Regénytár:
Picit utánagugliztam én is, de ezt a 20-30%-ot nem találtam. Kizártnak sem tartom, nem vagyok közgazdász és végső soron elképzelhető, hogy egy valuta leértékelésére ilyen hatással volt ez a fedezetlen váltó mizéria, de az sem elképzelhetetlen, hogy sok más kakit is rákentek Abdic üzelmeire.

"És az is igaz, hogy emiatt kezdett repedezni úgy istenigazából a föderáció."

Hát, szerintem ezer sebből vérzett az már akkor az Agrokomerc ügy nélkül is. Inkább úgy mondanám, hogy egy katalizátor volt a sok közül.

Csak néhány egyéb indok a teljesség igénye nélkül:
Egy gazdaságilag (fejlett)Észak (elmaradott)Dél típusú országban az "Ipar matematikai elosztása" következtében a fejlettebb régiók kiszipolyozása, szerbek és különösen a montenegroiak túlsúlya a vállalatigazgatásban és főképp az erőszakszerveknél, éveken át államcsőddel fenyegető eladósodás, a reneszánszát élő nacionalizmusokat a központi hatalom nem tudta kezelni. A múlttal történő szembenézés hiánya (pusztán egy a sok-sok véres, akkoriban és még napjainkban sem feldolgozott témák közül, az 1944-45-ös délvidéki magyarirtás)stb.

Bocs, a tudálékos okoskodásért, amúgy mint íróembert tisztellek meg minden, csak tudod hogy van ez, a bloggertől csak a kommentelő az okosabb:-)

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.05.07. 12:08:44

@Styxx: Ez a katalizátor dolog lesz a precíz kifejezés, teljesen egyetértek vele, a 20-30%-ot pedig egy régi Magyar Szóból bányásztam ki, nem a googliból, de lehet, hogy ott is csak sacc per kábé alapon nyomta a szerző. Ez a téma egyébként megérne még jónéhány misét, de asszem, a párhuzam, mármint hogy ez az ex-yu ügy és a mostani görög ügy valahol passzolnak egymáshoz, nem erőltetett. Ha mégis, akkor legalább cseverésztünk egy jót. Kösz minden pontosítást :)))

Styxx 2010.05.07. 14:26:19

@Regénytár:
Részemről a szerencse, abban meg teljesen igazad van, hogy a "görög-bosnyák dva bratanca" egy ratluk-kávényi posthoz nincs értelme tovább delmedicozni Fikret Abdic százalékos szerepének pontos meghatározását Jugoszlávia szétesésében.

0.00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001%-ban az is hozzájárulhatott, hogy praxán lenyúltam két sakkészletet a Subozanból, a katonaságból egy pár pešadinkát (ráadásul nem is volt egy igazi pár, emlékeim szerint a civil életben egyszer sem húztam fel, mea maxima culpa, hát kellett ez nekem, hogy néhány protonnyit az én lelkemen is száradjon egy kisbirodalom bukása?) :-)

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.05.07. 17:51:05

@Styxx: az a két sakkészlet nagyon durva, de a pár pešadinka gondolom hozzá lett csapva a háborús veszteségekhez, már ha erről készült nyilvántartás. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy engem meg iskoláztatott az állam, kinevelt belőlem egy klassz villanyszerelőt, aztán megpattantam tőlük ezzel a piszkosul nagy tudással, akkora eszmei kárt okozva az országnak, hogy szinte tutira ebbe rokkant bele. Igaz, hogy tizenöt évet azért lehúztam Moravicán a szövetkezetben, és ez idő alatt keményen levonták tőlem a nyugdíj járulékokat, de ez már tényleg csak a macska pöcse ahhoz képest, ami tőlünk délebbre történt. :-)

Styxx 2010.05.07. 20:25:18

@Regénytár:
Öregem, Hágában a helyed:-)
45-ben még neccesebb volt ez az ilyen villanyszerelő duma, a tányérsapkán a két villámmal:-)
süti beállítások módosítása