A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2011.05.03. 11:18 Regénytár

Szépség és szörnyetegség

Kissé restellem, hogy egészen idáig visszatartottam azt a fontos információt, mely szerint a madarak világában a szépség erősen összefügg az intelligenciával. Konkrétan a csízről van szó, mert a velük végzett magvas kísérletek kimutatták, hogy amelyik példány szebb, az rátermettebben viselkedik az etetőnél.

Annak ellenére, hogy élő csízt még sohasem láttam, ebből a felismerésből arra következtetek, valami mélységesen általános, minden földi és nem földi létformára egyaránt kiterjedő felfedezésről van szó. A természet világában, minden összefügg mindennel, tehát ha a szép csíz intelligensebb a csúnya csíznél, akkor ez ránk, emberekre is érvényes. A baj azzal van, hogy ezt senki sem meri kimondani, mert a világot olyan mértékben uralják és irányítják a csúf emberek, hogy az borzasztó. És aki egészen idáig kételkedett abban, hogy a szépség meg az okosság összefügg, nézze csak meg, hogy ezek a nagyszámú, felettébb csúnya emberek miként dirigálnak, és miféle intézkedéseket hoznak, máris be fogja látni: igazam van.
 
Végső ideje lenne hát rendet tenni a fejekben és kijelenteni, hogy a szépeket lenéző, lekicsinylő és kigúnyoló magatartásformákat ez idáig kizárólag a rosszindulat szülte. A csízek kristálytiszta, természetközeli világában nincsenek sem hátsó szándékok, sem rejtett gazdasági érdekek, amelyek következtében a csúnyaság felemelkedhet, és árnyéka alá rejtheti az eredendő szépséget, ezért róluk kéne példát vennünk. Nagyon sajnálom, hogy nincs egyetlenegy csíz ismerősöm sem, mert biztosan gyakorlati példákkal is alátámasztaná ezt az egyébként magától értetődő felvetésemet.
 
Továbbmenve ezen a gondolaton, és megkeresve ennek az ügymenetnek a magyarázatát,  a szépség kapcsán valami olyasmiről lehet szó, mint amilyen az ambalázs a modern, fogyasztói társadalomban. Tény, hogy a mai világban az örök élet elixírjét sem lehetne eladni megfelelő csomagolás nélkül, és az is köztudott, hogy minél értékesebb az áru, annál csinosabb a köré kerekített csomagolás. A természet világában szinte biztos, hogy a csomagolás szerepét a szépség tölti be, ebbe a göngyölegbe burkolva mutatja meg magát a lélek, ha tehát ez a dolog hiányzik, akkor nemes egyszerűséggel szörnyetegségről van szó. Aki kételkedik ebben, nézze meg, miként festenek a világban szanaszét futkározó diktátorok. Egy felületes pillantás is elég annak megítéléséhez, hogy köszönő viszonyban sincsenek sem a szépséggel, sem az intelligenciával.
 
A csízeknek tehát igazuk van, de kár lenne beérni ennyivel, és továbbhaladni az emberiségnek ezen a csúnyaságra és szörnyetegségre felesküdött útján. A baj csupán az, hogy mi ezt a még nem is létező szemléletváltást sem tudjuk elképzelni tetemes ráfordítás nélkül. Ha tehát valaki, akire hallgatunk, kimondaná, hogy az szépség meg az ész egyenes arányban állnak egymással, még többet áldoznánk kenceficékre és csicsás holmikra, mint eddig, és ezzel megint csak a csúnya emberek álalt dirigált szépségipar járna jól, mi pedig ott maradnánk, ahol mindig is voltunk. Talán mégis jobb lesz ezt az egész szépség dolgot meghagyni a csízeknek.

 

www.regenytar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr162874069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása